En av de vackraste platserna måste vara vinregionen Piemonte norra Italien, så synnerhet då vindistriktet Langhe. Här finns nämligen två älsklingsdruvor: Nebbiolo och Dolcetto. Langhe är ett så vackert område med sin gröna böljande kullar, vinstockar i långa rader för att kunna producera de absolut bästa vinerna i Italien, ja, kanske i hela världen. Jag vet att jag sticker ut hakan här, men det är lätt att bli entusiastisk när det gäller Langhe-distriktet, vinerna, maten, kulturen och naturen. Jag tänker på enastående röda viner, god pastan, vit italiensk tryffel och fantastiska ostar på mjölk från ko, får och get.

Visste du förresten att Langhe finns med på UNESOS världsarvslista sedan 2014 för sitt vackra landskap, rika kultur och sina vinodlingstraditioner som går tillbaka hundratals år.

Har du aldrig varit där? Åk dit. Vill du veta varför jag tycker att du ska ska dit? Fortsätt läsa, jag ska försöka övertyga dig med tre argument:

Argument 1: Lugnet

Låt oss börja med att förklara varför denna region verkligen har det bästa och mesta av allt. Vill du komma bort från vardagens stress, koppla av, äta och dricka gott, lära känna det unika, gamla och romantiska Italien så är detta helt rätt plats. Här finns både storstadens tjusning och hektiska liv, men du hittar också lugn och ro.  Att från by till by vandra genom vingårdarna är en favoritavkoppling när man kan vandra på en timma sådär mellan exempelvis Barolo och Serralunga. Du kan gå i dagar och behöver aldrig ens titta i en karta. Stanna till i en liten by över natten och bara njuta av lugnet. Det kommer att bli en meditativ supersemester!

Argument 2: Maten

I Langhe hittar du den allra bästa italienska tryffeln. Det säger italienarna själva och det är faktiskt sant. Tryffeln skördas på hösten så om du inte vill semestra i värsta sommarhettan så åk dit i slutet av september för du kan du både gå på tryffeljakt och besöka Albas årliga tryffelmässa som verkligen är en intressant upplevelse. Oavsett när du än besöker Langhe så kommer du att få äta riktigt gott. Maten är fantastiskt! Ostarna har blivit världskändisar, tänk Pecorino, Parmesan, lokala getostar. Rikliga portioner av antipasti, hemlagad pasta, kött, korvar … det går helt enkelt att äta riktigt gott här.

Argument 3: Vinet

Vinet såklart! Några av de bästa röda vinerna i världen är gjorda i Langhe. Det finns gott om möjligheter till att provsmaka och besöka många mindre familjevingårdar och varför inte ta en rundtur? Även i den lilla kantinan i byn kan du njuta av lokala vinet.

Men nu kommer det bästa av allt!

Du kan njuta av Langhe-distriktets läckerheter, de underbara vinerna och de goda ostarna redan ikväll! Med lite vin och ost från trakten.

Prova det helt nylanserade och mycket populära röda vinet Dogliani Superiore DOCG, SB 6377, 159 kr från superduktiga Fabrizio Fabiani och familjevingården Azienda Conzia, en  vinmakare som har specialiserat sig på en av Doglianis signaturdruvor: den härliga Dolcetto.

Dogliani Superiore som du kan läsa mer om här finns i öppna sortimentet på Systemet och är ett modernt och elegant vin, helt gjort av druvan Dolcetto, med en fuktig karaktär med mörka mogna blåbär, saftiga moreller och mjuksöta plommon och allt toppas med behagligt örtiga toner av kanel och lakrits. Detta ger självklart en riktigt mysig arompalett där de söta och mjuka tanninerna är balanserade på ett mycket harmoniskt sätt med vinets smakfulla syrlighet.

Dogliani ligger i den västra och kuperade, trevliga delen av Langhe och vinstockarna står på ett lager av sandsten och lerjord. Gården Azienda Conzia köptes 1840 av producentfamiljen som gjort viner sedan 1700-talet och ligger bredvid en liten söt amfiteater. Idag framställer man viner av druvorna Nebbiolo, Pinot Nero, Barbera, Chardonnay och Dolcetto förstås.

Du må tro att Dogliani Superiore är en riktig matkompis som passar till det mesta som man kan komma på att laga. Eller varför inte presentera vinet som godaste grillvinet? 

För min del ska jag duka upp några italienska ostar. Beroende i vilken del av Sverige du bor, det an vara lite halvsvårt att få ta i något annat än de vanliga populära ostarna. Har du en ostbutik i närheten så får du en lista med 12 möjliga italienska ostar som finns att köpa hos oss:

 • Cividale – en smakfull mjuk och härligt syrlig hårdost med en läcker smak av nötter
 • Crutin – en fantastisk tryffelost av komjölk och svart tryffel
 • Montasio – komjölsost från Friuli med en något smulig konsistens
 • Pecorino Romano – den goda fårosten som vi svenskar älskar
 • Mezzano – mumsig ost som är full av saltkristaller
 • Parmigiano Reggiano – Parmesan som vi alla känner till och äter nävar av
 • Grana Padano – krämigare och inte lika salt som Parmesan
 • Bastardo – hård bondost med krämiga och nötiga smaker
 • Taleggio – den trevliga kittosten som är ganska fet, opastöriserad eller pastöriserad finns
 • Mozzarella – eller mini-Mozzarella i små bollar, bara ljuvlig kräm
 • Robiola –  god och läcker färskost som får en fin orange skorpa när osten är mogen
 • Gorgonzola – finns ett flertal sorter, krämig, mjuk, stark, len … du väljer!

Du bör kunna hitta åtminstone 4 läckra italienska ostar till ditt Dogliani Superiore vin. Med några läckra havssaltade kex så blir kombinationen mycket lyckad!

Similar Posts