I 40 DOC- och 3 DOCG-områden odlas den och på en yta mer än 300 km lång från Adriastiska havet ända till bergiga Arpenninerna. Den finns över hela centrala och södra Italien. Jag menar förstås den blå druvan Montepulciano! Man kan säga att Montepulciano är Abruzzos svar på Piemontes Barbera och förmodligen den mest populära druvan i Italien, näst efter landets signaturdruva, Sangiovese. Dessutom odlas druvan idag över hela världen bland i USA, Argentina, Turkiet, Kroatien, Australien och Nya Zeeland.

Men det finns både en druva som heter Montepulciano och en medeltida stad med pittoreska kullerstensgator och antika vinkällare, en stad som ligger på klippa i och med utsikt över hela Toscana. Alltså en bra bit från Abruzzo! För att göra det hela ännu mer komplext så tillverkas viner kring staden Montpulciano inte av druvan med samma namn!

Eftersom vår ambition är att vara den bästa go-to-bloggen om vin, så vi tar och reder ut begreppen!

Staden Montepulciano (på bilden ovan!)

En medeltida familjen Medici-staden i provinsen Siena i södra Toscana. En stor mat- och vinstad som tillverkar ett ädelt vin Vino Nobile i Montepulciano som är gjort av …. yapp! övervägande av Sangiovese och INTE av druvan Montepulciano som man skulle kunna tro, för druvan odlas inte just här. Överallt annars, men inte just här.

Druvan Montepulciano

Men druvan odlas i minst 20 av Italiens 95 provinser och är den mest planterade druvan näst efter Sangiovese (precis, de som finns i vinerna från Montepulciano). Den andra eller den tredje mest planterade druvan – därom tvista de lärde. Mörka, mogna viner som är smakfulla och fruktiga med mjuka och lena tanniner, fin struktur och lång finish. Ett vin som skulle kunna koras till världens bästa pizzavin.

Druvan Montepulciano har ofta förväxlats med Sangiovese men sedan 70-talet har man äntligen genom studier klargjort att Montepulciano faktiskt är en lokal druva från Marche-regionen med något andra egenskaper än Sangiovese.  Det är helt klart att druvan är störst i Marche och i Abruzzo som antagligen är det viktigaste odlingsområdet mest känt för sitt prestigefulla Montepulciano d’Abruzzo DOC där man till 85% måste använda druvan när man gör vinet.

Abruzzo ligger alltså en bra bit från den söta staden Montepulciano, som jag nämner ovan. Tänk mer syd-österut, i nivå med Rom och vid adriatiska havskusten. En intressant region med behagligt tempererat klimat och med fantastiska ställen att besöka. Gran Sasso d’Italia har en linbana som tar dig till högsta toppen i Arpenninerna där Mussolini byggde hotell och restaurang med allra bästa utsikten.  I byarna på sluttningarna ner hittar man en livsstil med äldre traditioner långt borta från storstädernas myller. Här kan man också shoppa fantastiska handgjorda saker som mattor, filtar, keramik, kopparsaker samt broderi och linne. Njut av hemlagad mat som urgod Gnocchi av kastanjemöl med krämiga såser, nyfångad fisk och så ”gitarrpastan” Spaghetti alla Chitarra förstås, som kommer härifrån.

Se i filmen här hur den pastan görs på traditionellt sätt!

.

Nu blir du väl sugen på att prova ett gott vin av druvan Montepulciano?

Madia Montepulciano d’Abruzzo DOC 2017 (nr 2802) har redan blivit ett populärt vin hos svenska vinentusiaster och vinet är ett typiskt Abruzzo-vin som är kritikerrosat, populärt & prisvärt! Rubinrött, tätt och läckert moget – så kan man beskriva veganvänliga Madia som kommer från den lilla söta byn Villamagna och den trendiga unga producenten Torre Zambra.

Madia är precis som de bästa Montepulciano-vinerna ett kryddigt, mineraliskt och stramt vin med fin struktur och har en generös fruktpalett med snygga aromer av mörka mogna och saftiga bär och frukter som söta hallon, körsbär och russin, mörkrostat kaffe, krämig nougat, örter och vanilj.

Detta är ett medefylligt vin med fin fatkaraktär, välbalanserat och med ett fint avslut. Ett mycket fräscht vin som först har lagrats i rostfria ståltankar och senare på franska ekfat i fem månader. Madia har fått mängder med eloger. Ett ungt vin för 79 kr som rosats av svensk media och internationella renommerade topprecensenter om fick 92 av 100 poäng av James Suckling.

Madia passar perfekt till alla italienska regionala rätter, inte bara pizza och pasta som Rigatoni alla Cafona och Kastanje-gnocchin men även till Focaccia och krämiga kycklingrätter som italienarna är så duktiga på att laga. Eller till lokala ostspecialiteter som Scamorza, Mozzarella och Pecorino.

Du hittar Madia i över 137 systembutiker runt om i landet.

Similar Posts