Det är något fascinerande, knepigt och totalt förvirrande med England och alla deras ölstiler, i alla fall för den som inte är en inbiten öldrickare. När en Pale Ale inte är en ’blek öl’ och en Bitter Ale faktiskt inte är bitter alls.

Ölet Bitter är ganska gammalt öl som redan bryggdes redan på 1800-talet för att avancera stort i popularitet och därför ofta beskrivits som det engelska ’national-ölet’.  Men att det ska serveras avslaget och helt lite ljummet som en del påstår, är en myt, precis som att ölet har en bitter smak och att den därför heter bitter. För så är det inte heller.

De flesta moderna Bitter Ale är rätt mjuka och fruktiga öl, vanligtvis med toner av bröd och ibland lite nötter, där man känner en markant ton av humle och även kan smaka en torr ton av hops. Bitter Ale tillhör den ljusa ale-stilen och kan variera i styrka, smak och utseende från mörk bärnsten till en guldigt öl och från ca 3% upp till 7% alkohol. Man skiljer på olika beteckningar

  • Light Ale är en Bitter med låg alkoholhalt
  • Golden Ale en frisk Bitter som liknar en ljus lager
  • Session eller vanlig Bitter med omkring 4% alkohol och är finns olika IPA
  • Best eller Special Bitter med en styrka på mellan 4,2 till 4,7%
  • Premium eller Strong Bitter är den starkast varianten och alkoholprocenten åker upp till 4,8% och mer

Och nu lanserar vi en Best Bitter eller Special Bitter i Sverige. Bantam Best (SB 1448) från Ainsty Ales Brewery i Yorkshire  och är den svagaste inom sin grupp Best eller Special Bitters med en alkoholhalt på 4,2%.

Bantam Best har en mättad bärnstensgul färg som toppas av en fin mousse. Fruktig och maltig mediumfyllig Bitter som smakar av hela söta aprikoser och en svag ton av apelsin. Men här finns också den så goda brödiga tonen med nyanser av halm och en typisk humleton. Bantam Best har en tydlig beska som luckras upp av lite örter och god karamellig chokladton. Definitivt en god Bitter som skapar mersmak. Dessutom är detta en prisvärd Bitter som föll oss i smaken och vi tycker det är en bra öl att ha till hands under julen.

Andy i mitten tillsammans med sin bryggmästare och assistent visar stolt upp priserna!

Det är ingen tillfällighet att denna Bitter kommer just från Yorkshire för här har man bryggt öl sedan urminnes tider och här har öl lagrats på antika stenkrus och ekfat till dagens toppmoderna rostfria ståltankar.

I Yorkshire regionen finns fler än 50 mikrobryggerier, ofta med tillhörande pub där du kan ta en pint eller två. En del av dessa har blivit världskändisar och mycket populära, lanske därför Yorkshire ofta kallas för Englands öl-metropol. Just här är man mycket stolta över sina goda Bitter Ales.

Mikrobryggeriet Ainsty Ales Brewery som producerar Bantam Best ägs av ölentusiasten, den inborne ’yorkien’ och före detta polisen Andy Herrington. Det var för 4 år sedan, 2014, som Andy la sin uniform på hyllan och kunde förverkliga sin dröm om ett starta ett eget bryggeri i västra York. Genom sin starka lokala förankring drar alla hans evenemang mycket folk som till exempel hans populära ölfesten Coptoberfest (eng. cop = polis). Förutom denna härliga Bitter tillverkar Andy även IPA, Stout, Porter och olika Ales. Och det är klart att han även har ett Taproom vägg i vägg med bryggeriet.

Vi tycker att Andys Bantam Best är i en klass för sig och vill du prova en riktig Bitter så finns Bantam Best på 432 Systembolag runt om i landet. Och det är ett säkert kort, för bryggeriet har bara i år fått 4 utmärkelser av SIBA, det anrika Society of Independent Brewers.

Det är snart Beer O’Clock, så prova gärna en äkta Yorkshire Bitter och säg vad du tycker!

Similar Posts