Pinot Noir, den röda vindruvan i Bourgogne, är en drömdruva. Det är en av de äldsta vindruvorna som finns, redan då när de gamla romarna började njuta av den. Och den är mångas favoritdruva.  I andra länder firar man Pinot Noir dagen (18/8) varje år, på en het vanlig dag och en trevlig gest gentemot druvan, så jag tycker att vi ska börja fira den i Sverige också.

Pinot Noir verkar liksom ha allt. Numera är Pinot Noir den tionde mest planterade druvan i världen. De snygga fruktklustrerna är kottformade och ser ut som fulländade mörkt blåa tallkottar, därav namnet pinot = tall. En snygg men kräsen druva! Den kräver låga utbyten och trivs allra helst i svalare torrt klimat och i steniga och kalkiga jordar. En druva med så tunt skal är också ganska mottaglig för svampsjukdomar.

Men det är en matglad druva om passar till olika sorters mat. Den kan ätas till allt från fläsk- eller kalvkotlett eller kyckling till tonfisk och lax. Och om du tycker det är svårt att matcha vin med asiatisk mat som sushi, sashimi och kryddade såser bör du prova en Pinot Noir, det brukar oftast gå bra eftersom vinerna har en ganska hög fruktsyra. Men för all del, så duka även upp en ostbricka med olika mjuka och hårda ostar.

Pinot Noir-vin produceras i en mängd olika stilar, beroende på var druvorna odlas, jordmån och vilken vinprofil som vinmakaren vill ha och sedan förstås klimat, temperatur, hur mycket solen skiner, när den skördas och hur man gör vinet. Man kan till exempel vinifiera hela druvklustret och inte bar druvorna och då tar man inte bort stjälkarna i pressen. Det ger förstås en hel del mersmak.

Även de franska Pinot Noir vinerna varierar i mognad och smak. Och pris! Pinot Noir är druvan i några av världens dyraste viner och Bourgogne är en dyr vinregion om man ska smaka Pinot Noir, för här finns det fantastiskt fina viner för samlare och smakare med fet plånbok, flaskor som även till vardags säljs för tusentals dollar per flaska. Fast vi vanliga vindrickare nöjer oss kanske med en flaska som kostar under 200 kr och även där finns toppviner att hämta på Systembolaget.

Men även om Frankrike sägs ha den est perfekta terroiren för Pinot Noir, så finns det idag stiliga viner från hela världen. I USA är Pinot Noir populär och även i Nya Zeeland, Australien, Tyskland, Italien, Chile, Argentina och en hel del andra länder.

Jag vill presentera 2 x Pinot Noir under 200 kr ur vårt sortiment, en amerikansk från Monterey County i Kalifornien som blivit ett riktigt favoritvin för många svenskar. Vår andra Pinot Noir är en läcker nyhet sedan förra året och kommer från Tyskland och Pfalz. Två olika växtplatser – två olika stilar!

Den kritikerrosade och torra District 7 Pinot Noir 2017 (nr 6578) kommer från AVA Monterey och en duktig vinmakare som heter Dave Nagengast på ett av de ledande vinföretagen i Kalifornien, Scheid Family Wines. Detta är en Pinot Noir när den är som allra bäst, elegant, stilren och ett fantastiskt smakfullt vin. Detta är ett intensivt och sötfruktigt, fatlagrat vin med läckra toner av sandelträ, tobak och jord, peppar och muskot, allt toppat med lite nougat. Kryddigt, rökigt och komplext, perfekt balanserat. Vinet lyckas ändå hålla en lätt struktur med fin karaktär och schyssta tanniner samt en lång och mysig finish! I Kalifornien har Pinot Noir ofta något mer alkohol än i Frankrike, så det blir ju då också ett mörkare och mer koncentrerat vin. Det som tilltalar mig är att vinet är så välgjort samt den söta höga fruktsyran.  

Det tyska Wilhelmshof Pinot Noir  2018 (nr 20028) har också hyllats av kritiker både internationellt och i Sverige. Pfalz har börjat bli lite trendig när det gäller Pinot Noir och de lyckas alldeles förträffligt bra tycker jag. Men nu är vi i ett coolare klimat än Kalifornien. Det kommer från kritikerrosade topproducenten Weingut Wilhelmshof som drivs av två duktiga vinmakare, oenologerna Barbara Roth och hennes man Thorsten Ochocki som har tagit hem ett och annat prestigefullt pris för sitt vin. Välgjort vin, förstås. De kan det här med Pinot Noir och producerar ett flertal viner av samma druva som skiljer sig ganska markant åt. Här kallas ofta druvan för Spätburgunder och lite som klimatet, så är även vinet coolare i framtoningen men lika elegant, stilrent och typiskt. Detta är ett av deras lättare viner och nyanserat allround vin med trevliga fattoner. Fruktigt och läckert med mörka, björnbär och körsbär, söta jordgubbar och plommon, mynta, kanel och krämig nougat samt murriga, subtila jordtoner. Fin, säker finish. Det jag gillar här är att vinet är lättdrucket och opretentiöst, passar även alldeles utmärkt som snackvin.

Trevlig fredag! Men var försiktig för kom ihåg: 

Champagne makes you think of silly things: Bordeaux makes you talk about them; Pinot Noir makes you do them!

Similar Posts