vinho verde kalla glas

Nu blir det Vinho Verde och vi får inte missa en minut. När värmen äntligen här och grillen ska ut, så behövs det vin! Både grillviner och lättare viner kommer garanterat att gå åt. Jag hoppas du fått tips och idéer på Chianti and våra andra goda grillviner i de senaste blogginläggen.  Idag skriver vi om Vinho Verde, det lätta, friska vinet från Portugal!

När romarna anlände till Portugal för 2000 år sedan hade de flesta familjerna har en liten tomt där det växte både druvor, frukt och grönsaker. Över Vinho Verde-regionen ses än idag vinrankor hänga i den vackra Pergola-stilen. Här är druvorna skyddade. Den svala Atlantbrisen skyddar dem mot fukt och mögel.

vinho verde vinet Falco

Portugisisk kultur är verkligen synonymt med vinframställning. Landet kännetecknas av duktiga vinmakare som är moderna och inte rädda att experimentera men samtidigt behålla den fina, långa vintraditionen i landet.

Portugal är verkligen ett vinland som just nu kommer större än någonsin tidigare. De senaste decennierna har EU lyckats finansiera en upprustning och modernisering av de portugisiska vingårdarna. Det vita Vinho Verde är känt sedan länge, men nu börjar man även titta på det röda vinet.

Personligen är jag mycket förtjust i det vita lätta vinet från Vinho Verde DOC som är så läskande och gott! Men jag tittar på druvan, alltid främst druvan. Och helst föredrar jag ett vin som till 100% är producerat av antingen Alvarinho eller Artinto. Varför? Jo, jag tycker att vinerna blir rundare, mjukare, friskare, syrligare med sina fruktiga gröna aromer av stenfrukt och citrus och fin mineralisk framtoning. Ibland kan man uppleva en viss frisk ”spritzighet”, men detta är inte mousserande viner. Dock händer det att producenter ibland tillsätter lite gas vid buteljering.

Här är ett sådant aptitretande Vinho Verde vin med fin fruktighet! Vinet Falco Arinto Vinho Verde 2018 (art.nr 2277) är till 100% framställt av druvan Arinto, en av de främsta Vinho Verde druvorna som odlas i regionen där familjen Teixeira Coelho bor som gör det här läckra vinet på vingården Quinta da Raza. Ägaren José Diogo Teixeira Coelho är 5:e generationens vinmakare.

Vinet Falco Arinto Vinho Verde – vi kallar det bara för Falco, då vinet fått sitt namn efter en liten falk som heter ’Peneireiro’ och som bor som trivs i området, där familjen bor. Den söta lilla falken kan liknas vid en mindre tornfalk.

Det livliga och fräscha Falco Arinto Vinho Verde kommer säkert att bli sommarens klassiker. Ett otroligt lättdrucket och generöst fruktigt vin som är torrt och krispigt med utmärkta mineraliska toner. Mysig blommig fruktbouquet av gröna syrliga äpplen och päron samt ljusa aromer av citrusfrukt och en släng av len honungsmelon med en pigg örtighet. Falco har en fin mogen balans som gör det redo att drickas NU. Kul vinet ordentligt så får du en härlig törstsläckare under varma sommardagar!

Förvarning dock: du kommer att vilja dricka en hel del av vinet! Men alkoholhalten är 11,5% så liiiite mindre än ”normalt”… 🙂

vinho verde liten tornfalk
Falken Peneireiro – liten tornfalk

Jag rekommenderar Falco till lättare rätter som fisk och skaldjur men också vegetariska rätter. Ikväll ska jag göra en Focaccia så här:

 • 1/2 pkt jäst
 • 3 dl varmt vatten
 • 1/2 dl olivolja
 • 2 msk agavesirap 
 • 1 msk flingsalt
 • 7, 5 dl vetemjöl
 • olivolja och flingsalt

Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Tillsätt vetemjöl och mer vid behov i taget. Knåda degen några minuter och jäs till dubbel storlek i ca 40 minuter. Preparera en non-stick ugnsform på ca 23×33 med olivolja, botten och sidor, och lite flingsalt. Dra ut degen och tryck in den i formen. Tryck gropar i hela degen och jäs i 45 minuter till. Under tiden värm ugnen till 220 grader. 

vinho verde focaccia

Tryck gropar i degen igen! och tryck in

 • 8 cocktailtomater, halverade
 • 1/2 rödlök, tunt skivad
 • 1 vitlöksklyfta, tunt skivad
 • 10 oliver
 • några kvistar färska kryddor
 • 1 dl pinjenötter

Pensla ovanpå med olivolja. In i ugnen en kvart eller tills Focaccian fått lite färg.

Ha en supermysig helg!

Similar Posts