Jag sitter här och häller upp en något grumlig röd ale i glaset och blir alltid lite konfunderad när jag ska välja glas för fina ölsorter. Förstår inte riktigt varför, eftersom jag ändå alltid griper efter ett av de fina runda, stora tulpanglasen som står i glasskåpet. Och fast det finns miljoner av olika modeller och former på ölglas, så blir det ändå det stora tulpanglaset. Ni vet det där glaset som är smalare upptill men har en extra rund och stor midja. Ser ut som en konjakskupa men större.

Jag arbetar efter mottot: ett finöl kräver sitt finglas! Nja, ölen det blir i alla fall godare med rätt glas, håll med om det. Som till exempel en ’snifter’ som man kallar detta glas. Man kan dofta aromerna och riktigt känna de maltiga smakerna. Inte som de vanliga cylinderglasen som verkligen inte främjar aromerna.

När jag öppnade ölflaskor förr så började jag spara på kapsyler som jag lade i en stor ölsejdel. Sen blev det två ölsejdlar och tre ölsejdlar … och en dag undrade jag om jag behövde flytta till större boende. Det slutade med en eftermiddagssortering där bara de fina ölens kapsyler fick vara kvar, de andras slängdes i återvinningen. Oh well, that’s life…. man kan inte få allt här i världen!  Men mina kapsyler är fortfarande en fröjd för ögat och har en favoritplats på kökshyllan.

Har du förresten valt öl för att dricka under helgerna i december? Smaka dessa ambitiösa öl, jag ska berätta lite om dem som lanserades av oss den 2 december!

En ale som gör comeback på Systembolaget är McGargles Granny’s Red Ale (nr 1285) från producenten Rye River Brewing Company.

Detta är förstås en irländsk ale med en rödaktig nyans av bärnsten och som brukar vara medelfyllig och mångsidig. Tänk: till alen kan man äta mycket varierande mat, allt från hamburgare, grillad kyckling, kanske en panerad fiskpinne eller ostar. Vill du bara koppla av en stund med en god öl, så går det bra det också. Alkoholhalten ligger på 4,4 %.

Det här är en Irish Red Ale som är ofiltrerad och mycket aromatisk och maltdriven ale av maltsorterna Vienna och Munich samt karamellmalt. En ganska typisk öl för sitt segment: lätt till medelstor kropp med en maltig, fruktig och måttlig beska och en liten ton av sötma. Och som alla irländska röda ales så har McGargles även en ren härlig doft av rågbröd, knäck och sirap och smakar av mysiga rostade kornmaltiga aromer som blandas med kex, söt karamell, kaffe och torkat äpple. Det ljust krämiga skummet som faktiskt dröjer sig kvar har också en liten ton av sötma.

Nu kommer vi till Belgien och en abt och kvadrupel i Belgisk stil. Det är det mörka och mycket populära klosterölet Inglorious Quad (nr 1014) från producenten Inglorious Brew Stars.

Denna belgiska ale korades till bästa hembryggda öl i Belgien och Holland i tävlingen Brouwland Beer Competition och sedan dess har Inglorious Quad varit det lilla bryggeriets flaggskepp. Och ja, Inglorious anspelar på Quentin Tarantinos film ”Inglourious Basterds”…

Abt och kvadrupel är en stil som härstammar från de trappistbryggarna i Belgien. Typiskt är att den är mörk i den djupa röda och rubinbruna änden av spektrumet, en grumlig öl som är både alkoholstark och har en djärv komplex smakpalett. Söt på gommen och med en låg beska och påminner lite om en porter. Detta är ett mysigt, visuellt vackert öl med ett fint skum.

Inglorious Quad har 10,3 % akoholhalt men det går knappast att hitta en abt och kvadrupel som har mindre än 10% alkoholhalt,och de ligger ganska vanligt mellan 10-13%.

Inglorious Quad är framställt på kornmalt, socker och humle och är ett mycket komplext och fylligt aromatiskt öl med fruktig karaktär, man smakar humlen och den har en pigg örtig nyans. Denna ale har en trevlig söt, något rökig ton av lakrits och här smakar man också svarta oliver och fräscha exotiska frukter som torkade fikon och pomerans, fina toner av kavring, mörkt muscovadosocker och hasselnöt varvat med ett stänk av kaffe och bitterchoklad.

Hoppas du har möjlighet att ta dig förbi Systembolaget så att du kan prova dessa öl till helgen!

Önskar er en glad 2:a Advent!

Similar Posts