Chianti - Lady & Lufsen

Blir något nostalgisk när jag tänker på den mest kända av italienska viner, Chianti. Rött vin, rutiga borddukar, droppande vaxljus i bastflaska – 60-talet revisited. Ett Lady & Lufsen-vin som man kan dricka till i princip allt spaghetti, köttbullar, korv, grillad kotlett eller pizza… Det var alltid så gott, men dagens moderna Chianti-viner har verkligen utvecklat sig ytterligare ett snäpp om man ser till traditionella vinstilen Chianti.

I Chianti-regionen i Toscana har det tillverkats viner sedan medeltiden men det var inte förrän 1967 som regionen blev Chianti DOCG. Notera skillnaden DOC och DOCG, det är viktigt eftersom DC-viner är vanliga i Italien medan DOCG-viner bara täcker en handfull italienska viner med högsta kvalitet.

Chianti - vinflaska

Jag tycker om när producenter vågar experimentera och utveckla sina viner. Testa.

Vinerna är tillverkade av druvan Sangiovese till minst 70%, för den regeln gäller fortfarande, Sedan kan man göra lite som man vill för att tuffa till det, som vingården och producenten Il Drago el a Fornace i Toscana, nära Siena. Internationellt har denna unga vingård redan samlat på sig en hel del framgångar, inklusive guldmedaljör för Carbonaie-vinet i Toscanas prestigetävling Wine & Siena 2017, ett arrangemang som arrangeras av Merano Wine Festival.

Jag älskar bara deras Chianti Il Drago el a Fornace 2017 och jag är inte ensam om att tycka om detta vin.

Chianti - betyg och kritik

På sidan vinbetyget.se sammanfattas utvärderingar och betyg om viner och denna Chianti Topprankas 2019 och får superkritik som ”absolut ett av de mest prisvärda vinerna av Systembolagets alla 351 viner i priskategorin.” Kolla guldrutan >> Inte dåligt alls!

Och just denna aromatiska och riktigt snygga Chianti DOCG är ett lysande exempel på vad jag menar med att kunna trolla med den klassiska stilen och skapa ett modernt gott vin. Medelfylligt och mångsidigt vin som garanterat passar de flesta i smaken och kan serveras till – ja, i princip vilken mat som helst.

Varför? Två anledningar:  

Chianti - druvor vita och röda
  • Rött med vitt – den klassiska, kraftfulla Chianti-druvan Sangiovese har luckrats upp och blandas till 10% med den pigga vitvinsdruvan Trebbiano Toscano.
  • Ståltankar – precis du läser rätt! Jäsningen sker på rostfria ståltankar och får därefter vila 6 månader på flaska innan det säljs.

Så blir det när två duktiga vinmakare som Paolo Caciorgna och Massimo Castagnozzi får tycka. De går back to basic! För att blanda en del gröna druvsorter med blå druvor gjorde man redan under antiken och denna metod blir idag minst lika lyckad om man vill ha ett lättdrucket, modernt och smakfullt vin med en fräsch skärpa. Man behåller den hjärtliga Chianti-stilen samtidigt får man en unik, snygg profil och ett vin om är lika välstrukturerat, mysigt och balanserat i gommen.

I glaset är det ett stiligt, intensivt rubinrött vin och i gommen mörka, mogna körsbär och saftiga hallon och toner av blodapelsin och en fin inbunden syra. Allt blir fruktigt och friskt tillsammans med den aromatiska salvian och ett lätt stänk av svartpeppar.  

Kostar en hundralapp minus 1 krona. 99 kr. Så prisvärt!  

Så fram med den rutiga duken, tänd ett ljus och släng några italienska köttbullar på spaghettin. Ta en nostalgi-tripp fast med en modern och läcker Chianti. Fredagskvällen är räddad!

Chianti Il Drago el a Fornace 2017 finns i fasta sortimentet på Systembolaget.

Similar Posts