Du kanske direkt tänker på den roliga filmen ¡Three Amigos! med Steve Martin Chevy Chase och Martin Short när du ser etiketten på vår spanska nyhet, vinet  3 Amigos (SB 2691) med den häftiga etiketten?

Men näh, vinet har inget med filmens titel att göra och varken Steve, Chevy eller Martin har smakat vinet. Än. Det är nämligen helt nytt och finns i fasta sortimentet och i 418 systembutiker från och med idag.

Vinet 3 Amigos kommer från den spanska regionen Valencia DO vid Costa Blanca kusten och vid Levantebukten och från Bodegas Vinival. Valenciaregionen är känd att tillverka väldigt prisvärda viner. Vinerna är faktiskt inte tokiga alls och de är oftast ganska mustiga saker tillverkade av regionens favoritdruvor monastrell, garnacha, tempranillo och cabernet sauvignon.

3 Amigos har en härligt fruktig blend av 50% monastrell, 30% garnacha tintorera, sedan lite syrah och tempranillo också. Färgen är tät och mörkt purpurfärgad och priset är 59 kr. Men låt inte priset skrämma bort dig. Vinet är typiskt spanskt, smakrikt och mustigt och fullt med mogen röda och blåa frukter: blåbär, skogshallon moreller. Lägg därtill några läckra stänk av fräscha örtertoner och ¡hola! vi är i hamn!

Javisst, det är ett ungt vin, fast det har redan fått en hel del karaktär i form av en schysst balans och fin fyllighet. Gillar man Systemets storsäljare garnachavinet Campos de Luz (59 kr) ja, då gillar man alldeles säkert även 3 Amigos som smakar snarlikt.

Det var precis druvorna i 3 Amigos och blenden som vi fastnade för. För mig personligen är garnacha en riktig favoritdruva och de flesta verkar ju också tycka om druvan. Garnacha tintorera är en druva som skapades på sena 1800-talet av druvorna grenache och petit bouschet. Det är just den druvan som ger vinet sin täta, fina märka färg och när det spanska klimatet tillåter druvan att mogna fullt ut, så kan det knappast bli bättre.

I Valencia tillverkas massor av viner i många olika stilar. Det verkar nästan som om man inte gör något annat än att odla vin här. Regionens vinportfölj har alltid innehållit ytterst lättdruckna och fruktdrivna röda viner som tillverkats här sedan mer än tusen år tillbaka.

Valencia är inte bara hem för ’den heliga gralen’, utan domineras av sol och häftiga beacher, god mat och gott vin. Det vet den som någonsin flanerat på den unika Mercado Central, den centrala matmarknaden i Valencia. Här finns allt som är förknippat med spansk mat som nyfångad färsk fisk, traditionella köttprodukter som inte finns någon annanstans och frukt i högar och mängder. Man kan vila benen på en av de många barerna, klämma ett glas vin och ta några tapas. Börjar ni inte längta till semestern nu?

3 Amigos är ett formidabelt bra vin när vinet ska räcka till många och utan att behöva spräcka plånboken. Det har också en fantastisk bra passform som grillvin, tänk grillade lammkotletter eller spare ribs, självklart även till ost och tapas som är så bekvämt enkelt när man har flera munnar att mätta. Det finns inget som gör folk så lyckliga som när de kan få välja bland mängder av läckra smårätter och äta med fingrarna.

Köp hem lite oliver, nötter och ost som lagrad Manchego eller Iberico, starka småkorvar, spansk skinka, räkor marinerade i chili och olja, några baguetter, lite grönsaker … du hittar massor i delikatessdisken och med lite fantasi får du ihop mängder av olika goda tapas.

Till helgen – här är några 4 enkla tapas-tips:

Marinerade räkor
Tina och skala räkor. Rör ihop lite olivolja, hackad persilja, någon vitlöksklyfta och lite hackad chili, lite honung, salt och peppar. Marinera räkorna i röran en stund.

Frittata
Skiva kall, kokt potatis och en gul lök i stekpanna. Steker på potatisen en stund, sen i med löken. Salt & peppar. Vispa ihop 3 hela ägg och lite vispgrädde. Häll över potatisen och stek allt på svag värme. Med hjälp av ett grytlock vänder du på Frittatan när den blivit lite brun och knaprig under och steker sedan andra sidan. Häll över lite rosmarin eller timjan och skär i portionsbitar.

Ljumma fikon med Pata Negra
Ugn på 175°. Skär och värm fikonen i halvor i en ugnsfast form i en minut eller två. Servera på en skiva painriche med Pata Negra skinka ovanpå varje fikon. Ringla lite olivolja över.

Småtomater fyllda med cream cheese

Blanda cream cheese, lite koriander, persilja och hackad chili och fyll små tomater som gröpts ur.

Och glöm nu inte bästa tapasvinet: 3 Amigos!

Similar Posts