Just precis, jag menar förstås mindre alkoholhalt. Jag har alltid varit lite tveksam till viner med lägre alkoholhalt precis som till ostar med låg fetthalt. Dessa ’lightviner’ har jag ofta tyckt varit en söt och koncentrerad saftblandning som verkligen inte påminner om något som jag normalt skulle hälla i glaset.  Trots att dessa viner blir allt mer populära och försäljningen i alla länder ökar  med raketfart.

Jag kan glatt erkänna att när vi på Concealed Wines tog in Four Cousins Crisp White med enbart 9,5% alkohol på den svenska marknaden, så var jag tvungen att pudla stort! Vinet var ju urgott, fräscht och precis så krispigt som namnet lovar att det är. Långt ifrån de bilderna av de sötsliskiga fruktsafterna som fanns i min fantasi.

Men låt oss börja i Sydafrika, ett land som är ungefär tre gånger så stort som Kalifornien och fastän det tillhör vad vi kallar för ’den nya vinvärlden’, så är producenterna i Sydafrika verkligen inga noviser på att varken odla druvor och göra goda viner. Den första druvan planterades redan 1655 och idag har man en gedigen erfarenhet av att göra riktigt läckra och matvänliga viner, med mängder av goda druvor, viner med olika vinstilar och producerade efter alla konstens regler. Sydafrikas röda druvor är i synnerhet mycket mogna viner med hög alkoholhalt.

Men nu ska vi titta på vita viner och framförallt två druvor i ett vin med lägre alkoholhalt.  Hur är det möjligt att göra ett gott vin med lägre alkohol som har kvar sin fulla vinkaraktär och faktiskt smakar som ett vin?

Vi är på Van Loverens Vineyards i Robertson som är berömda för sina karaktärsfulla och livliga viner och grundades redan 1937 av familjen Retief.  Four Cousins Crisp White är ett vin som verkligen har blivit populärt på den internationella marknaden och även tagit hem ett antal fina priser och utmärkelser.

Chris Crafford, vinmakare

Vi pratar med Chris Crafford hos Van Loverens Vineyards. Han är vinmakaren bakom storsäljaren och Sydafrikas vin numero uno – det enormt populära Four Cousins Crisp White, ett vin som faktiskt bara har en alkoholhalt på 9,5%, så det följer klart tidens trend.

Målet är att få fram ett vin som smakar som vanligt och inte är sockrigt. Chris förklarar kortfattat metoden hur man gör för att minska alkoholhalten i vinet:

Här plockas druvorna Colombard och Chenin Blanc

– Det svåra är att minska alkoholen men ändå bibehålla en trevlig vinprofil. Vi börjar med att plocka druvorna redan innan de är fult mogna, för då får vi en lägre sockerhalt och det ger oss ett vin med minskad alkoholhalt redan där.

– Sedan genomgår vinet en process som vi kallar för omvänd osmos som är en teknik för att minska alkoholnivån samtidigt som metoden påverkar den goda fruktsmaken och vinkaraktären så lite som möjligt. Omvänd osmos görs i en särskild – vi kan kalla det för en ’av-alkoholiseringsmaskin’ – där passerar vin genom ett extremt tätt filter. Man mäter sedan alkoholnivån under hela processen för att hitta en exakt balans hela tiden.

– Vatten och etanol som finns i vin passerar lättast genom filtret, men färg och smak gör exempelvis inte det. Men det sparar man till senare. Nu destillerar man bara den färg- och smaklösa blandningen och separerar alkoholen från vattnet. Så tillsätter man färgen och smaken igen och då får man vin med lägre alkohol.

av-alkoholiseringsmaskinen

Four Cousins Crisp White produceras av druvorna Colombard och Chenin Blanc som odlas ca 180 m över havet på alluvial, sandig jordmån med en årlig nederbörd av +/- 250 mm i genomsnitt.

Chris menar att just dessa druvor lämpar sig perfekt för omvänd osmos:

– Både Colombard och Chenin Blanc får direkt solljus som skiner på dem hela dagen så dessa två druvsorter passar alldeles utmärkt för att använda i metoden omvänd osmos. Båda druvorna är mycket fruktiga och fylliga druvor som är saftiga även vid minskad alkoholnivå.

Och vad man har fått då är Van Loverens goda Four Cousins Crisp White (SB 5150) ett blekt ljusgult aromatiskt och fruktigt vin med läckra aromer från en välkomponerad fruktkompott av mogna vita persikor, gröna päron och äpplen, med toner av citrus, vita syrliga vinbär och krusbär. Syrligt, krispigt och med bra balans mellan frukt och syra. Fast med bara 9,5% alkohol.

Similar Posts