På söndag den 4 oktober är Kanelbullens dag och den firas varje är på exakt samma datum i Sverige och i Finland. Antagligen kommer man på sociala media att aktivt stim av bilder på kanelbullar för att uppmärksamma bulltraditionen genom otaliga inlägg av alla de slag. Det är inte så himla länge sedan, men Kanelbullens dag instiftades 1999 och det är väl sällan som en dag har blivit lika populär hos oss och bland svenskar ute i världen. Men dessutom … dessutom så är det också Gräddtårtans dag på söndag! Så passa på att njuta av söta bakverk och sött vin.

Vin till bullar? Jajamen.

Bered er på en söndag med gott och sött bakverk. Dels så ska jag baka och dels så ska jag dricka bubbel! Och det är inte vilket bubbel som helst, detta bubbel kan man dricka medan man bakar och efter, när man äter upp bullarna och/eller gräddtårtan. Och nej, jag tänker inte på Champagne. Jag skämmer bort mig med ett av Italiens absoluta vita toppviner, en blommig, söt, pärlande och fruktig Moscato d’Asti från producenten San Martino di Soave Ernesto, ägare till de välkända vingårdarna La Cantina Castiôn i Piemonte.

Castiôn Moscato d’Asti är ett spännande vin gjort av urgamla druvan Moscato Banco som fått sitt namn efter ordet ’Muscum’ som betyder mysk, eftersom den doftar så läckert aromatiskt. Druvan är så populär så den odlas över hela Italien och till och med i andra vinländer. I Frankrike älskar man också muscatviner och där heter druvan Muscat Blanc à Petits Grains. Men självklart ett stort exportvin för Italien. I Sverige har vi i nästan 10 år kunnat njuta vår lätta, pärlande, stiltypiska Moscato som nästan omedelbart blev en succé bland vinkritiker och vinkonsumenter.

Den friska sötan i vinet är helt naturlig och det är viktigt att veta att Moscato är ett av världens få mousserande viner där inget raffinerat socker någonsin tillsätts, allt socker kommer från druvan Moscato Bianco. Moscato Bianco kan användas till att göra torra eller söta viner, stilla eller pärlande frizzante.

Varför är Castiôn Moscato d’Asti så god?

Det är ett friskt, fruktigt och lite blommigt i näsan, lätt aromatiskt vin, bara 5,5%. Lyser blekt ljusgult i glaset. Vinet kan servera vinet i både flöjt- och vittvinsglas, som man vill. Smaken är total av färska frukter som päron, citrus och några stänk av honung och fläder. Detta pärlande vin har en väl sammanhållen struktur och bra balans med en trevlig rund och fräsch finish. Castiôn Moscato d’Asti är ett elegant men samtidigt ett vin för avslappnade stunder. Dessutom är detta ett av de mest mångsidiga dessert- och matvinerna som passar till mycket och ett läckert prisvärt tips till dig som planerar fina middagar med efterrätter och vill servera något lätt bara till efterrätten. 

Traditionellt har Moscato alltid parats ihop med desserter efter en måltider som exempelvis fruktkakor och torra söta kakor för att komplettera sötman fint. Till gräddtårta, bullar, egentligen till allt sött, så är detta ett vin med en otrolig, distinkt aromatisk profil som nästan alltid sitter rätt. Äppelpaj, frukter och bär, men ja, även kanelbullar och gräddtårta!  Men jag vet också hågade och experimentvilliga kockar som serverat Moscato till både lunch och middag… och fått beröm för det! Prova med charkuterier så märker du strax att Moscaton balanserar sältan i köttet på ett schysst och gott sätt.

Och du… många enkla recept på kanelbullar finns ju på nätet eller så kan du med färdiga tårtbottnar och visad grädde med lite fräscha bär slå ihop en gräddtårta på sådär en halvtimme. Lätt som en plätt!

Castiôn Moscato d’Asti 2019 är ett DOCG-vin och finns i över 400 Systembutiker, så oddsen är att den finns nära dig! Ska vi kolla?

Similar Posts