Kom nyligen i en diskussion med en vän om en humlesort som heter Cluster, så jag började läsa information om humle. Min vän sa att Cluster kom från Holland, men jag sa att jag var säker på att den var från USA. Jag vet att Cluster är en speciell humle, fruktig och härlig i smaken och de finns väldigt många olika typer av just Cluster. Och när jag vet, så ger jag mig inte!

Det visade sig att vi på sätt och vis hade rätt båda två. Cluster är en gammal amerikansk humlesort som är en hybrid av olika humletyper som holländska och engelska nybyggare hade med sig för länge, länge sedan.

Men oj, visste ni att det finns många humlesorter? Helt plötsligt satt jag försjunken och läste på en ”humlesida” på nätet om Amarillo, Bullion, M:t Hood, Tardif de Bourgogne, Elsasser, Hallertau… och alla andra sorter. Bara den här sidan räknade upp omkring 70 olika sorter!

Så nu när jag ska träffa min kompis igen, så har jag laddat upp med (finns på systemhyllan) vår amerikanska Seacoast Pilsner (1243)  från det familjeägda bryggeriet Coronado Brewing Company, ett hantverksbryggeri som grundades av ölentusiasterna och bröderna Ron and Rick Chapman i San Diego, Kalifornien, 1996.  Idag är Coronado en ”brewpub” där man producerar men också serverar gott öl med läckra maträtter. Ett populärt ställe tycker både folk som bor omkring och turister.

Företaget har också på lite över 20 år utvecklats till att blivit en nästan gigantisk ölkoncern, men som trots allt har behållit sin ursprungliga intima och familjära hantverksanda. Hittade en amerikansk ratingsida där anställda kan betygsätta de företag som de jobbar på. På Coronado Brewing Company trivs ALLA! Helhäftigt!

Man producerar idag många olika prisbelönta ölsorter som pilsner, IPA, red, stout, witbier, chocolate… Alla öl har autentiska ”kustvibbar” eftersom man är väldigt inspirerad av sina kaliforniska rötter, i synnerhet kusten i San Diego. Coronades läckra slogan är ”Stay Coastal”.

Men varför bjuder jag just på Seacoast Pilsner? Jag hoppas att den här pilsnern går hem ikväll, men lite retas jag förstås också, då min vän nästan uteslutande är en vindrickare. Han ska nämligen få titta på Greg Engert på YouTube, en häftig snubbe och ölfantast som förklarar lite snabbt om sju olika ölsorter. Klicka här ser du den filmen! 

Och Seacoast Pilsner faller utan tvekan inom kategorin “Crisp”. Jag tror dessutom att Seacoast Pilsner är en bra ”introduktion” till en ölkväll för att denna kaliforniska pilsner är så drickvänlig, krispig och uppfriskande med sin aromatiska smak av flera olika humlesorter som den gräsiga och blommiga tjeckiska Saaz, den amerikanska (eller om man vill holländska ???? ) Cluster och pigga tyska Hallertau. Den har en välavvägd balans mellan beska och sötma som smakar brödigt, lite örtig apelsin och en släng av honung. Och sen kan vi fortsätta att skämta lite om Cluster också.

Och vad sa jag servera till? Coronado tipsar själva om att deras pilsner passar utmärkt med en fish cake och lite coleslaw vid sidan om. Så får det bli! Det lätta receptet kommer här:

  • 500 g torsk, kolja eller annan vit fisk
  • 3 dl majonnäs
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 tunt skivad vårlök
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk nypressad citronsaft
  • nypa havssalt och lite nymalen peppar
  • 2 msk majsena
  • några msk smör
  • panko och 2 ägg till panering

Finsmula fiskköttet och rör ihop med majonnäs, dill, senap, vårlök, majsena, citronsaft, salt och peppar tills det blir en smet. Forma till 6-7 små som du lägger i uppvispat ägg och sedan rullar i panko. Stek fiskbiffarna långsamt i smör på medelvärme några minuter på varje sida. Servera i ett varmt hamburgerbröd med coleslaw och pommes.

Va? Va? Va? Tror ni inte att det här blir smarrigt?

Similar Posts