Drygt en vecka kvar till Midsommar. Vårt lands största festhelg varje sommar, det håller nog alla med om. Små grodorna kring stången, äta gott, dricka gott och flytta ut och in med våra tallrikar och nubbeglas för att parera sommarregnet som alltid kommer ett brev på posten just denna afton. Jag tror inte att jag ens kommer ihåg när solen sken på en Midsommarafton … någonsin… minnena jag tänker på är störtregnet då vi tältade på Öland eller när det nästan blåste orkan i Stockholms skärgård ett år. Men hoppet är det sista som lämnar trampolinen, så vi får hålla tummarna!

Vad man dock kan göra oavsett man är utom- eller inomhus, är att skämma bort sig lite extra med god mat och dryck! Och eftersom vi skriver så väldigt mycket om vin i denna blogg, så tänkte jag att vad vore väl bättre än att presentera några olika riktigt goda öl för varierande smakpreferenser inför Midsommar. Och sedan är det väl hög tid att göra egen nubbe så den kan stå och dra till sig i god tid? Årets nubberecept är gjort med rabarber som kommer i trädgårdar och affärer nu. Passa på!

Till sill, matjes, knäckebröd, gräddfil och färskpotatis kanske det ändå är en öl som passar allra bäst just till maten och i alla fall till nubben. Här våra 6 läckra öl – både nyheter och gala godingar – med olika smakprofil och stil som vi tycker att du ska prova. Alla är perfekta till midsommarbuffén eller om du bara vill grilla.

Vi börjar med en prisad belgisk stark abt och kvadrupel, Inglorious Quad (1014), mörkt och sötare öl i trappiststil med komplexa aromer som bitterchoklad, rostat kaffe och kavring samt läckra, torkade exotiska frukter som torkade fikon och pomerans och toppas med godis som svarta oliver, sötlakrits och bränt muscovadosocker. Ett visuellt vackert öl med fint skum.

Eller varför inte det kritikerrosade irländska maltdrivna McGargles Granny’s Red Ale (1285) som är medelfylligt och lite rödaktigt ale? Aromatisk och med snygg beska och ganska typisk för sin stil. Här smakas läckert som knäck, sirap och rostad kornmalt i en mix med rågbröd, örter, söt karamell och lite tranbär. Trevlig ale med lite sötma.

En nyhet nu i juni och lagom till Midsommar kommer ett amerikanskt strong ale, South Side Ale (1388) som garanterat är lättdrucket till både sill och janssons. Perfekt blanding av olika malter- och hopssorter som ger en koncentrerad läcker smak av mörkt kaffe och sedan dadlar, karamell och knäck. Snyggt balanserad brunröd ale med bra mousse som bara slinker ner.

För alla fans av tysk pilsner så finns en smakrik bayersk kellerbier Zwickel Urban Chestnut (1393) i en lätt och rundare stil med mjuk smakprofil och lite lätt grumlig gul i färgen. Aromatisk med mycket humle och söt, god karamellmalt i den fruktiga smaken av rostat, nybakat bröd som blandas med söt honung, citrus och nyslagen klöver. Bra allround-öl och matkompis!

Sedan har vi läckra Pfungstädter Edel-Pils Premium (1354) även det en tyck pilsner, fast med lite mer traditionell stil med utpräglad beska och god fräschör av smaker malt, humle och hops och med en tuff, krämig mousse. Här knäckebröd och honung med toner av spannmål och syrlig citrus. Fyllig och mångsidig pils som alla vill skåla i.

Vår sista tyska smakrika öl är ett ljust och klart bockbier som skickar i guldiga toner och som finns i begränsad upplaga i tillfälliga sortimentet. Har du tur så får du tag på goda Schönbrunner Urbock (11009). Något starkare och en öl med tydlig smak av malt med endast små söta inslag av sirapslimpa, kamomill, torkade aprikoser, honung och pomerans. I början lite söt men balanserad mot slutet.

Vi tycker du ska prova en eller flera av dessa öl, alla är olika i stilen men alla kommer garanterat att göra succé till midsommarmaten, oavsett vilka du väljer.

Vi avslutar med recept på vår gudomliga rabarbersnaps gjord på vodka! Gör den nu i helgen så blir det perfekt till nästa helg! Jag gör den med ingefära och vanilj som ger lite klös, men man kan också skippa det.

  • 6-8 stjälkar rabarber, skalas ej!
  • 1 hela vodka (naturell)
  • 2 msk råsocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 cm skalad och riven färsk ingefära

Skiva rabarber tunt men skala inte om du vill ha en fin rosa färg. Skal och finriv ingefära.

Lägg rabarberbitarna och ingefäran och vaniljstången helst i en större glasburk med lock. Lägg i råsocker och häll på vodkan. Ställ burken i kylen i 4-5 dagar.

Sila bort rabarbern och släng den. Filtrera sedan spriten genom ett kaffefilter.

Häll upp på flaskan och servera riktigt kallt.

Nu har vi laddat upp inför Midsommarafton nästa fredag!

Similar Posts