lansering 2 viner

Vi har precis lanserat två fantastiska vita viner, spanska Alter Blanco och Wairau River Pinot Gris från Nya Zeeland. Två extremt smakfulla matviner, dock med lite olika smakprofil och uttryck. En Pinot Gris som lutar mer åt det klassiska hållet, men ett fräscht nya världens vin och ett spanskt vitt vin från Ribeiro, en vinregion som kommit stort de senaste åren.

För att helgen ska bli extra komplett och du ska kunna prova dessa viner i lugn och ro under de bästa förutsättningarna, så bjuder vi på middag. Nja, tyvärr bara på receptet och inte IRL. Det är dock enkel-lagat så låt mig först presentera dessa formidabla matviner!

alter blanco

Alter Blanco 2020 (#2624/109 kr) – friskt, aromatiskt, spanskt!

Producenten Priorato de Razamonde i DO Ribeiro i spanska Galicien i nordvästra Spanien står bakom detta formidabla vin. Här gör man både karaktärstypiska röda viner med modern profil och vita viner som detta vin, som sticker ut, eleganta och subtila matviner.

Det råder ingen tvekan om att producenten Priorat de Razamonde kan det här med vita viner! Han älskar att odla de spanska lyxpaletten av utsökta druvor för vitt vin och för rött vin.  Detta vita vin, Alter Blanco, där druvorna Treixadura, Godello, och Loureira kommer helt till sin rätt, för det är dessa druvor som nästan satsat full ut på, i alla fall till 90%. Och man gör naturligtvis helt rätt för detta kvalitetsvin är så fräscht och balanserat som det bara kan bli. Ibland undrar jag om man kan få för mycket vin för pengarna…. mycket smakfullt vin! För en dryg hundralapp får du excellenta dofter och smaker av markerade aromer av mogna, färska frukter som päron, vit persika, lime och aromatiska torkade örter. Allt toppat med spansk karaktär!

wairau pinot gris

Wairau River Pinot Gris (#22334 /129 kr) – gott och ytterst prisvärt!

Från familjevingården Rose Family Estate som grundades 1978 i Marlborough på Nya Zeeland kommer denna Pinot Gris. Vinet är till 100 % tillverkat av Pinot Gris, en gammal Bourgogne-druva som vunnit stort gehör i just Marlborough där man numera gör klassiska nya världens viner av druvan och regionen har helt hittat sin egen omtyckta stil.

Wairau River Pinot Gris har prisats till skyarna i både vintävlingar och av prominenta vinkritiker. Och… vinet är extremt gott! Möt ett vin med snygg konsistens och en rik, torr smakprofil. Fräscht med en fruktig och vital druvtypisk doft med blommig ton och saftiga skarpa toner av gröna äpplen och päron. Smaka på en mjuk, silkeslen och mycket fruktkoncentrerad härlig sötsyrlig fruktsallad av kiwi, ananas och honungsmelon, allt snitsigt toppat med franska örter. Ett mineraliskt vin med små inslag av fat, lagom så det blir aromatiskt md en snygg finish.

Bara plustecken!

Båda vinerna är mycket prisvärda.
Båda vinerna utvecklas mycket bra i flaskan några år till.
Båda vinerna är mångsidiga fiskviner och lite till – vad sägs om kyckling?
Båda vinerna finns i fasta sortimentet på Systembolaget, just nu i över 200 butiker!

torskrygg med grönsaker

Kokt torskrygg med smör glaserad gul morot och spenat

Båda dessa viner kräver antingen en matig fiskrätt eller en fetare skaldjursrätt. Jag bestämde mig för att laga torskrygg med gul morot som är i säsong just i, så det är bara att välja.  (2 pers)

 • 2 benfri torskrygg à 250-300 g
 • 2 msk salt
 • 100 g osaltat smör
 • 400 g gul morot, en stor eller 2-3 små
 • 4 små pärllökar, oskalade med roten kvar  
 • 1 msk agavesirap
 • 1 msk nypressad citronsaft
 • näve hackad färsk persilja
 • 7-8 stora spenatblad
 • 1 tomat, delad
 • Krydda: salt och peppar

Steg 1

Börja med moroten och den oskalade pärllöken. Koka dem i saltat vatten sådär en kvart – 20 minuter. Fiska först upp pärllöken och låt svalna så passa mycket att du kan skära av roten och pressa löken ur skalet. När moroten kokat, spola av den i kallt vatten och gnid av skalen. Skär dem längs med i tunnare bitar. Låt vila.

Steg 2

Gnid in torsken med salt och låt den vila en halvtimme. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Skölj av fisken och låt den sjuda i vattnet på svag värme tills innertemperaturen är ca 50°. Beroende på din ugn kan det ta sådär 7-8 minuter.

Steg 3

Bryn smöret i stekpanna. Agavesirap är en perfekt sötma i maten eftersom det har en mjuk, söt smak. Blanda i sirap och citronsaft och stek moroten och den hela, skalade pärllöken i smörblandningen. Lägg i spenaten så att den får förvälla något. Smaka av med salt och peppar. Servera med hackad persilja över och kokad potatis.

Similar Posts