Javisst, kan du dricka vin på kräftskivan, om du vill!

Det finns nog inget dukat bord som blandar så mycket smaker i gommen som ni vi dukar för kräftskiva och rätterna duggar tätt mellan de fyllda kräftskålarna. För här finns allt! Salta kräftor med många goda tillbehör, färsk krondill, öl och socker i lagen, krämig västerbottenpaj med kantareller, örter, crème fraîche dip, lite löjrom, dillmajonnäs, citronskivor här och där, örtknäcke med fänkål, efterrätt med jordgubbar, glass eller kanske en chokladkaka och inte minst den kryddade snapsen!

Vilken dryck matchar?

Gissa om det är enkelt att bara duka fram en porter, en Guinness eller ett annat fylligt, mörkt hantverksöl, alternativt en mjuk, spritsig lager. Ok. Ok. Det kan liksom aldrig bli fel!

Om jag nu vill dricka vin och inte öl? Om jag fick välja, så skulle jag utan att skämmas att ta fram ett rött vin för den som vill dricka rött, ett vitt vin för den som vill dricka vitt och ett gott, sött dessertvin för den som vill ha det till efterrätten. Och eftersom jag inte är så förtjust i kryddade nubbar, så gör jag en egen rabarbersnaps på vodka.

Med andra ord: var modern, strunta i smakerna, drick det som du föredrar. Du får inte magkramp för att du vill dricka en Pinot Noir eller en Chianti till kräftorna och inte skämmas för att du väljer bort den traditionella kryddade snapsen. Det finns mängder av goda tillbehör på bordet som är mycket ”vinvänliga” som västerbottenpaj, sallad, krustader, svamp, brödet …. och handen på hjärtat, visst är det väl alla dessa rätter som vi egentligen blir mätta av på kräftskivan, eller hur?

Det röda vinet

Här behövs ett lättare allroundvin som passar till mycket och till många smaker, och då tänker jag på rätterna men också på allas vinpreferenser. Jag väljer ett vin som har fått bra kritik, passar alla kring bordet och är prisvärt, förstås – för kvällen är lång! Dessutom är det perfekt till vego-människorna som vill hålla sig till salladen och västerbottenpajen.

Madia Montepulciano d’Abruzzo 2017 | nr 2802 | 79 kr

Från regioner Abruzzo kommer vinet Madia, ett mycket trevligt matvin. Druvan Montepulciano bidrar till att vinet är ett mångsidigt och så pass lätt vin så det dominerar inte över kräftorna eller osten. Producenten Torre Zambra uppger att detta är ett veganvänligt vin. Fruktdrivet med mörka bär, lite vanilj, lite kaffe och med en enormt skön, kort fatton, eftersom det primärt lagrats på ståltankar och endast mycket kort på fat. Schysst struktur och inga sträva tanniner.

Det vita vinet

Kanske tror ni att jag väljer en Riesling? Men näh. För väljer jag ett vitt vin till kräftorna så kan jag gå ’all out’ och då får vinet faktiskt ha en mineralisk med kraftfull smak. Jag väjer en Sauvignon Blanc. Men behöver ett fruktigt och friskt vin med hög syra och smaker som kompletterar kräftorna och är schysst till alla andra rätter också.

Graf Von Weyher Sauvignon Blanc Trocken 2019| nr 2190 | 119 kr

Garanterat så kommer alla att tycka om denna torra, aromatiska mineralbomb från bästa vinläget i Pfalz och som till 100% är framställt på gröna, handplockade Sauvignon Blanc druvor. Doftar aromatiskt av gula frukter som päron, krusbär och lite mango och sedan toppas med läckra toner av örter, grön paprika och flinta. Ett balanserat vin med en fräsch, modern profil skapat av familjen Grafs duktige vinmakare Peter, som tog hem en silverplacering i tävlingen om Tysklands bästa unga vinmakare för något år sedan. Perfekta kräftvinet som även passar till löjrom, örter och ostar.

Dessertvinet

Är det fest så är det! Jag vill avsluta med ett sötare mousserande vin som även kan få inleda kvällens festligheter. Gärna då något som gör succé hos de flesta och ger en lyxig festkänsla, ett vin som alla blir glada av när korken poppar och som passar till både salt ostar och söta efterrätter.  

Castiôn Moscato d’Asti 2019 | nr 7873 | 95 kr

Lätta bubblor, känt och klassificerat DOCG från Piemonte och regionen Asti. (psst! med längre alkoholhalt på 5,5 men det är inget som jag behöver berätta om en sådan här kväll!) Muskatdruvan ger vinet en både torr och söt profil. Fruktig och trevlig spumante med doftande aromer av blommor och färsk frukt som päron, citrus och några stänk av honung och örter och med en fräsch finish. Fint till chokladkakan, ost- och fruktpajen eller glassen och servera kallt!

Similar Posts