Visst är det intressant med gin när den utvecklas och blir mer varierad för varje år om går. Vi ginälskare har klivit så långt utanför ramarna och den klassiska populära typen av gin, där hela smaken hängdes upp kring det lilla enbäret. Man kan kalla enbäret för ginens signaturdruva 🙂

Varje destilleri använder sedan sitt eget botaniska recept bestående av olika örter, kryddor, blommor och frukter och kan då staka ut en egen stil med en unik smakprofil men också förstås ge en helt ny smakupplevelse.

Det som är läckert med gin idag är att det finns en sådan mångfald att välja på och att varje flaska gin verkligen är unik. Inget varumärke är det andra likt och har samma kombination av smaksättning.  Och vips kan en martini bli helt förvandlad och smaka helt olika beroende på vilken gin man väljer som bas.

Amerikansk gin har fått en egen ginrörelse. Det råder ingen tvekan om att amerikanska hantverksdestillerier idag leder några av innovationer som vi ser inom segmentet modern small-batch gin. Här hittar man flaskor som ibland kommer med en ganska så dyr prislapp, men priset kan faktiskt vara rätt så rimligt med tanke på det hantverk som går in i flaskan.

The New American Gin eller även kallad New Western Dry Gin är uttryck som myntades för sådär 20 år sedan och vad man tänker då på dessa moderna ginsorter som vidgat gränserna och gått långt utanför ramarna jämfört med traditionell ’enbärsgin’ och skapat en helt ny värld av smaker och cocktails. Bland de vanligaste smaktillsatserna är mandel, apelsinskal, citron , fänkål och örter och kryddor som exempelvis som angelica, koriander, kanel, kardemumma, muskot. Ibland kan en gin innehålla omkring 25-30 olika örter och kryddor och ibland till och med ännu fler – recept som ofta är superhemliga.

Det finns en cool amerikansk small-batch gin som jag tycker du ska kolla in, Cardinal American Dry Gin (SB367)  från den unga hantverksproducenten Southern Artisan Spirits i North Carolina. Cardinal American Dry Gin är amerikansk ”small-batch” gin i en modern stil. Destilleriet grundades 2010 av tvillingbröderna Alex och Charlie Mauney som flyttade in i sin gammelfarfars kvarn.  Och gissa om Alex och Charlie gör en god gin! De har redan fått ett antal utmärkelser, bland annat guldmedalj i San Francisco World Sprits Competition bara 2 år efter att de startat destilleriet.

Detta är ett destilleri som gärna utforskar gränserna för gin medan de stannar sig i andens klassiska rötter. Man producerar en säregen hantverksgin som är framställd efter gamla anor och klassiska recept men man har tonat ned den traditionella enbärsmaken och tillsatt andra fräscha ekologiska ingredienser istället. (Hemligt förstås!) Men det man får säga är att det finns 11 olika krydd- och örtväxter som bland annat – och läs detta – grönmynta, orientalisk kardemumma, söt lakrits, fänkål med lite stänk av anis, färsk koriander, apelsinskal, aprikoskärnor, kryddig nejlika – och så lite enbär också…

Denna new style gin är en riktigt liten pärla. Vegansk förstås. Doften är snyggt aromatisk, smaken helt fräsch och ren och går helt i linje med den ekologiska moderna profilen. Perfekt för den som gillar den nya sortens sprit och har lite svårt för den klassiska enbärs/anis ginen.

Ännu mer perfekt är den rena gin att göra drinkar på, både klassiska och moderna cocktails och då förstås även den nya typen av drinkar, tänk ’hälsosamt’ med fräsch rödbeta och citron, eller tänk umami med portobellosvamp och timjan…

Här är ett recept på en god fredagsmartini med granatäpple. Jag använder granatäpplelikör (SB86348) men den kan ersättas av granatäppeljuice. Granatäpple har en god men något bitter smak så jag bryter med lite sockerlag och så en snutt lime. Så här för 2 drinkar:

  • 5 cl Cardinal American Dry Gin (SB367)
  • 1 dl msk granatäpplejuice (eller granatäpplelikör)
  • 1/2 pressad lime
  • 1 msk sockerlag

Blanda alla ingredienser i en shaker.

Fyll på rikligt med is.

Sila upp i glas.

Denna drink har inte fått något namn än. Kan inte du komma på ett bra namn och kommentera på Facebook?

Ha nu en riktigt härlig mysfredag!

Similar Posts