sam miranda - 2 kängeruer

Så här glad så att du dansar runt kan jag lova att du blir när du fått prova det nya goda vinet Sam Miranda Sangiovese – Barbera från vingården med det storslagna namnet Sam Miranda of King Valley i Australien, som ligger ca 2,5 timmer norr om Melbourne. 

Vinmakaren Sam Miranda är tredje generationen i en vinmakarfamilj som kom till Australien strax innan 2:a världskriget. Jag vill inte ens tänka på hur de faktiskt kom dit från Italien, hur strapatsrikt kan det ha varit att trängas med barn och gamla på en båt… Idag måste man flyga i sådär 20 timmar vilket också är minst sagt strapatsrikt, inträngd i en flygstol, en snarkande medpassagerare bredvid, inget utrymme för benen, mat som stått i värmevagnar hur länge som helst …

Sam Miranda - vinägaren själv

Väl där, så kommer man fram till Sam Miranda med familj, mitt i hjärtat av King Valley och med det spännande mat- och gourmetområdet Milawa Gourmet Region som ligger alldeles bredvid. Här kan man verkligen få njuta av riktigt god mat och fantastiska viner. 

Men det var egentligen i Milawa som allting började med första vingården i området 1885. Ganska sällsynt med en vingård på den tiden, eftersom man mest planterade tobak. Men när italienarna flydde undan ett krigshärjat Europa så släppte man ändå inte idén om att göra vin. Nostalgiskt odlade man samma goda druvor som hemma, Fiano, Friulano, Pinot Grigio, Verdicchio och inte minst Sangiovese, Barbera, Nebbiolo …och Prosecco! Vi svenskar kan vinerna och vi älskar dessa druvor! 

Sam Miranda- Sam i vinkällaren

Det var säkert på ett sätt sorgligt också, att lämna sitt hemland, dina vingårdar och all god mat!

Den unika regionen King Valley i Victoria kallas ofta för ’Little Italy’ på grund av det starka italienska inflytandet som finns här och regionen blev ett bra andra hem för italienarna. För det var här som man började om, på branta alpiga bergssluttningar, med olika jordmån och varierande klimat.

King Valley är inte bara en av de vackraste vinregionerna i Australien, men är man en outback-människa, gillar storslagen och vidsträckt natur, slår gärna upp sitt tält lite här och var för att titta på djuren och vandra på öde stigar … då har man hittat hem när man kommer till King Valley. Och man slår liksom 2 goda flugor i en smäll! De bästa italienska vinerna och den godaste maten. King Valley har de största variationen av druvsorter i hela Australien och den största variationen av italienska druvor och vinstilar utanför Italien.

Vinmakaren Sam Miranda som egentligen är uppväxt Riverina regionen i New South Wales hade hört talas om det underbara vinområdet King Valley och i princip flyttade han hela familjeföretaget hit, startade om och ansatte en ny vingård. Idag är han känd för att göra coola, klassiska viner av fantastiska italienska druvor men också av mer sällsynta druvor som han gärna experimenterar med.

sam miranda - vinet bild flaska

Sam Miranda Sangiovese Barbera 2018 kombinerar det allra bästa från Piemonte och Toscana – i en flaska! Detta är ett rött fylligt och smakfullt vin i italiensk stil, främst av den kraftfulla druvan Sangiovese och så lite av den mjukare druvan Barbera. Denna druvkombo ger vinet en tät, mörk profil och en aromatisk framtoning. Här samsas härliga dofter av mogna svarta körsbär, saftiga vinbär, plommon och ton av cederträ som allt tillsamman med fräscha örter ger ett fruktigt och vin strukturerat vin med snygga, luftiga tanniner och ett elegant, mysigt avslut som varar länge. Sam Miranda har en fin ekfatskaraktär och har lagrats på gamla franska fat i 12 månader. Det säger sig nästan självt att detta är ett mångsidigt, stilfullt och smakrikt matvin som passar till grillade kötträtter, vegetariskt och även italienska pastarätter och risotto, men varför inte prova till lamm nu över helgen?

Grillade lammracks med mynta, honung och gurksalsa

 • ca 1 kg helt lammracks
 • 1/2 dl olivolja
 • 2 vitlöksklyftor, pressade
 • ½ paket bladpersilja, endast bladen, hackad
 • 1/2 kruka mynta, hackad
 • 1/2 kruka salvia, hackad
 • ½ dl flytande honung
 • 2 dl ströbröd 
SAM MIRANDA - LAMMRCKS

Blanda ströbröd och alla örter samt persilja med salt, peppar och citron. Rör i honungen. Tänd grillen minst en halvtimme innan du grillar. Invänta att det enbart finns glöd kvar för långsam grillning. Låt lammracks ligga i rumstemperatur så länge. 

Grilla hela lammracks på både sidor, först några minuter på varje sida. Pensla sedan med örtblandningen på ovansidan.

Nu kan du lägga locket på grillen och grilla i sådär 20 minuter. Har du termometer så kolla av, köttet ska vara sådär mellan 58-60° om du vill ha det lite rosa. Låt köttet vila i sådär 10 minuter innan du skär upp det och serverar tillsammans med gurksalsan.

Gurksalsa

 • 1 gurkor, skalade och grovt hackade 
 • 2 vitlökar, pressade
 • 1,5 dl crème fraiche
 • 3 dl grekisk yoghurt
 • 1 msk citronsaft
 • ½ kruka mynta, hackad 
 • Salt och peppar

Blanda gurka, vitlök, creme fraiche, grekisk yoghurt, citronsaft och mynta. Rör, Salta och peppra. Ställ kallt.

Nu är det bara att njuta!

Similar Posts