Vad sägs om god mat som inte kostar något? Hösten betyder för många av oss svamptid och i år finns det jättemycket svamp i skogarna, så passa på! De är många läckra rätter som man kan laga. I bland kan man få höra av ovana svampplockare att det är lätt att förväxla svamparna. Man vågar inte alltid plocka det man ser. Man känner ofta igen den gula kantarellen, trattkantarellen och karl-johan, eventuellt även en blek taggsvamp, men när det kommer till de olika kremlor, tickor och soppar, så börjar det bli mer avancerat. Jag vill tipsa om Svampguiden eller – om du inte har med dig datorn ut i skogen, så finns även en app som du kan ladda ner. Men vill du inte ta en skogstur, så visst, man kan numera också hitta olika ”vilda” och exotiska matsvampar året runt i butikerna.

Men, hur är det med att välja vin till svamp? De subtilt lockande smakerna i varierande svampar med smaker som umami är ju fantastiska på egen hand, kanske på en macka med lite vitlök och persilja, till pastan, en paj eller i en krämig risotto… men till vin? Vad ska man välja? Vi försöker att para ihop viner med olika svampläckerheter på matbordet. För vinförslag behöver du endast för länkarna.

Vi har alltid fått lära oss att det finns fyra grundläggande smaker: salt, sött, bittert, surt och den femte smaken som kallas umami. Om vi börjar med umami som finns i asiatiska svampar som shitake i kombo med soja, sjögräs, fisksåsFörslag: tycker absolut en vit druva som inte dominerar men ändå är smakfull.

Det friska lättare vinet Four Cousins Crisp White (nr 5150) från Sydafrika är ett vin med smak tack vare druvorna Colombard och Chenin Blanc. Krispigt och fräscht med harmoniska toner av tropiska frukter och en släng av syrlig citrus. Vinet är också generellt en utmärkt fiskpartner eller till lättare rätter som exempelis en enkel kantarelltoast.

En Sauvignon Blanc kan också passa eftersom den är torr. Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken (nr 2190) har lite fatkaraktär, något aromatiskt och har en otroligt fräsch profil. Mineraliskt trevligt med snygga toner av gröna äpplen, lime och krusbär.

Svamprisotto och svampsåser till pasta är rätter som kan innehålla alla möjliga olika svampar i såsen som antingen är krämiga och baserade på grädde eller på tomat med kaxiga italienska kryddor. Förslag: två röda viner, ett lättare vin och ett om är lite mer stunsiga i smaken till den italienska svampsåsen med tomat.

En lätt Pinot Noir går till nästan all mat. Tyska Wilhelmshof Pinot Noir (nr 20028) passar till lätta krämiga svamprätter, risotto men även till en fläskkotlett eller kycklingfilé med svampsås. Ett vin med fin fatkaraktär som är ett både fruktdrive och örtigt vin med en chokladnyans.  

Till en kryddad tomatsås med svamp skulle jag rekommendera ett Riojavin. Stilfulla  Joven Heredad De Berganzo (nr 2113) är ett Rioja-vin som är mjukt i stilen och mycket smakfullt samt lite fylligare. Ett trevligt matvin till svamp i kombo med pasta, lasagne där vinets lila bärsmaker och medelhavskryddor kommer till sin rätt.  Fat och balans gäller i vinet.

En svamppaj eller en pizza bianca med svampar är ju ganska lätta rätter båda två med ljusa smaker som grädde, ägg och ost. Förslag: en Chardonnay – vad kan passa bättre?

Eleganta bubblor i Tobacco Road Sparkling Chardonnay (nr 7942) är ett av dessa prisvärda och smakrika musserande viner, en Chardonnay. Trevlig lätt drucket bubbelvin som gör sig väl och inte dominerar till lättare rätter. Friskt och smakar gröna äpplen och citrus.

Räcker det med ett glas eller två så ta vår burk på 250 ml, räcker till 2 glas. Vinette (nr 2299) ett do-good vin som månar om vilda djur är en stilla Chardonnay som ända ger en spritsig lyxig känsla. Härligt fräscht och krispigt vin i lättförpackning med smaker av äpplen krusbär och citrus och lite örter.

Similar Posts