melodifestivalens logga

Första gången det vart en internationell Melodifestival var 1956, men då var inte Sverige med. När tv:n gjorde sitt intåg i vardagsrummet, då började Mello bli intressant även hos oss. 1958 sjöng Alice Babs det första svenska bidraget. Sedan dess har Mello satt sina spår i våra liv, på ett eller annat sätt. Monica Zetterlund repade sig aldrig efter tragedin 1963, då hon inte fick ett enda poäng av juryn. Och vem minns inte när Abba stod i glittrande platåstövlar och sjöng Waterloo – och för ovanlighetens skull för ett svenskt bidrag VANN! – eller Ted Gärdestad, när han sjöng Satellit, 1979?

För mig har intresset och kärleken för Mello gått upp och ner under åren. Minst sagt. För det var några tråkår där. Ändå minns jag när alla svenskar från 3 till 90 år satt klistrade framför tv:n varje år för att inte missa Mello. Det var något speciellt med det. Så vill jag att det ska bli igen!

Det är ikväll som Melodifestivalen 2019 börjar med första deltävlingen i Göteborg. Och säga vad man vill om den älskade eller hatade Mello, men har ni sett vilket spann av artister som är med detta å? 2300 bidrag kom in, 81 låtskrivare har komponerat de schlagers som tävlar och 42 artister framför låtarna, från Nano, till Arja Saijonmaa, Andreas Johnson, Habibi, Martin Stenmarck och Arvingarna, från Jan Malmsjö, 86 år till Bishara, en 15-åring med 90 000 följare på Instagram med en röst som får smöret att smälta. Vem vill missa det här?

en burk Hop Federation Pilsner

Nu har jag bjudit in det vanliga gänget och så nu sitter jag och funderar lite på vad som skulle kunna gå bra att äta och dricka med Mello. Ångbåtsbiff skulle sitta najs och vad sägs om god en öl, eller två… eller tre?  Fast då får man hålla på och balansera tallrik och bestick i soffan… men vänta! Vi har ett smartare recept på den populära biffen som du kan klämma smidigt framför tv:n. Förslag på några olika läckra bira har vi också.

Tror vi böjar kvällen med Hop Fed Pilsner (SB 1219), en god ”humlelager” av sorterna Riwaka, Nelson Sauvin och Motueka från Nya Zeeland och just Riwaka, där de odlar och kan använda humle på ett bra sätt för att brygga jättegott öl. Detta är en god fyllig pilsner att börja kvällen med och den har en nyanserad smak med tydlig beska och inslag av rostat bröd, läcker aprikos, torkad ananas och apelsinskal. En mycket smakrik ljus öl med vörtiga maltiga toner och mysig efterbeska.

Det är Nicki och Simon Nicholas på Hop Federation Brewery som står bakom denna lager och de har de senater 5 åren tillverkat hela 32 olika ölsorter: pilsner, lager, stout, ales, IPA, saison … Perfekt när alla har kommit, man pratar lite och tar en burk lager innan kvällen går in på helfart.

en flaska Bantam Best Ale

Det bästa vi någonsin har gjort hemma hos oss är att installera en andra tv i köket. Man kan fixa maten och samtidigt se något program. Kan tänka mig att alla tar en öl, står kring spisen och pratar medans jag lagar maten.

Sedan kan vi klämma öl nummer två och det är dags att prova en maltig medelfyllig och äkta Yorkshire Ale från uppmärksammade hantverksbryggeriet Ainsty Ales Brewery. Bantam Best (SB 1448) är en Best eller Special Bitter Ale, alltså ingen Strong Bitter utan den har en alkoholhalt på 4,2%. Detta är en modern Ale som fått mängder av utmärkelser. Fin mousse på denna mjuka och fruktiga bärnstensfärgade öl med smaker söta aprikoser och apelsin, av lite örter och god karamellig chokladton samt inslag av gott bröd och lite nötter. En markant ton av humle och en torr ton av hops och tydlig beska i klunken.

en flaska Crossborders Porter

För den som gillar en varmjäst, mörk öl som är torr och inte söt, är Crossborders Porter (SB 1242) helt perfekt. Denna skottska porter kommer från det lilla och mycket prisade mikrobryggeriet Cross Borders Brewing Company som förra året blev korade till det ”Bästa nya skotska bryggeriet”. Man brygger bland annat lager, IPA, skotsk ale, porter och Saison. Portern smakar humle, Bramling Cross med en maltvariation av Chocolate, Dark Munich, Carafa3, Pale & Wheat. En vacker mörk porter med en härlig krämig mousse. Fyllig och fint nyanserad med jordiga aromer av torv och gräs, samt stänk av choklad, lite kaffe och bränt korn. Maltig och mjuk finish med läcker bitterhet.  Några droppar porter behöver jag i vår mat.

Det brukar bli dundersuccé med ångbåtsbiff i ciabatta. Alla kan fylla sin egen macka och så kan vi sätta oss i soffan framför tv:n!

Receptet till Ångbåtsbiff i ciabatta med Porter:

  • ciabatta
  • 3 gula lökar
  • soja
  • porter
  • salt och peppar
  • några skivor ryggbiff
  • lite sallad
  • saltgurka
  • lite smulad fetaost
  • smör

Börja med att skiva 3 gula lökar till 4 mm tjocka ringar och stek med en generös klick smör på låg värme tills den fått en fin brun färg. Tillsätt några droppar soja, 2 msk porter och 1 dl vatten.


Stek vidare tills vätskan kokat bort. Salta och peppra. Ställ undan. Stek biffskivorna i smör några minuter på varje sida. Salta och peppra. Lägg några salladsblad och några skivor krispig saltgurka som grund i en ciabatta som du brer med lite smör. Skär biffskivorna i mindre remsor och lägg på tillsammans med löken. Smula i lite fetaost.

Similar Posts