ficka dricker rosévin ur 2 glas

Du har väl noterat att vi den 22 maj har ett kulturevent tillsammans med Konstfack? Vi lånar ut vår lokal på Bo Bergmans gata 14, på Östermalm till Konstfacks kandidatettor på Keramik och Glas bjuder in till vernissage, där 11 unga konstnärer ställer ut intressanta och spännande egna projekt som de har jobbat med under våren.

Det är drop-in mellan 16-21.

Medan ni vandrar runt i lokalen och tittar på konstverken så bjuder vi på lite rosévin från Perdeberg Winery i Sydafrika som även kommer att vara med och berätta lite för oss om vinet!  Föranmälan krävs! Så osa gärna till studenternas Facebook-event om du vill komma! << länk

en affish med vernissageinbjudann
Affisch – idé & utformning: Helena Malm,
Ella Lundblad och Isabel Tegström

Vill du veta mer om vinet redan nu, så läs gärna vårt blogginlägg för 2 veckor sedan ”Rosévin, cajun gumbo och lite voodoo!”

Rosébox Perdeberg med logotyp

Men visst kommer vi alla att ha fler fester i sommar och vad behöver man mängder av om inte plånboksvänliga och riktigt goda rosé- och bubbelviner? Så låt oss dricka mer bubblor!

Jag, för min del, är fast övertygad om att mousserande viner kan drickas året om, som aperitif för att rensa gommen och väcka smaklökarna, perfekt för helgbrunchen, buffén eller bara framför tv:n sådär en fredag kväll som denna, eller först koppla av med en aptitretare i eftermiddagssolen och någon god hors d’oeuvres. Och om nu bara vädret håller sig något konstant fint, så är varma sommarkvällar också en bra tid att smaka på läskande drinkar med mousserande viner som bas.

Nyligen satt jag tillsammans med ett gäng vinentusiaster på ett Lufthansaplan på väg till Palermo, Sicilien. Den unga stewarden hade korkat upp en flaska Sekt som han serverade ett medelålders tyskt par som satt längst fram i planet. Jag hörde inte riktigt vad de gnällde om, men jag förstod helt klart att den tyska stewarden försökte ”smöra” genom att bjuda paret på ett glas sekt.

Sittande strax bakom paret, så frågade en dam om hon också kunde få smaka lite sekt. Observera att vi satt i ekonomiklass. Här brukar det inte vara gratis, inte! Och nu började vi alla bli intresserade!

Den unge stewarden gick omedelbart och hämtade några glas till och började hälla upp till den ena passageraren efter den andra — på raderna bakåt.

Det hela urartade så kapitalt att till och med jag som satt på plats 31 D fick — inte bara ett glas — utan även påfyllning en och annan gång! Många flaskor gick åt på denna resa som inte kunde ha börjat bättre för min del! Denna sekt var dessutom en mycket god frisk och brödig mousserande Pinot Gris.

Vi fick därefter även smaka på vitt och rött stilla vin av de ”bättre sorterna”. Jag hoppas denna steward inte fick flack från ledningen för detta. Jag kan varmt rekommendera att flyga med Lufthansa 🙂

Vi har tyvärr ingen sekt på vår produktlista här på Concealed Wines denna säsong, men nedan hittar du några av mina personliga favoriter är det gäller våra mousserande viner. De passar fint på sommaren men kan också korkas upp under höst och vinter vid festliga tillfällen och då man måste fira något speciellt.

ett glas bubblande Moscato

Moscato d’Asti från Castiôn 2017 (nr 7873)

Kritikerrosad och populär Moscato från Asti i Piemonte. Ett perfekt vin att ha som stand-by när man får spontana gäster och det är alltid lika festligt med ett spritsigt bubbel. Detta druvtypiska vin är aromatiskt läckert med mysiga aromer av fläder, päron, honung och lime. En Moscato ger alltid en lyxig känsla eftersom den har en härlig, sprudlande mousse som man blir glad av. Den är lite åt det söta hållet så servera gärna till några skivor tunn italiensk skinka lindad om färsk, smörslungad vit sparris.  

.

sparris med lindad skinka

Carpi Lambrusco di Modena 2016 (nr 2694)

enn glas rött mousserande vin

I vackra Emila Romagna framställs denna specifika och populära vinstil och denna ungdomliga mousserande Lambrusco är ett rött och lite sötare mycket smakfullt och gott vin. Carpi Lambrusco di Modena har en tät, mörk och blålila färg och till smaken är vinet väldigt ungdomligt med inslag av bär såsom skogshallon och blåbär. Vinet är utmärkt att servera som aperitif vin eller varför inte helt enkelt med den bäst parningen – en god pizza! Vår pizza har en ricotta/créme fraîche botten med soltorkade tomater, rödlök, proscuitto och massor med ruccola!

.

pizza bitar läckra

Önskar er alla en härlig helg med god mat och något gott i glaset!

Similar Posts