Jamie Oliver har gjort det. Gordon Ramsay har gjort det. Chef John på Food Wishes har gjort det. Och hur många fler har inte har gjort det? Jag pratar förstås om att laga en krämig, bakad Brie som fransmännen kallar för Brie en Croûte med allehanda läckerheter på och bakad på ett eller annat sätt.

Egentligen är det enbart fantasin som sätter gränser för vad man kan göra. Ta en Brietårta, liten eller stor, man kan fylla och baka den, inbakad i smördeg, stick hål och plugga med rosmarinkvistar och ha alla möjliga läckra toppings ovanpå, som frukt, torkade bär, nötter, honung. Eller tänk dig en bakad Creme Brûlée Brie med karamell och vanilj eller varför inte en topping av cocktailtomater, vitlök, karamelliserad lök och friterad bacon. Annars kan man skära av en tunn rondell på toppen och doppa gott rustikt röd som en fondue, eller skära mindre bitar och smälta Nutella över …

Bakad Brie är praktiskt taget omöjlig att motstå. En varm, smält bit ost och krispigt bröd förgyller vilken kväll som helst och gör det extra lyxigt. Jag kan inte föreställa mig något godare. På buffébordet eller på partyt. Passar lika bra vilket som.

Då återstår den heta frågan – vilket vin ska man välja till? Vitt eller rött? Och nu ska du få ett personligt svar: jag väljer nästan alltid vitt vin till ostar. Jag tycker helt enkelt inte att kombon rött vin och ost är en särskilt bra kombo. OM det inte är hårda, vällagrade och salta italienska ostar som Pecorino eller Parmesan, då öppnar även jag gärna en flaska riktigt fyllig Barbaresco, Barolo eller Amarone.

Tycker vi olika? Kanske ska du prova om inte vitt vin faktiskt är en mycket bättre kombination för nästan alla ostsorter. Experimentera och hitta dina favoritparningar som blir godast för dig.

För min del: en Chardonnay, en måttlig ekad Chablis eller ett mousserande halvtorrt vin fungerar också med en krämig, bakad Brie. Beroende på vilken ost vi äter, om den är grön- eller blåmöglig och salt, så kan jag även tänka mig ett portvin, ett Tokaj eller en Sauternes. Men just Camembert, Brie, Brillat Savarin och andra mjuka, krämiga ostar fungerar så mycket bättre med vitt vin, tro mig. De mer subtila smakerna från en Chardonnay – och tänk nya världen, Sonoma, Russian River Valley och självklart även Frankrike – låter ostens smaker lysa och fräschhet dominera och vinets syra kompletterar den härliga krämigheten.

Titta sedan på de toppings som jag nämnde, torkad frukt, bär, nötter, honung, några kex eller bitar painriche som ska doppas i osten, så säger det sig själv. Vitt vi måste vara ett bättre val, men experimentera gärna och prova med vad du föredrar och vad son fungerar bäst för dig.

Här är tre Chardonnay-viner som fungerar utmärkt till vår bakade Brie!

Fritz Russian River Chardonnay 2016 (6649), ett AVA Russian River. Det prisade och eleganta kultvinet från Clayton Fritz Underground Winery i Sonoma och Russian River Valley – en mytomspunnen Chardonnay som passar utmärkt eftersom den är kaxigt fräsch till en bakad Brie som har en krämig sötare arom. Komplex bouquet av grönäpplig syra samt läckra toner av citrus, våt flinta, en smula karamell och fräscha, franska örter. Fyllig mineralisk Chardonnay med trevlig fatkaraktär och ett fint, långt avslut.   

Det mycket omtyckta Côtes du Jura Chardonnay 2018 (2292) är en ung och pigg, örtig Chardonnay, från franska Jura som är mycket frisk i smaken. Ett mineraliskt vin som har förfinats genom åren av Château Béthanie och Frankrikes äldsta vinkooperativ Fruitière Vinicole d’ Arbois. Mycket fylligt vin med fräscha toner av citrus, äpplen, ett stänk av vitpeppar. Man känner en mjuk ton av valnötter och krämig honung även här, så det blir snyggt till en bakad Brie. Fin vinkomposition med ett stiligt generöst avslut.  

En elegant Bourgogne-pärla är vår fina kritikerrosade Meursault Pierre Bourée Fils 2017 (2505), ett vin som kommer från den kända Chardonnay-regionen Meursault AOC i Côte de Beaune. Detta är en stilren och klassisk Meursault som finns på halvflaska. Ett mycket flott vin med en tydlig ekig karaktär och en komplex doft- och smakbouquet av gröna frukter, citrus med läcker kanel-brioche, fräsch, blommig arom av aromatisk verbena och aningens smör och rostade nötter. Stiligt och läckert till en bakad Brie!

Och då tar vi fram vår Brie, eller snarare valde vi små Brieostar och gjorde en liten ost till varje person. Självklart kan du även ta en större Brietårta istället och mått och baktid gäller.

Honungsglaserad bakad Brie med nötter

  • 1 liten Brieost per person
  • 1, 5 dl blandade nötter: vi tog hasselnötter, cashewnötter, mandel
  • 3-4 msk flytande honung eller agavesirap, eventuellt lite till, såsen ska vara lite rinnig
  • 2 nypor malen kanel
  • 1 nypa salt
  • ätbara blommor till garnering

Ställ ugnen på 175°.

Sätt de små Briesostarna på ett bakpapper på en plåt.  

Skär försiktigt med mycket vass kniv ut en ytterst tunn rondell på toppen på varje ost, men låt rondellen ligga kvar på osten. Tips! Skär en bit innanför kanten. Rondellen ska vara så tunn som möjligt, den kommer att slängas efter bakningen.

Baka nu ostarna i 15 minuter.

Rosta nötterna i en non-stick kastrull under tiden, men utan olja och rosta tills nötterna fått lite färg och en trevlig arom.

Tillsätt honung, salt och kanel och rör om så att alla nötter täcks med honungen.

Ta ut Brieostarna ur ugnen och lägg dem försiktigt på en eldfast form. Nu kan man ”öppna ostarna” och avlägsna den utskurna runda toppen försiktigt och hälla lite av honungen och nötterna i mitten på varje ost.

Och till sist ska Brieostarna åter bakas i 15 minuter tills de är varma, bubbliga, krämiga och mjuka i mitten.

Garnera snyggt med ätbara blommor.

Similar Posts