Det var någon som sa: ”Detta vin är så underbart att det fick mig att skriva en haiku” och refererade förstås till Fritz Russian Valley Chardonnay.  Och jag säger bara… prova!

Fritz Russian River Chardonnay, SB 6629

Clayton Fritz viner har varit mina favoritviner sedan sådär 11 år tillbaka då jag faktiskt första gången fick smaka ett Fritzvin, jag tror att vinet hette Lost Canyon Pinot Noir. Jag var bjuden på middag i Tampa, Florida, av en herre som är något av en auktoritet på just kaliforniska viner. På restaurangen beställde han in vinet och redan vid första klunken blev jag en hängiven fan av denna Pinot Noir.

Jag började läsa på om Clayton Fritz och hans Underground Winery och hittade snart en vinbutik i Fort Meyers där jag själv bodde då och då och det var en vinbutik som hade ett bra sortiment att erbjuda är det gällde Fritzviner. Jag blev som besatt. Ville veta allt om vingården, vinerna och Clayton Fritz…

Jag köpte direkt 2 flaskor av varje druva i vinshopen på  North Cleveland Avenue där man hade viner från Fritz Winery, bland annat hans röda Zinfandel och vita viner som Sauvignon Blanc och inte minst hans Chardonnay.

När jag betalade i kassan berättade vinhandlaren att Fritzviner verkligen är kult. Kult! Jag fick ett gott skratt och nickade förstås, för mig var Fritz också kult ? men faktum var att oavsett när man hade gäster och öppnade en flaska Fritz, så blev alla helt betagna – rött eller vitt vin. Det spelade ingen roll. Så, javisst, vinerna är kult! Man behöver bara titta på en amerikansk vinkypares min (vilken som helst) när man beställer in ett Fritzvin till maten….!

På den tiden – för 10 år sedan, så fanns det inga Fritzviner i Sverige och på Systemet alls. Jag tittade ibland och letade när jag kom hem emellanåt och förvånades alltid över att ingen svensk importör hade fastnat för vinet …

en flaska Fritz Chardonnay

Så Fritz blev ett minne blott fram till för något år sedan då vi på Concealed Wines tog in Fritz Zinfandel från hans vinodlingar i Dry Creek Valley, ett vin som säljs i restaurangsortimentet.

Men just hans Chardonnay är faktiskt lite speciell. Så typiskt traditionellt kaliforniskt fräscht och livligt vin, så för min del var det nog hans Chardonnay som fick mina ögon att öppnas för den druvan överhuvudtaget, en druva som jag inte under normala omständigheter alltid var särskilt förtjust i. Chardonnay betydde för mig antingen syrlig citron eller smörig tung ek som nästan ger en bismak. Men inte Fritz Chardonnay dock. Detta vin är en läskande amerikansk Chardonnay som är så typisk för de riktigt duktiga vinmakarna i Sonoma County.

Ljus, lätt, syrlig och samtidigt silkeslen med smidiga toner av flinta, mysig ek och mjuk citrus samt äpplen, en dov örtighet med lite vanilj. Komplext vin utan att var tungt. Säkert supergott till både fisk, skaldjur och ljust kött men som vegan har jag provat tillsammans med en Ceasarsallad med grillad tofu istället för kyckling och det har fungerat superbra!

Fritz Russian River Card har redan recenserats av Andreas Grube i Allt om Vin som  tipsar om ett par av de bästa vinerna i marslanseringen: ”Rejält fatad men ändå med balansen i behåll. Klassisk jänkarchardonnay med mycket vanilj, tuttifrutti och smörtoner.”

Och i SvD av Andreas: ”Har ofta svårt för jänkarchardonnayer med mycket ek, men här sitter allt i så fin balans. Fin smörighet och tropisk frukt. Lägg med fördel undan några år.”

Det tackar vi för och vi kan bara hålla med!

Även Vinjournalen har hunnit skriva om Fritzvinet och parat det med god mat!

Men vad var det här med ”underground winery” egentligen för något? Grävde fram en film nedan som presenterar Fritz underjordiska winery, ett ganska läckert mästerverk i Gaudistil, inhugget och inbyggt i i ett pittoreskt berg i den nordligaste delen av den berömda Dry Creek Valley.

Till vänster: ägaren Clay Fritz  och till höger: vinmakaren Brad Longton
Till vänster: ägaren Clay Fritz och till höger: vinmakaren Brad Longton

Allt byggdes av Claytons pappa, Jay Arthur Fritz i slutet av 1970-talet och här arbetar man idag modernt och teknologiskt i naturligt coola temperaturer som är perfekt för vintillverkning.

Vingården omfattar 48,5 ha och Clayton Fritz odlar förutom Chardonnay även Zinfandel, Sauvignon Blanc, Pinot Noir och Cabernet samt producerar rött och vitt vin samt mousserande.

vingården Fritz Underground Winery

Här kan du se en läcker film 360° med drönare om Fritz Underground Winery och se naturen, provningsrummet och vinkällaren. >> Här!

Till sist ett gott råd – plocka med dig några flaskor på vägen hem!

Similar Posts