Att njuta av vin med mat på sommaren är ett av våra favorittidsfördriv men det kan också vara en utmaning om man vill bjuda in ett helt gäng en fin sommarkväll. Jag håller på att fixa en trevlig sommarbuffé för ett gäng vänner, bara sådär för att jag alltid tycker att det är skoj att planera och fixa en tillställning med mat och vin. Men det är ibland en utmaning. Bara det här med att fixa mat och dryck som ska passa ihop och passa de flesta gommarna. Idag är folk veganer, vegetarianer, dricker vitt eller rött eller bara rosé eller helst ingen alkohol alls längre. Och då har jag inte ens börjat fundera kring alla olika allergier som figurerar i vänkretsen!

”Reglerna” för vin och mat, alltså vilket vin som egentligen passar bra ihop med vilken mat och denna totala mix-and-match tycker många känns extremt jobbigt. Passar rött vin ihop med rostade grönsaker och chimichurri-sås och kan man verkligen och måste man ha Chardonnay till Camembert-snittarna? Livet är inte lätt…. Dessutom om ett gäng människor ska bli mätta och tycka att vinerna är goda och lite lyxiga, kanske man någonstans också behöver titta på hur stor plånboken faktiskt är och dra ihop snöret kring den på rätta stället, utan att bli för snål.

Vi tänkte ge er några tips på hur man kan tänka i stora drag när det gäller mat och vin när buffén ska passa många. Bra prisvärda vintips blandade med mättande recept. Tänk så här: att matcha vin och mat är egentligen ganska roligt, eftersom varje liten bufférätt oftast har mer än bara en ingrediens, så det blir samtidigt lite klurigt. Men det kommer att gå vägen om du bara struntar i alla nonsens-regler som ”bara vitt vin till fisk” eller ”Pinot Noir fungerar inte till lax-snittarna”. Lugn bara lugn. Det mest fungerar fint om du har en strategi!

Börja med att tänka vinalternativ – prisvärda allround viner som många tycker om och passar både plånboken och buffématen. Följande är några riktlinjer för parning av några av våra mest populära viner. Om vi utgår från 3 vanliga vin- och bufféstilar – vad passar ihop?  

Citrusfriska och fräscha viner – buffé med inslag av fisk

Lätta, livliga och krispiga viner en hög syrlighet och mycket citrus. Fungerar fantastiskt bra tillsammans med lättare fast smakfulla, kryddiga rätter. Passar med smårätter av fisk och skaldjur, tänk sniglar som simmar i vitlökssmör, feta laxsnittar, ostron, kammusslor, hummer, räkor, sushi, men vinets livliga syra och krispiga profil är också en bra balans till riktigt feta och krämiga ostar, getost, grillade kycklingvingar och kryddor som exempelvis örter, gräslök, dragon, koriander.

Välj: våra friska, aromatiska vita vinet från Sydafrika. Tierhoek Sauvignon Blanc (6468) från Sydafrika, ett friskt vin med härliga fruktinslag som förutom lime även har fruktiga exotiska toner a kiwi, krusbär och färska, nyskördade örter eller välj det lätta vin på 8,5%, Four Cousins (5150) , ett mycket prisvärt och smakfullt vin som får höga poäng när det gäller fräschhet och fruktighet. Här finns smaker citrus, gröna äpplen och päron och ett stänk av fläder. Ett friskt lättvin!

Kryddsöta och fruktiga viner – buffé med vegetariska rätter och grillat kött

Här är kategorin fylliga röda viner som är torra och fruktiga med fattoner. Om vi tänker vegetariskt/veganskt. Mycket grönsaker, grillade, fyllda padrones med getost, fikon, hummus, tryffel, fyllda svamphattar, majskolv, men även om man exempelvis grillar fläsk, kyckling, lamm och kallskuret samt ostar som lantbrie och fetaost men även snittar med lax och tonfisk kan fungera bra till dessa röda viner som har örtiga inslag.

Välj: den rosade och fylliga District 7 Pinot Noir (6578) , ett smakfullt, mustigt vin med mysig fatkaraktär och mogna, mörka frukter som bryts med raffinerade örter, nougat och sandelträ. Eller tänk på plånboken och välj Perdeberg Pinotage (2137) , ett omtyckt rött vin med mycket fatkaraktär och eleganta smaker av saftiga röda vinbär och blåbär toppat med kryddiga, örtiga inslag av peppar och mynta.

Mustiga och strukturerade viner – buffé med italienska influenser

Det är bara att acceptera: italiensk mat kräver italienskt vin! Ostar som Parmesan, Pecorino-Romano, matmuffins med oliver och soltorkade tomater, karamelliserad lök, vitlök, aubegine, tomat & chiliröra, pesto och bolognese, italienska charkuterier, rosmarin, oliver och valnötter. Tänk italienska viner och lokaltypiska druvor som Sangiovese, Trebbiano och Dolcetto. Två säkra italienska viner som just nu trendar är det aromatiska Grimaldi Dolcetto (2054) , som är ett smakrikt och kryddigt vin fullt av mörka mogna bär med nejlika och fräscha, pigga örter toppat med choklad. Eller ett vin med en något lättare, mjukare framtoning, Chianti (2074) , ett fräscht vin med mogna röda bör samt frisk apelsin och pigga italienska örter som en nyans av eukalyptus och salvia. Perfekt till alla italienska smaker!

Spelar det någon roll vilket vin man väljer till olika smakriktningar? Javisst, gör det det! Hela buffén får en genomtänkt och smakfull profil om vin och mat passar ihop. Dessutom smakar vinet mycket bättre om det kompletteras av maträtterna på buffébordet. Det handlar bara om att skickligt balansera olika smaker och har man en buffé men många olika smakinriktningar och inte underskatta de små ingredienserna som exempelvis citronskivor på räkor eller vilka oliver som man serverar till osten. Små smaker känns också i gommen! Så fundera kring att hitta bra matviner med varierande struktur och smaker och som är breda och passar till mycket även om det ofta blir individuella val.

Similar Posts