Tierhoek - ritat flyglan med tjej i

Jag drömde om att jag klättrade runt mellan vinrankor i något mystiskt vinland, långt, långt borta i fjärran, ett land som få hade hört om men som var jättetrendigt. Det var jättetyst, man hörde bara vinlöven prassla, men var man en äkta vinentusiast, då var det absolut hit man skulle åka och det var vad jag hade gjort! Här kunde man prova himla goda viner, äta läcker mat och bara njuta ….

Jag tror att det är alla trendartiklar som jag läst på sistone som påverkat mig, om hur året 2020 kommer att te sig, vilka viner och druvor kommer att bli populära detta år. Vi pratar allt från Prosecco rosé till konstiga druvor från anno dazumal som väcks till liv hemma hos entusiastiska vinmakare på grund av klimatväxlingen. Man får höra att fler väljer en lägre alkoholprocent och också tvärtemot och att det är vinturismen som blommar ut detta år.

På grund av folks växande intresse för branschen kommer det att bli en betydande ökning av vinturism i år. Det är trendigt att besöka fler vingårdar och lära sig mer om vin än någonsin tidigare. Aktiva vinresor, vingårdsbesök, provning av goda viner, lyssna på spännande historier som vinmakare berättar och provsmaka lokala maträtter. Har man dessutom turen att resa till varmare breddgrader så kan man kanske även få bada — vilken succésemester!

Tierhoek

Och därav min dröm. Jag hittade platsen som jag drömde om och som länge har varit en dröm. Jag skulle vilja åka till Sydafrika, Western Cape. Vid en av våra producenter där står det som exakt plats:  Western Cape , närmare bestämt Olifants River, vid Citrusdal Mountain  och i Piekenierskloof. Varje ord låter exotiskt och jag vet inte hur det är med dig, men jag blir sjukt sugen på att boka biljetten just nu!

Den mystiska lilla vingården Tierhoek – namnet är Afrikaans – och kommer från invandrande holländare på 1600-talet och påverkades språkmässigt av lokala dialekter, så man blandade man friskt och afrikaans blev den typ av holländska som talas i Sydafrika. Språket är idag modersmål för 7,2 miljoner människor.
Det är väldigt vackert i Tierhoek men framför allt är det en lugn och högt belägen plats, en bra bit bort från skrikiga beacher.  Detta är ’Leopardens hörna’ och här finns bara häftigt många leoparder och prasslande vinlöv… ???? 760 meter över havet i bergsområden i Piekenierskloof. (Tierhoek är sedan länge medlem i Biodiversity & Wine Initiative (BWI) ett initiativ som arbetar för den hotade naturliga livsmiljön samt en hållbar vinproduktion.)

Här ligger vingården med samma namn, Tierhoek, som idag ägs av Tony and Shelley Sandell och drivs av vingårdschefen Ryno Kellerman och källarmästaren Basie Snyders med hjälp av den häftige, inflygande vinmakaren Roger Burton.

Jag lovar att detta är en magisk plats med 16 hektar vinodlingar.  Kolla på den här korta filmen >> 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=Ye6AOb781DM&feature=emb_logo

Låt er inte luras av det svala bergsklimatet däruppe med regniga, kalla vintrar, för det finns också varma somrar där vinden från Atlantkusten är det enda som svalkar lite. Perfekt klimat för förstklassiga kvalitetsdruvor som Chenin Blanc, Sauvignon Blanc och Grenache Noir. Härliga och tåliga druvor med inte bara med fräscha, fruktiga smaker men en mineralitet och stil som verkligen sitter där den ska. Det smakar lite mer vilda viner och lite mer naturliga viner.

Deras Tierhoek Sauvignon Blanc 2017 (nr 6468) är ett av de finaste exemplen på druvan Sauvignon Blanc i sitt slag i Sydafrika. Detta vin är en fullträff för alla som tycker att viner ska smaka som de ska smaka. Vinet är en doftrik, aromatisk och krispig Sauvignon Blanc, torrt, elegant, fräscht och mineraliskt vin med genuina smaker och nässelvass syrlig finess. Vinet bjuder på en härlig fruktpalett av citrus, galiamelon med en ton av pigga örter, jord och nyslaget gräs. 

Tierhoek Sauvignon Blanc är ett prisvärt och komplext vin som är utomordentligt fint balanserad med en läcker syra en vacker längd i slutet. Välgjort och lättdrucket prat- och matvin, fungerar mångsidigt både till fisk och skaldjursrätter, friterade fiskbullar eller ostron och asiatiska rätter.

Similar Posts