Sauvignon Blanc - omslagsbild med folk som skålar

”Rheinland-Pfalz – Land der Rüben und Reben” ….det betyder ungefär ”landet av rödbetor och vinrankor”. Viken kombo! Men Rheinland-Pfalz har definitivt mer att erbjuda än rödbetor och viner. Det är en så otroligt vacker region. En snabb överblick – vingårdar, industrianläggningar, slott och historiska städer – Rhen flyter förbi mycket som är typiskt för Rheinland-Pfalz.

Tänker på Loreley-klippan  vid mellersta Rhen, listad på UNESCOs världsarvslista och förmodligen också en av de sevärdheter i Tyskland som är mest besökta av utländska turister. Eller den romerska staden Trier, den äldsta staden i Tyskland, den vackra Moseldalen med de geologiskt intressanta klippformationerna. I regionens huvudstad Mainz uppfann Johannes Gutenberg konsten att skriva ut för över 500 år sedan och katedralen i Speyer är en av de mest imponerande kyrkliga byggnaderna i hela Tyskland. Inte mindre än åtta tyska kejsare och kungar är begravda där. And so it goes on…. här finns mycket att se och uppleva!

Sauvigoin Blanc - Rhen

Men så är det ju det här med vin.

Pfalz har en vinodlingsareal på över 23 000 hektar och är den näst största vinregionen i Tyskland där man idag till åtminstone 35% odlar blåa druvsorter, men det är ju de vita druvorna som Riesling, Sauvignon Blanc, Müller-Thurgau som de flesta av oss tänker på i första hand. Särskilt i norra delen av området Deutsche Weinstrasse men även i det andra vinområdet, Südliche Weinstrasse. Och det är precis hit vi ska idag!

För här, i Südliche Weinstraße, ligger familjevingården Weingut Graf von Weyher, helt pittoreskt, alldeles invid floden Rhen. Redan 1788 gjorde familjen vin på detta utmärkta vinläge. Idag lyckas man av 17 hektar producera några av de allra bästa vinerna i hela Tyskland. Druvorna skördas nästan uteslutande för hand och på grund av förutsättningarna på vingården med sina tunga, mineralrika jordar i kombination med det milda klimatet och det stora antalet soltimmar – vilket förstås ger de bästa förutsättningarna för att göra vita viner.

Det är pappa Otmar med sönerna Peter och Jürgen Graf som driver vingården och trion har lyckats förträffligt bra med att producera fantastiska vita och röda viner med aromatiska och intensivt komplexa smaker som de kammat hem priser och utmärkelser på olika internationella tävlingar genom åren.  Bland annat har man ett flertal guldmedaljer för bästa vita torra viner. Några priser under förra året var på London Awards 2020 och där fått både Gold Awards och Silver Awards för ett flertal av sina viner, exempelvis för deras Sauvignon Blanc.

Sauvignon Blanc - vinflaska och pris

Mineraliskt och läckert!

Det vi kan njuta av och som finns på Bolaget är Graf Von Weyher Sauvignon Blanc, ett ljusgult, torrt vin med gröna reflexer i färgen som borgar för att detta är ett intensivt fruktigt vin med tropiska smaker som passionsfrukt och mango samt grön paprika och krusbär. Ett mycket friskt och fräscht vin som passar lika bra till en skaldjurscocktail som till lättare rätter eller ostar. Se receptet nedan på jättegoda ugnsbakade krustader.  

Gör egna krustader med päron, gorgonzola, honung och valnötter!

  • smördeg, rektangulär färsk
  • 2 medelstora päron, skurna i små bitar
  • ca 200 g gorgonzola, kyl och grovriven
  • 1 dl valnötter, finhackade
  • 3 msk flytande honung
  • en klick smör
  • ströbröd
Sauvignon Blanc - fyllda krustader

Värm ugnen till 200  ̊.

Lägg Gorgonzolan en kort stund i frysen, så går det enklare att riva.  Ta fram en muffinsplåt, smöra mycket tunt och strö med ströbröd.

Ta ut kärnhuset och skär päronen i små bitar. Hacka valnötterna.

Rulla bara ut degen, men kavla den inte. Skär ut lagom stora rundlar med hjälp rund kakform eller en kopp/glas.

Kläm in en degrundel i varje muffinsform. Lägg i lite päron i varje form. Strö på lite valnötter.  

Ta ut osten ur frysen och riv på grova sidan av järnet. Lägg lite ost i varje form.

Ställ in muffinsplåten i ugnen i ca 10-15 minuter. Ringla sedan lite flytande honung över varje fylld krustad före servering.

Avnjut med Tysklands bästa Sauvignon Blanc!

Similar Posts