Vill ni höra om vår vernissage och testa era kunskaper om rosévin och Konstfack?

Många var de som kom till vår rosé-releasefest och ville provsmaka vårt nya rosévin och titta på spännande konstverk skapade av Konstfacks kandidatettor på Keramik och Glas som vi hade ett gemensamt evenemang på vårt kontor på Östermalm med.

En ny idé gjorde att vi lånade ut våra lokaler och bjöd på ett smakprov av rosévinet Perdeberg Rosé som framställs av Perdeberg Winery i Paarl i Kapstaden, Sydafrika och lite vinvänligt tilltugg. 

De konstnärer som medverkande på vernissagen och som vi vill tacka lite extra är:

Johanna Bylén, Ella Lundblad, Helena Malm, Isabel Tegström, Malin Piere, Isabel Amrén, Mio Elias  Halvarsson, Tilde Hansen, Emma Nygård Stare, Christian Håkansson, Hanna Hjalmarsson – lägg namnen på minnet, här är Sveriges framtida konstnärer inom glas och keramik!

Alessio och Akshat stod i baren

Vernissagen började redan på eftermiddagen. Alessio och Akshat stod i baren och det blev snabbt fullt ös! Självklart fanns även alkoholfri mycket god äppelmust. Men det fanns även goda inlagda oliver, grissini och jordgubbar.

Efter bara en stund så var kontoret helt fullt med besökare och det var en bra idé att kombinera rosévin och konst! Jag gick runt och frågade besökarna om vad det visste om rosévin – naturligt för oss som jobbar med det – så var en del kunskaper minst ganska bristfälliga. Sedan frågade jag om Konstfack och det var få som kunde svara vettigt på frågan om när Konstfack egentligen grundades som högskola.  Så vi tar en kort lektion med det allra viktigaste!

5 saker du kanske inte visste om Konstfack!

  • Konstfack grundades redan 1844 som ”Söndags-Rit-skola för Handtverkare” och man kunde då utbilda sig till bland annat kakelugnsmakare och sidenvävare.
  • Kandidatprogrammet Keramik och Glas 180 hp, ger grundläggande kunskaper för att verka som yrkesverksam inom området konsthantverk, keramik och glas.
  • Det finns 850 studenter och drygt 200 anställda på skolan.
  • Konstfack erbjuder idag studier på kandidat-, master- och doktorandnivå.
  • En av de som gått här är bland annat vännen Lasse Åberg svensk grafisk designer, konstnär, filmregissör, manusförfattare, musiker och skådespelare.

Och 5 saker du kanske inte visste om rosévin!

  • Vi svenskar associerar rosévin med sommar och har fortfarande inte lärt oss att det faktiskt går att dricka rosévin året om. 
  • Det finns 2 olika smaktyper av rosé: friskt och bärigt med hög fruktsyra av smultron, hallon och andra goda bär…  samt fruktigt och smakrikt med fruktaromer av jordgubbar, geléhallon och granatäpple.
  • Rosévin gör man inte av att bara blanda rött och vitt vin utan det framställs antingen genom maceration, där druvskalen ligger i och ger färg till druvmusten eller också genom en metod som kallas för saignée, där druvorna egentligen är en biprodukt av ett rödvin.
  • Rosévin kan ha mindre än 3 och upp till 16 g socker socker liter.  Så välj noga!
  • Vallerosa och Chiaretti var de första rosévinerna på Systemet på 70-talet och man betalade cirka en papperstia för en flaska.

Som avslutning vill vi berätta om Perdeberg Winery, deras arbete och varför vi valt just att introducera detta rosévin i Sverige:

Vi mår bra när människor som gör våra produkter mår bra! Ni håller väl med? Om ett vin är etiskt certifierat, så har vinföretaget skrivit under på att de har ett socialt engagemang för människor, djur och samhälle. Och vad betyder det praktiskt? Jo, vi tror nämligen att de flesta konsumenter idag köper hellre ett vin som värnar om en god etisk praxis.

Perdeberg Winery är WIETA-certifierat ( Wine Industry Ethical Trade Association). WIETA är en sammanslutning av moderna, socialt medvetna sydafrikanska vinproducenter som tillsammans vill sätta fokus på bland annat etisk handel. Organisationen arbetar främst sociala, kulturella och pedagogiska projekt och man utför sociala revisioner som handlar om skäliga löner, förbättrade arbetsvillkor och en social utveckling, något som alltfler internationella vinkonsumenter självklart också är och blir alltmer medvetna om idag. Så viktigt!

En del av företagets vinst får också till utrotningshotade Cape Mountain Zebran som har sitt naturliga hem alldeles i närheten av producenten och då till naturreservatet Gamkaberg Nature Reserve som ökat antalet zebror från 60 utrotningshotade zebror till idag ca 6000! Välinvesterade pengar, tycker vi!

Vi hoppas att ni vill prova Perdeberg Rosé i sommar!

Similar Posts