chardinnay-viner druvor

Chardonnay-viner från nya världen som har en fräsch framtoning och stil är ändå de mest populära vinerna på systemhyllan, även om druvan är mycket mångsidig.   

Att Chardonnay-viner är de mest populära viner i världen och det är inte så konstigt när man tänker på hur fräscha och krispiga vinerna kan vara för oss som inte så förtjusta i tunga, ekade viner och smöriga viner till vardags. För Chardonnay-viner kan vara ett mångsidigt val, allt från skarpa och syrliga viner till rika och smöriga.

Druvan är liten och grön, har ett tunt skal och vinerna är som regel torra med relativt låg sockerhalt. Den är också mångsidig på det sättet att den används i både stilla och mousserande viner som exempelvis Champagne, Chablis och andra populära vinstilar som exempelvis italienska Franciacorta. Chardonnay är en ”formbar” druva för vinmakaren att jobba med och den har en förmåga att återspegla den terroir oavsett var den odlas i världen.

Vi är många som uppskattar stilla fräscha viner av Chardonnay och här är ett tips på två nya världen viner som uppvisar just den där fräschheten och krispigheten som vi inte kan vara utan. De är också fantastiska viner att kombinera tillsammans med mat.

Tips 1: stilsäkert Chardonnay-vin från Argentina

Det vita, fräscha vinet Piconico Chardonnay 2021 är en druvtypisk Chardonnay från kända vinregionen Mendoza, i Argentina och här har druvorna fått mogna under en sol som skiner i snitt 350 dagar om året.

Piconico är en lättdrucken, lätt till medelfyllig Chardonnay som känns rik och komplex i gommen. Förvänta dig ett krispigt, syrligt och skarpt vin! Fler fördelar är att vinet har en låg sockerhalt på endast 1,6 g/l och att flaskan är den miljövänliga och lättare PET-flaskan, som är så enkel att bära med sig överallt. Slutligen är det förstås också det trevliga priset – Piconico är en synnerligen prisvärd Chardonnay som säkert faller de allra flesta i smaken.

Piconico är både ett gott och mångsidigt prat- och matvin. Ideala matchningar till exempel skaldjur av olika varianter som krabba, hummer eller räkor och även grillad vit fisk som rostad lax.

Piconico Chardonnay 2021 finns i det fasta sortimentet på Systembolaget.

Tips 2: stilsäkert Chardonnay-vin från Sydafrika

Vinette Chardonnay 2022 är en krispig Chardonnay med smak av exotiska frukter och vinet kommer från Western Cape. Detta är en lätt Chardonnay som nästan känns lite spritsig på tungan och ett livligt vin med en mycket fräsch och krispig profil.

Vinette kommer i en burk på 250 ml som är så lätt att förvara hemma och en rik Chardonnay med bra balans mellan livlig frukt och rik mineralitet. Detta är ett ungt, fylligt och torrt vin med hög fruktsyra och lager av intensiva och eleganta nyanser i både doft och smak. Det börjar med en tropisk-liknande näsa med fräscha influenser av exotiska frukter som saftig ananas och papaya, där smakprofilen sedan backas upp av mogna, röda äpplen toppade med spännande örter som salvia och körvel. En Chardonnay med strålande finish och med lätta, aromatiska inslag.

Vinette är lätt att dricka solo, om man bara vill ha ett glas eller två. Vinet kan matchas både med kallskuret och ost samt med fisk och skaldjur.

Vinette Chardonnay 2022 finns på hyllan på Systembolaget.

Frågor och svar

Vilka regioner är kända för att producera fina Chardonnay-viner?

Chardonnay.

Vad påverkar smaken av Chardonnay-vin?

Jordarna där vinstockarna odlas och klimatet i regionen de odlas i.

Vilka är skillnaderna mellan en billig och en dyr Chardonnay?

De mindre dyra Chardonnay-vinerna brukar inte lagras i ek, vilket gör dem enklare i smak och karaktär. Dyrare Chardonnays har oftast åldrats i ek och har mer framstående fruktsmaker och mer komplexitet.

Vilken annan druva används ofta i framställningen av Champagne?

Pinot Meunier samt Pinot Noir.

Vilka regioner är kända för att producera fina Chardonnay-viner?

Bourgogne i Frankrike, Sydamerika, Sydafrika och USA är några av världens toppländer för Chardonnay.

Similar Posts