Det kom ett stolt mejl från en av våra vinproducenter, den mysiga familjevingården Torre Zambra som ligger i den lilla pittoreska byn Villamagna och förser Sverige med det goda rödvinet Madia Montepulciano d’Abruzzo. Detta vin har på kort tid blivit en storsäljare i Sverige, men faktiskt även internationellt. Det är så populärt bland vinentusiaster och kritiker att den världsberömde vinkritikern James Suckling gett detta vin …

……………………… 92 poäng!

Detta var mejlets stolta meddelande och det är faktiskt inte fy skam alls!

James Suckling är en dagens ledande vinkritiker. Hans recensioner läses och respekteras av vinälskare, vinsamlare och vinhandlare över hela världen. Han är VD och redaktör för hemsidan JamesSuckling.com som man an säga är en vinplattform och samtidigt ett evenemangsföretag med kontor i Hongkong och Bangkok som Suckling driver i samverkan med några i hans vinfamilj samt ett antal internationellt kända vinexperter.

I år smakade han och hans lilla team av smakare även vinet Madia Montepulciano d’Abruzzo. Det här är stort! Inte vara för producenten Torre Zambra utan även för oss som importör och alla andra importörer i andra länder. Och vinet kostar då endast 79 kr!

Så här kan vi verkligen prata om att delad glädje är dubbel glädje!

Det medelfylliga och fruktdrivna vinet Madia Montepulciano d’Abruzzo SB 2802, eller Madia helt kort, är ett typiskt vin som speglar trakten och druvan Montepulciano, som är den mest odlade vindruvan i Italien efter Sangiovese.

Det här är ett prisvärt vin med en mörkröd och mycket tät färg som påminner som glittrande granater. Underbara aromer av svarta moreller, vilda hallon och vanilj sprider en förväntansfull doft i glaset. Man hittar även toner av rostad espresso, krämig nougat, korinter, örter och vanilj. Det är precis den typen av italienskt vin som vi alla älskar!  

Madia visar tydligt att det finns en fantastisk potential i denna fruktiga druva och vinet är ett mycket trevligt matvin som ger en förfinad lyxkänsla i vardagen. Madia har till en början lagrats i rostfria ståltankar för att senare lagras fem månader på franska ekfat. Ett ungt och mycket smakfullt vin med fatkaraktär och raffiga, lena tanniner.  

När man hör om det här vinet som kommer från en familjeproducent någonstans i Italien och som får en sådan eloge från kanske idag världens främsta vinkritiker, så är det inte utan att man blir lite extra glad.

robertparker.com

Jag tänker direkt på den internationelle vinkritikern Robert Parker, en av de mest inflytelserika kritiker av franska viner de senaste 40 åren. Kanske mest som känd för att under de senaste 40 åren ge sitt omdöme om Bordeaux-viner och ‘en primeur’ – primörvinerna. Han har också grundat en tidning, Wine Advocate. Som 68-åring har han nu utsett en brittisk efterträdare som dömer primörvinerna och tidningen är såld till ett förlag i Singapore. Parker har gått i pension.

.

jamessuckling.com

James Suckling är idag 60 år. Egentligen ingen ålder att skämmas för idag. Och hans karriär är lysande! Han försöker att prova på alla vinerna i deras respektive land och tillbringar månader varje år resa över hela världen, besöker vingårdar och träffar vinmakare. Han säger att han hittills i sin karriär har provat nära 200 000 viner. James är rolig att följa på Facebook där han berättar om hur han provar viner, vilket han oftast gör på blindprovningar.

.

Det finns ytterligare en tredje intressant vinkritiker, tycker jag. Kanske den allra trevligaste! (Fast nu har jag ju inte träffat varken Suckling eller Parker, tyvärr.) Jag tänker på den otroligt ambitiöse 78-årige engelsmannen Steven Spurrier, ni vet han med vinprovningen Judgement of Paris, där han lyckades skaka liv i en hel vinvärld den 24 maj 1976 i Paris och där franska domare gjorde två blindprovningar för bästa Chardonnay och bästa Bordeaux från Frankrike samt Cabernet Sauvignon från Kalifornien. Gissa vem som vann! Kalifornien vann över mycket prestigefulla franska viner och i både båda kategorierna, till fransmännens stora förtret.

decanter.com

Spurrier har gjort mycket inom vinvärlden. Vid den tiden, på 70-talet, hade han en lite vinbutik i Paris alldeles utanför Rue Royale. Senare köpte han vinbutiken Les Caves de la Madeleine och han tyckte att kunderna skulle smaka på vinerna innan de handlade, vilket var originellt. Spurrier startade också Frankrikes första privata vinskola L’Academie du Vin på 70-talet och Christie’s Education på 80-talet. Han är en charmant man och duktig vinkritiker, testar 200 viner i veckan, konsultar och skriver för tidningen Decanter och har sedan några år tillbaka en vingård i Dorset, England där han ansökt om ursprungsbeteckning en PDO, Protected Designation of Origin. Han gör bland annat Englands första Crémant, en Blanc de blancs, en Brut Reserve och ett mousserande rosévin.

Det ni! Det går inte av för hackor!

Similar Posts