Varje år visar vinmakarna i Bordeaux-regionen vad de har åstadkommit på cirka 120 000 hektar och vi har nöjet prova deras fylliga och fruktiga, mestadels röda viner med magiska druvblandningar. En komplex konst som vinmakarna i Bordeaux förfinat under årens lopp och där man blandar enskilda druvor för att få den klaraste röda färgen, den mysigaste doften och den absolut härligaste smaken. Det är de här vinerna som har sina fans över hela värden och gjort regionen till en av de mest respekterade inom vinbranschen. Sedan urminnes tider har man använt samma fem druvor: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec och petit verdot.

När jag bodde i Storbritannien under en tid, så kallade man dessa röda viner från Bordeaux för Clarets och jag blev alltid lika förvånad och undrade var ordet kom ifrån. Basil Fawlty förklarar det här med Claret på sitt vanliga upplysande sätt, vilket gjorde mig ännu mer förvirrad!

Hade ordet med den gröna druvan Clairette som odlas i Rhône att göra? Nix. Det finns till och med ett lätt, fruktigt vin som heter Clairet men det är ju ett helt annat vin. Så det var inte det heller. Jag fick veta att Caret var en typ av smeknamn för röda Bordeauxviner och som egentligen kommer från det franska ordet ’clair’ som betyder ’tydligt’ eller ’klart’. Ett klart ljust rött vin som för oss långt tillbaka till medeltiden då viner var då bordeauxviner faktiskt var blekare och nästan kunde se ut som ett rosévin. Ett vin som inte fått jäsa länge och har kort macerationstid.   

Ordet speglar mycket väl britternas kärlek till goda bordeauxviner och idag menar man det typiska bordeauxvinet som idag inte nödvändigtvis behöver vara blekt rött, men det kan beskriva komplexa, djupröda viner. Med en modern Claret menas ett bordeauxvin som är tillverkat av en blandning av två eller flera druvor och dessa är då självklart fortfarande cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot, malbec och idag ibland även carménère.

Men om vi håller oss till den traditionella blenden i bordeauxviner, så hittar vi ett vin i vårt sortiment med druvorna cabernet sauvignon, merlot, petit verdot och cabernet franc och det är vår eleganta Château Mayne Lalande 2015 från appellation AOC Listrac-Médoc i Haut-Médoc en av de mest kända och främsta appellationerna tillsammans med bland andra kändisar som Margaux, St-Emilion och Pomerol.

Chateau Mayne Lalande är ett vin med stamina, härlig komplexitet och fin balans. Vacker djup rubinfärg och en typisk Bordeaux, torrt, nyanserat och med en välutvecklad smakkomposition av lakrits, viol och körsbär i näsan. Det smakar också distinkt av svarta frukter och bär, läder, eukalyptus, mörkrostat kaffe och lite grön paprika. Det här är ett mysigt och mycket fruktigt vin med schysta sträva tanniner och med tydliga toner av ekfat som följer från flaska, till glas, klunk och finish. Vinet har lagrats i 14 månader på franska barriquer.

Det i Guide Gilbert et Gaillard guldprisade Château Mayne Lalande har en utsökt mognad och trevlig personlighet. Mycket välgjort av slottets ägare, den passionerade vinmakaren Bernard Lartigue. Detta är ett köttvin som gärna ska serveras med mörkt nötkött, lamm eller varför inte en bit grillat viltsvin.

Bernard Lartigue

Château Mayne Lalande som ligger strax norr om staden Bordeaux har ägts av familjen Lartigue i sex generationer. Man driver sina vingårdar efter biodynamiska regler. Druvorna odlas helt ekologiskt och de odlas precis här. Tillsammans med 60 andra varianter av druvor finns en ”Variety Garden” som Bernard kallar den. Här kan man titta på och lära känna en mängd röda och gröna druvor från många franska vinregioner som han samlat här.

När familjen Lartigue inte gör vin så tar man emot gäster i sitt lilla charmiga och avkopplande pensionat med gästhus som heter ’The Five Senses’. Där kan besökare få uppleva en äkta, traditionell vingård i Bordeaux. Här kan man få smaka på godsets fantastiska viner till det läckra franska bondköket som familjen lagar till gästerna eller prova viner och höra Bernard berätta. Som gäst får man till och med hand om nyckeln till vinkällaren där det finns nästan 8000 flaskor och man kan välja egna favoritviner för att njuta av under vistelsen. Mer kan du se på länken här!

Similar Posts