vintunna och rödvin

Grimaldi är en av de äldsta vinmakarfamiljerna som började odla druvor i området Diano d’Alba. Vid den tiden skördades druvorna och såldes till vinmakare på traktens lokala marknader. För egentligen odlade familjen grödor och hade nötkreatur, bland annat den prestigefyllda Fassona Piemontese, som har sitt ursprung i Piemonte. Lite vin gjorde man förstås för eget behov och det var först efter kriget som man började att buteljera sitt eget vin.

bild på nötkreatur, en vit ko typisk för området Piemonte kallad Fassona Piemontese

Vinproduktionen i familjen har gått i arv i fyra generationer och under 50-talet kom man igång ordentligt.

Egentligen var det farfar Carlo som tog tag i ”vinsaken”. Han moderniserade, började odla en mångfald av druvor. Man började också tänka strategiskt lokalt men också export, och framförallt kvalitet för en framtida vinproduktion i Piemonte. Tänk först signaturdruvan Nebbiolo som redan då blev en poppisdruva. Och därefter appellationerna Barbaresco och Barolo. Och nu fick man ett renommerat internationellt rykte att göra toppviner av högsta kvalitet.

Luigino Grimaldi är smart på att strategiskt hålla fast vid de druvor som gett familjen en sådan succé för länge sedan, nämligen de blåa Nebbiolo, Barbera och Dolcetto.

Luigino Grimaldi  sin vingård. Han håller i en klase med röda druvor

Idag framställer man dock även vita viner som fermenteras i temperaturstyrda rostfria ståltankar. Självklart friska, krisiga vita viner av druvor som bland annat Chardonnay, Moscato och Roero Arneis, den lokala druvan från nordvästra Alba och ger druvtypiska och fylliga viner.

De läckra röda Barbera, Nebbiolo samt Barolo och Barbaresco-viner lagras traditionellt i stora ekfat. Den lokala druvan Dolcetto lagras enligt tradition i stål och ekfat, för att få den där perfekt exakta fruktdrivna, trots namnet som betyder ”sötma” så är ju detta mycket goda torra röda och mycket mörka viner med en mysig, tanninstinn finish.

gammal vinflaska med mycket damm och en grimaldi-etikett

Alla viner är fantastiska!

Prestigefyllda appellationer som Nebbiolo d’Alba, Dolcetto di Diano d’Alba och Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba, Roero Arneis, Gavi, Moscato d’Asti och Langhe Chardonnay.

Eleganta terroirviner. Så blir det när vinmakaren kan sin sak och druvorna växer på ett av världens mest prestigefyllda områden för vinproduktion.

Idag har man 8 vingårdar i band annat Langhe och Roero, Barolo Nebbiolo vingårdar, cru Bricco Ambrogio i Diano d’Alba och Sorano cru, samt Bricco San Biagio vingård i La Morra.

Luigino Grimaldi som idag driver företaget med sin son, Elias, exporterar till hela Europa, Nordamerika samt ett flertal asiatiska länder däribland Kina.

en flaska Grimaldi Dolcetto

Vi är glada att få presentera Luigino Grimaldis viner i Sverige!  

Prova gärna Grimaldi Dolcetto d’Alba (2054) som fisk DOC status reda på 70-talet, som finns i butiker över hela Sverige, annars går vinet att beställa.

Det här är ett typiskt Luigino Grimaldi – vin! Fruktigt, aromatiskt med toner av mörka frukter och bär som körsbär, blåbär och som sedan kryddats med nejlika och anis.

Känn dofterna av choklad och mynta. Det märks att druvorna plockas manuellt och krossas direkt och försiktigt så att varje druva ger en optimal mix av must och skal.

Vill du prova druvan Dolcetto så är detta vin ett utmärkt exempel. Välgjort, nyanserat och ett riktigt häftigt vin!

Grimaldi Dolcetto d’Alba är självklart läckert att servera till grillade kötträtter, men funkar absolut även med pasta, kallskuret, vegetariska rätter och till ostar, förstås.  

Similar Posts