voodoo mask på en kvinna

Jag ler alltid något när man i Sverige säger att ”grill och rosé är sommar”. Jag tänker på när jag bodde i USA i många år och då fick jag en fäbless, säg en vurm om du vill, för det som jänkarna kallar ”good food, good mood”. För det ligger det en hel del i det uttrycket, särskilt om man kommer ner till Louisiana och New Orleans.  Wow, vilken matlagning och alla dessa influenser!

Cajunmat, kreolsk mat, Bajou… en fantastisk blandning av god mat och härliga kryddor, även om ’Cajun & Creole’ är två skilda kulturer, med skillnader och egna, unika historier. Men det är ganska svårt att förklara skillnaden.

en gatuorkester i New Orleans

Men här kan man snacka BBQ. Louisiana måste vara BBQ:ns hemland. Här slänger man inte bara en kotlett på grillen. Säg Cajun och tänk skaldjur, massor av tomater, gumbo och jambalaya. Stora grytor, ute, över öppen eld. Alla rör, alla är med. Det är fullt ös! Oavsett om det är alla grannarna som tänder grillen e lördag eftermiddag eller det är folkfest på stan.

All god Cajunmat kommer från en grupp människor som hade sina rötter i Frankrike men invandrade till Kanada. De flyttade när britternas koloniserade Kanada och på sena 1700-talet bosatte man sig i sumpmarkerna, i träsken, i Bayou, i södra Louisiana. Man flyttade också in till koloniala städer som New Orleans.

Marie Laveau på 1800 talet
Marie Laveau

Den kreolska maten, precis som Cajunmaten, är full av influenser och är en blandning av de olika kulturerna som bor i New Orleans, inklusive italienska, spanska, afrikanska, tyska, haitiska, indianska och portugisiska, bara för att nämna några. Mycket kultur och religion förstås. Och så voodoo som också kom till Louisiana vid den tiden och med ursprung i Afrika och i Västafrika… mer spännande kan det knappast bli.  Marie Laveau dyrkas fortfarande som voodoo-drottningen i New Orleans som tog dit voodoon, men hon tog också hand om fattiga, drev bordell och spionerade i de politiska salongerna.

Cajun och kreol, båda köken är kända för sin kryddiga mat och lyckligtvis är Louisiana det enda stället där sann Cajun och kreolsk mat alltid förlitar sig på sina rötter. Varje ny generation visar stolt ett genuint intresse för sin kultur och sina traditioner och de bästa restaurangerna bjuder på autentiska kreolska menyer eller Cajun-mat, vanligtvis de tre stora grytorna, en för huvudrätten, sen en med ris och grönsaker och en med specialtillverkade korvar, fisk eller skaldjur.  Kräftor och räkor används i en mängd olika rätter. Mängder av kryddor förstås. Lagerblad, olika peppar, ’sassafras’, en mald kryddblandning som används till gumbo eller jambalaya.

Jag tänkte lära er laga heta, marinerade Cajun-räkor som man äter i Louisiana med djärva kryddor, läckra smaker. Räkorna marineras inte i zip-påse som vi gör, de ligger och drar till sig smaker i grytan och i sin egen sås.  Till det blandar vi i lite svensk sommar, för vi tar en rosé! Och som tur har vi en box, för jag kan lova att vinet går åt.

en vinbox Perdeberg Rosé

Nu har vi äntligen lanserat Perdeberg Rosé boxen (SB 50001) från Perdeberg Winery som även gjort storsäljaren Perdeberg Pinotage, Zebravinet som blivit så många svenskars favoritvin det senaste året. Rosévinet är gjort på druvorna Chenin Blanc och Shiraz. Detta är en lättdrucken rosé som är full av härliga smaker som hallon, smultron, körsbär och saftig vattenmelon samt lite citrus. 

Perdeberg Rosé passar till lätta sallader, fisk, räkor och kräfta och även lite olika ostar. Det här är ett gångbart matvin som lever med dig hela sommaren, från buffébordet, till när du tänder utegrillen och till kräftskivan i augusti. Dessutom är vinet prisvärt. En stor box kostar 219 kr, så priset är verkligen konkurrenskraftigt.  

Vi vill påminna om att producenten Perdeberg Winery i Paarl i Sydafrika är certifierad WIETA, Wine Industry Ethical Trade Association. Det är alltid trevligt för samvetet att kunna ha ett modernt fokus, speciellt i ett tidvisst politiskt kaotiskt klimat. Perdeberg Winery jobbar ändå för skäliga löner, förbättrade arbetsvillkor och en allmän social utveckling, något som dagens vinkonsument är och blir alltmer medveten om. 

Vi tycker att Perdeberg Rosé är ett utmärkt vin som passar perfekt till våra marinerade, heta Cajun-räkor, dels för att vinet är torrt och mycket friskt och dels för att det är ett vin som klarar kryddad mat alldeles utmärkt.

räkor som fräser i stekpanna

Heta marinerade tigerräkor Cajun

 • 1/2 kg tigerräkor
 • 2 msk osaltat smör
 • 2 msk olivolja
 • 2 msk söt chili sås
 • 1 msk Worcestershire sås
 • 1 tsk chilipulver
 • 1 tsk flytande rökarom, exempelvis Hickory Liquid Smoke
 • 1 tsk rökt paprikapulver
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 tsk sambal olek
 • 1 vårlök, skivad
 • 5 vitlöksklyftor, tunt skivade
 • 1/2 citron, pressad
 • 1/2 citron i klyftor
 • salt och peppar
 • en näve persilja, hackad

Skala och ta bort strängen på räkorna.

Lägg resten av ingredienserna (utom räkorna) i en ugnsfast stekpanna eller gryta, rör och låt sjuda 15 minuter.

Ta bort stekpannan eller grytan från värmen och låt svalna i några minuter.

Tillsätt räkor och rör om ordentligt så att de täcks av stekskyn.

Täck stekpannan med matfolie och låt allt dra till sig smakerna i några timmar i kylskåpet.

Värm ugnen till 200°.

Grädda på ordentligt i 15 minuter och servera direkt med några citronklyftor och ett gott frasigt bröd.

Similar Posts