Matfoton: Tommaso Martellini

Finns det något bättre sätt än att dricka ett glas vin för att klura på en lösning till ett problem.? Någon frågade mig nyligen vilket vin jag dricker när jag bara vill ”sitta ner och fundera”. Men då fick jag fundera ett tag…

Jag brukar få ganska bra idéer när jag dricker vin och jag har märkt att det då främst är vardagliga viner, inte för dyra och ofta ganska lätta viner.

Men det lustiga är ändå att för att svara på frågan och om det nu ska sippas, så tänker jag oftast på en druva. Barbera, Sangiovese, Chardonnay eller kanske en Riesling. Mer sällan tänker jag på vinstil, distrikt eller en vingård – med ett undantag. Chianti! Chianti är Chianti, liksom. Synonymt med druvan Sangiovese. Och jag tänker alldeles utmärkt tillsammans med den druvan!

Chianti: vingården hos Il Drago e la Fornace sommarvy
Vingården Il Drago e la Fornace i Chianti

Toscanas största vindistrikt är Chianti och förmodligen den mest globalt kända italienska vinet med två klassificeringar, Chianti DOCG och Chianti Classico DOCG. Vinodling i Chianti går tillbaka till 1716, när Cosimo de Medici definierade detta vinområde.

På 1850-talet sen, definierade den lokala markägaren, Baron Ricasoli sin blandning av Chianti: Sangiovese druvor blandas med 15% Canaiolo och 15% Malvasia Bianco. Vita och röda druvor, alltså! Och det här gjorde att vinerna blev både smakfulla och lättdruckna.

Chianti: Den moderna produktionsanläggningen hos Il Drago e la Fornace
Den moderna produktionsanläggningen hos Il Drago e la Fornace

På 1970-talet investerade producenterna i moderna produktionsanläggningar och nya odlingstekniker och började man åter att experimentera med druvsammansättningen och traditionella Chianti-recept. Idag är den officiella definitionen av Chianti att det minst måste vara 70% Sangiovese och med som mest 10% vita druvor tillåtna och i Chianti Classico ska det vara minst 80% Sangiovese men inga vita druvor är tillåtna alls.

Chianti är en av de mest mångsidiga röda vinerna är det gäller att passa till mat och i allmänhet är medelfylliga, fulla med blommiga körsbärstoner och uttalade tanniner. Men den lätta stilen med en röd/vit druvsammansättning är ändå också ett perfekt fundera/sippa-vin.

Här har vi ett sådant vin:  Chianti il Drago e la Fornace (nr 2074) ett Chianti DOCG från den moderna och nytänkande producenten Il Drago e la Fornace som ligger mitt i hjärtat av Toscana. Vinet är gjort med den traditionella druvblandningen rött/vitt och består av 90% Sangiovese och 10% av den vita Trebbiano.

En perfekt blandning för en lätt och modern stil för dig vill fundera och tänka och bara sippa men också ett mycket bra matvin. Ett välstrukturerat trevligt vin, intensivt och ljust rubinrött med glittrande reflexer i glaset. Lätt och med en distinkt fräsch elegans, fint balanserat i gommen med härliga fruktiga aromer av röda, mogna bär som svarta körsbär, saftiga hallon och stänk av blodapelsin och en tydlig örtig nyans av  aromatisk salvia och en lätt ton av svartpeppar. Allt trevligt balanserat med den snygga syran. En hjärtlig Chianti där man lyckats förena traditionell klassisk Chianti-stil med ungdomlig snits och skärpa.

Chianti: Vingården på vintern
Vingården på vintern

Och beträffande maten så skulle jag prova med pizza, pasta eller en focaccia, men till och med lax fungerar fint med detta vin. Vi bad Valentina Cresti hos producenten att göra dagens recept åt oss. Och visst har hon lyckats kombinera det italienska köket med svenska matinfluenser när hon valt lax och gnocchi! Allt med vinet i fokus, förstås. Vinets lätta syra och subtila tanniner passar utmärkt till denna rätt!

Kocken Valentina säger om sin smakresa: ”Först och främst ingredienserna: om jag tycker om svenska smaker kan jag tänka på potatis, lax, dill, senap… men sedan är det formen. Jag lät mig inspireras av vinetiketten med sina oregelbundna prickar … och då blev det Gnocchi för 4 personer!”

Chianti: här görs det gnocchi

Lax i krämig getostsås med gnocchi

Gnocchi

  • 1 kg potatis
  • 200 g fullkornsmjöl
  • 1 ägg
  • lite salt

Skala potatisen, koka dem mjuka. Pressa genom en potatispress medan de är varma och låt svalna. Tillsätt ägg och salt samt mjöl tills du får en smidig deg. Degen ska vara lätt och luftig, så tillsätt mjöl lite åt gången så degen inte blir för tung.  Knåda lite snabbt och gör långa rullar, tjocka som ett finger. Skär i 2 cm stora bitar som du rullar i mjölet till runda kulor. Ställ åt sidan.

Förbered genom att koka en kastrull med vatten.

Chianti: här prepareras laxen

Lax och getostsås

  • 300 g färsk lax
  • lite dill, finhackad
  • 1 tsk senapsfrö, lätt rostade
  • 160 g färsk getost
  • 1 dl mjölk
  • salt och peppar

Ta bort skinn och bena fisken och skär i kuber, ungefär lika stora som gnocchin.

Smält ihop mjölk och getost och blanda ihop till len mjuk getostkräm i en stekpanna.

Fräs laxkuberna i en separat panna med lite olja i några minuter och den får inte stekas sönder utan laxen ska behålla sin fräschör, färg och smak. Tillsätt den hackade dillen, salta och peppra.

När vattnet kokar upp i kastrullen är det dags att lägga i gnocchin, lite åt gången, sila med hålslev så fort de kommer upp tio utan efter en kvarts minut.

Lägg gnocchi på getostkrämen. Tillsätt dill och lax samt senapsfrön och svartpeppar. Servera!

Buon appetito!

Similar Posts