Så här några dagar strax före dopparedagen och sista inlägget före jul och nyår så vill jag slå ett slag för kanske en av Italiens trevligaste och festligaste viner, Lambrusco!

Lambrusco är gjord i Emilia-Romagna, som ligger i centrala Italien, söder om Veneto och norr om Toscana och ett av de tunga mat- och vinregionerna. Denna gastronomiska hot spot är hem för Parmesan Reggiano, Balsamicovinägern och Prosciuttoskinka och den fantastiska röda Lambruscon som med sin rika, fruktiga stilen passar perfekt till regionens mat.

Vår Carpi Lambrusco (2694) kommer från Modena i Emilia-Romagna.

Det är just i den här regionen som man hittar de intressanta och goda delikatesserna men också de italienska sportbilstillverkarna Ferrari, De Tomaso, Lamborghini, Pagani och Maserati. Det bästa som Italien har att erbjuda verkar komma härifrån. Och denna Lambrusco tillverkas hos producenten Cantina di Sorbara.

Lambrusco är inte bara ett vin men även namnet på druvan som är känd sedan den romerska tiden och fick ett rejält uppsving på 1700-talet. Detta är ett kylt, torrt, mörkrött, syrligt och pärlande vin i mer traditionell Lambrusco-stil som förekommer i Emilia-Romagna.  Dessa bubblor har smaker av torkade körsbär, röda äpplen, hallon, bär, örter… och är så läckra!

Lambruscoviner finns i olika stilar, ibland lite sötare, ibland lite torrare. Det handlar om secco (torr), amabile (halvtorr) eller dolce (söt). En vit version av Lambrusco som heter Bianco görs också i små kvantiteter.

Speciellt med Lambrusco är att endast några få kluster växer på varje vinstock och hela vinvärlden vet ju då att ju lägre utbyte och mindre frukt på stockarna desto mer fylls varje enskild druva med rika, fruktiga smaker. Lambrusco är ett vin som man i Italien kalla italienarna kallar för frizzante , alltså en typ av halvmousserade stil.

I vår Carpi Lambrusco kan man bara skönja en mycket svag, märkbar sötma och man bör servera den riktigt kyld.

Detta vin som består till 100% av druvan Lambrusco di Sorbara tillverkas på traditionellt sätt enligt charmat-metoden med tankjäsning, men först med skalkontakt och sedan får där man i en andra jäsning tillsätter ojäst must.

Det är detta som ger Lambrusco en rik och fruktig, läcker stil som matchar alla typer av italienska mat, förstås, som en gräddigare vardagspasta med strimlor av soltorkad tomat och lite spenat. Lambruscons bubblor hjälper nämligen till med att smälta just lite fetare, gräddiga såser. Det bästa av allt, så här 2 dagar innan vi attackerar julbordet är att du utan att dåligt samvete kan göra en enkel krämig pasta. Vinet har dessutom endast 9,5 % alkohol, om du nu vill ta det lite lugnare strax innan jul – eller efter!

Ingen idé alltså att överarbeta maten så här innan jul. Så här enkelt gör du vår gräddiga vardagspasta:

  • 1/2 paket penne
  • 1 liten finhackad rödlök
  • 2 rivna vitlökar
  • ca 20 soltorkade tomater i olja, tunt strimlade på längden
  • 1 lite påse babyspenat
  • 1 klick smör
  • 2 dl vispgrädde
  • riven parmesan
  • Krydda: salt, peppar, basilika

Fräs lök och vitlök i lite smör tills mjuk. Lägg i tomater och spenat. Under tiden koka pasta al dente.

Blanda pasta och grönsaker och tillsätt grädden. Låt koka ihop i några minuter. Krydda och servera med parmesan.

Buon appetito!

Similar Posts