Ekologisk certifiering för viner är verkligen något som ligger i tiden och kommer alltmer i många vinländer. Just nu verkar både olika föreningar och certifieringsorgan för att ansluta så många producenter som möjligt – och producenterna hänger på! Även våra producenter i Piemonte är glada åt initiativet och har certifierat sig. Men hur gäller certiferingen och vilka regler måste följas? Vill du göra ett vingårdsbesök i Barolo, Piemonte? Besöka Winetourism.com. Där kan du hitta informaiton om vingårdar som går att besöka som jobbar hållbart.

The Green Experience i Piemonte

Det ambitiösa ekologiska nätverket The Green Experience som är en sammanslutning av producenter för en grönare och hållbar ekologisk vinodling i form av en ny certifiering. Certifieringen gäller för alla viner, både DOCG- och DOC-viner i Piemonte. Över 100 producenter från Langhe, Roero och Monferrato har redan börjat arbeta intensivt med The Green Experience – Sustainable & Organic Wineries. 

The Green Experience har som mål att bevara den naturliga miljön verka för biologisk mångfald, samt att förbättra och förnya produktionsmetoderna och verka enligt UNESCO: s världsarvslista 2014 för bevaring av de kuperade landskapen i Langhe, Roero och Monferrato.

Certifiera sig i 2 alternativa steg …eller båda…

Det kan vara bra för dig som konsument att veta, att det just nu finns två sätt för en producent att certifiera sig på:

The Green Experience (en blå logotyp) för ”integrerad produktion inom miljö och hållbarhet för själva landskapet och

The Green Experience Plus (en gyllene logotyp) då producenter verkar för ekologiska produktioner enligt särskilda riktlinjer för att öka hållbarheten, vårda och värna om landskapet.

…. och följa 10 regler

Producenter följer 10 regler för en Green Experience-certifiering

  • Miljövänlig och hållbar vinodling och produktion
  • Skydd av biologisk mångfald och den naturliga miljön
  • Skydd av det estetiska och naturliga landskapet
  • Prioritera agronomiska lösningar och respektera jorden
  • Eliminera all kemisk ogräsbekämpning
  • Så växter och blommor i vingården
  • Spridning av användbara pollinerande insekter
  • Placera ut bon för fåglar som lever i symbios med vinodlingen
  • Behandla konsumenter med respekt och ärlighet

Pärlande Castiôn Moscato d’Asti DOCG

Risken är att man blir kär i denna lyxiga, pärlande Moscaton. Det år ett sött, friskt & aromatiskt vin som nästan charmar vem som helst. Är du anti söta viner? Servera väl kylt så glömmer du garanterat helt bort att vinet är sött. Vet du dessutom att inget raffinerat sockar alls har tillsats utan all sötma kommer från druvan Moscato Bianco – ja, då kan du skåla med rent samvete. Men du kan också skåla för att producenten San Martino di Soave Ernesto i pittoreska Castiglione Tinella i Asti, ingårhar certifierat sig i Piemontes gröna nätverk The Green Experience.

Detta är ett vin för alla vinälskare och det är otroligt lättdrucket! Moscato d’Asti är ett mycket mer sofistikerat bubbelvin än vad du kanske tror och dessutom – bara 5,5% och otroligt prisvärt!

Vinmakaren Ernesto Soave producerar ca 70 000 liter av sin spritsiga DOCG-Moscato årligen som dricks i Italien och skickas på export runt i hela världen. Bara sippa eller dricka till dessert och lätta sallader? Det väljer du!

Azienda Agricola Negretti

En annan populär producent som har certifierat sig The Green Experience är förstås Azienda Agricola Negretti i La Morra och deras gamla vinstockar som vi skrev om i vår blogg “Vi vill skapa världens bästa vin!” är förstås Azienda Agricola Negretti i La Morra och deras gamla vinstockar. Här finns det inlägget. Bröderna Massimo och Ezio Negretti gör fantastiskt fruktiga Barolo-viner av druvan Nebbiolo som alltid får bra kritik av internationella vinexperter … hör från James Suckling. Negrettis viner säljs endast gentemot restaurang.

Similar Posts