Hur skulle man klara sommaren utan en grill? Hoppas du också är en grillfanatiker för nu blir det mer om sommarens bästa viner och sommarens bästa grilltillbehör!  

Varje år verkar det som om att vi blir grill-taggade under sommaren och att när hösten kommer så fortsätter vi bara att grilla – utomhus! Visst känner du också några som står med vantar och mössa och envist tänder grillen i november? Inte så konstigt, för vi vet att grillkulturen är djupt rotad i svenskarna.

Visste du att …

…den äldsta gillen har hittats av forskare i den berömda Wonderwerk-grottan i Langeban, i Sydafrika, där man upptäckte spår av en brandstad som går tillbaka ungefär 1 miljon år! Men var det människor som tände den grillen? Ja, för att någon var tvungen att dra stockarna djupt in i grottan…

Och 1516 mötte en spansk upptäcktsresande, Gonzalo Fernandez de Oviedo y Valdes, indianer i Centralamerika som grillade sin fångade fisk inte bara genom att slänga fisken i elden utan genom att lägga ett trägaller högt över elden och på så sätt låta maten fånga den goda röken. De kallade det för att “barbacoa”. Därav ordet BBQ.

Men vad vore grillen utan mat och vin och framför allt de praktiska tillbehören? Jag tänkte dela med mig av två av våra bästa grillviner och den absolut bästa grillkryddan som du bara inte kan vara utan.

Vinerna – om jag får välja!

Kriterierna för bästa grillviner för mig är 3 – vinerna ska

 • vara smakfulla
 • vara druvtypiska
 • passa till många maträtter

Torra Fritz Russian River Valley Chardonnay 2016, nr 6649 , är vinet som garanterat sätter din grillkväll på kartan! Jag tycker att detta är en av de mysigaste Chardonnay-vinerna från en av USA:s bästa vinregioner, AVA Russian River Valley i Kalifornien. Detta är ett kultvin från en kaxig och modern vingård, topproducenten Clayton Fritz!  Ingen hurtig Jänkar-Chardonnay om vi är vana vid, utan en smakfull, druvtypisk, ganska komplex och fyllig Chardonnay med pigg och elegant syra och en fantastisk hit för både näsa och gom. Gult äpple blandat med citrus och örter med stänk av gräddsmör och crème brûlée. Mineralisk flinta, förstås. Toppad med rostad ek och låååång finish. Precis som en topprankad Chardonnay ska vara!

Passar till: som elegant aperitif eller till både ljust kött som kyckling, fläskkotlett fisk och skaldjur, prova till pilgrimsmusslor, gambas, tacos med heta, rostade räkor, sommarsallad med grillad chèvre, rostade nötter och en fikonvinägrett…

Det portugisiska Marquês de Marialva Reserva 2015 (nr 2540 , från Bairrada DOC är utan tvekan mitt röda val. Tänk bara: struktur & nyans! Den internationellt hyllade vinmakaren, Osvaldo Amado, har satt sin prägel på detta mycket eleganta vin. Detta mörkt granatröda, superläckra vin i traditionell Bairradastil har fått suverän kritik. Klassiska Portugal-druvor som för vinet smakfullt och intensivt gott. Här saftiga plommon med örtiga nyanser av lakrits, vanilj, mörk choklad och balsamico. Ett mineraliskt gott rödvin med markanta jordtoner, schyssta tanniner och rökiga fattoner. Snyggt tvinnat avslut som varar läääänge!

Passar till: ALLT GRILLAT! Kött, vilt, lamm, grillade grönsaker, grillad kyckling, lagade ostar, Texmex, Assado eller varför inte till heta korvar, hamburgare med krämiga feta såser

Bäst till grillen….

Jag älskar heta grillsåser! Det finns inget bättre än söta, starka, heta, chilinyanserade, aromatiska, röda, orange eller gröna grillsåser/chutneys/marinader…  Här har jag valt bästa grilltillbehöret efter ungefär samma kriterier som med vin:

 • goda kryddor i het, saftig blandning
 • användbart till allt grillat – från grönsaker till kött och fisk
 • enkel att göra själv (eftersom den går åt ???? )

Från Marocko kommer Harissa som är en mycket användbar och het pasta. Finns att köpa i små, dyra tuber i matbutikerna men lätt att själv laga till och då kan den inte ens jämföras! Lägg in detta i en matberedare och kör:

 • 2 röda paprikor, grillade, skalade och urkärnade
 • 5 vitlöksklyftor, grovt hackade
 • 2 starka röda chilifrukter
 • 2 habanero
 • 2 ancho (brukar finnas torkade)
 • ½ dl olivolja
 • 1 msk tomatpuré
 • 2 msk färskpressad citronsaft
 • 2 tsk korianderfrö + 1 tsk spiskumminfrö + 1 tsk fänkålsfrö = dessa ska rostas och mortlas först
 • salt
 • 1 tsk rökt paprikapulver

Kör allt i matberedare tills det blir en tegelröd, het och ganska fast pasta som du kan spara på burk. Styrkan bestämmer du själv genom att anpassa chilisorterna och antingen ha med kärnor från chilifrukterna i pastan eller ej.

Utgå från pastan som bas och använd till allt som har med grill att göra: i marinader, glazer, rubs, dipper som exempelvis auberginedip, i yogurt och till dressingar, chutneys, pastasåser, soppor, i hamburgaren, i hummus med rostade grönsaker, till kyckling, kött, korvar, ägg och grillad fisk, till heta skaldjur ….

Pastan kan du anpassa både i konsistens och ytterligare smaker om du vill, med örter som mynta till exempel och med någon matsked vin-vinäger, röd eller vit, för att få en smidigare konsistens när du behöver.

Similar Posts