Denna vecka lanseras en riktigt god hantverksöl Freeze Warning (11865) från Magnolia Brewing Co. i Kiln, Mississippi. I Freeze Warning hittar du en distinkt maltig smak och härlig beska med balanserade smaker som

  • söta toner av fikon, plommon, russin
  • mörk malt
  • och allt kompletteras och med ett häftigt smakfullt avslut.
  • ingredienserna är bland andra Mt. Huva hops och rostat korn

Magnolia Brewing Co. i Kiln, Mississippi är det allra första och äldsta bryggeriet i Mississippi som Leslie och Mark Henderson grundade 2005. Jo, du läste rätt!  2005.

Mississippis öllagar har aldrig varit enkla att begripa sig på. Men kort: här har man följt gamla dryckeslagar sedan Förbudstiden vilket betydde ett rikstäckande konstitutionellt förbud mot produktion, import, transport och försäljning av alkoholhaltiga drycker mellan åren 1920-1933. Och därefter trodde man väl kanske att det skulle var fritt fram igen. Man förväntade sig att de många populära men olagliga ’Speakeasies’ (barer) som vid den tiden blev en del av den amerikanska dryckeskulturen skulle försvinna. Förbudstiden var ju äntligen över.

Men ack vad man bedrog sig! För i 33 stater släppte man inte helt på dessa lagar förrän långt in på 2000-talet när det gällde att tillåta försäljning av alkohol. Ännu idag finns det stater som är ”helt torra”. På den lilla kartan till vänster från 2012 kan du se helt torra områden i röd färg, de gula områdena anammade fortfarande vissa delar av Förbudslagarna och i de blåa områdena fanns det sedan länge liberala lagar.

Men på natten den 30 juni 2012 blev det alltså fritt fram för Mississippis äldsta och första bryggeri sedan Förbudstiden att officiellt slå upp portarna och det gjorde man med pompa och ståt.

Allting började egentligen 1999, då Leslie köpte ett ölbryggningskit för hemmabruk till maken Mark i julklapp och vad som till en början var en hobby blev fort till en kommersiell tanke. Deras hus fylles snabbt med diverse utrustning som rostfria tankar och hundratals kilo korn. Makarna höll till med sin första bryggerisatsning på sin veranda under ett vackert doftande Magnoliaträd som tidvis gav lite skydd i hettan. Då föddes också namnet Lazy Magnolia Brewing Co. tillsammans med en slapp livsstil ”Lazy” som är så framträdande i den amerikanska södern.

Som småföretagare har de gått igenom både elände och framgång. Det var inte enbart de föråldrade konsumtionslagarna som satte käppar i hjulet för paret Henderson. Det var tufft att få ett banklån för att starta ett bryggeri 2004, det var ju ”egentligen” olagligt att brygga öl i Mississippi och banken rynkade på näsan  Trots detta hankade de sig fram på egna besparingar och lyckades till slut sälja sitt första glas öl i mars 2005.

Sedan drabbade det värsta som kunde hända Mississippi. Man hade aldrig upplevt en sådan naturkatastrof som orkanen Katrina som drabbade ett flertal stater med total förödelse. Folk förlorade sina hem och allt de ägde. Hendersons nystartade bryggeri intogs av beväpnade marinsoldater som slog läger och använde det som lager för livsmedel och annat nödvändigt.  Det tog nästan 1,5 år för paret Henderson att komma på fötter igen och man öppnade åter i januari 2006. Utanför låg ett samhälle i förödelse.

Bryggeriet Lazy Magnolia anses idag som en pionjär bland USA:s hantverksbryggerier. Idag är man tre bryggerier i Mississippi,  så visst går det går framåt!

Bryggeriet har kommit en bit på väg och brygger man 10 olika öl, alla med ett typiskt temperament för den amerikanske södern och med lokala ingredienser som amerikanskt vete och hops, rostade pecannötter, sötpotatis, karamell och även ett Lazy Saison i belgisk stil.

I en kort film berättar Mark och Leslie Henderson om hur mycket den sociala supporten och gemenskapen från människorna runt omkring betyder för en småföretagare , >>klicka här. 

Similar Posts