Suffragetten Anna Jarvis

Året var 1905. Anna Jarvis gick ut i köket och tänkte: ska jag laga något alldeles extra till mamma och vad tycker hon bäst om? Anna stördes inte av tanken att hennes mamma precis hade gått bort. Hennes mamma var lika närvarande nu som tidigare och hon skulle minsann ha en egen minnesdag. Anna tyckte att idén var riktigt bra. Alla hade ju en mamma, så hon startade en kampanj för en officiell helgdag.

1908 firade Anna en offentlig Morsdag i hennes hemstad Grafton, West Virginia. Allmänheten och pressen nappade på idén med att fira mamma och stad efter stad gjorde sig redo för morsdagsaktiviteter och framförallt, en ledig dag. Många kvinnor med familjer där ekonomin var lite skral jobbade oftast långa dagar. Så gissa om det blev populärt!

1912 startade Anna föreningen Mother’s Day International Association.

Den 9 maj 1914 undertecknade president Woodrow Wilson en proklamation som bestämde att den andra söndagen i maj skulle bli Mors dag i USA och inom några år blev idén världsomspännande.

När Anna satte Mors dag på kalendern hade hon ingen kommersiell tanke med detta. Hon ville ta en dag om året för att uttrycka kärlek och tacksamhet till alla mammor. Mors dag firas sedan dess runt om i världen på olika sätt och på olika datum under året.

Hur kommer du att fira mors dag på söndag?

Det finns många sätt att fira mamma utan att krångla till det alltför mycket. Tänk upplevelse! Det handlar om att göra dagen lite speciell och minnesvärd, så fundera på vad som kan vara kul och planera lite.

De flesta mammor bjuds ut på brunch eller middag, får ett kort, en blomma eller frukost på sängen. Allt det är förstås bra, men varför inte fixa något som inte är så förutsägbart?

Jag har i år förberett hela familjen på en picknick eftersom vi just nu har en sådan tur med vädret!  Med så mycket pågår i våra hektiska liv hela tiden, så verkar det finnas så få möjligheter där alla i familjen kan vara tillsammans.

Jag håller det enkelt. Som picknickentusiast så vet jag att de bästa picknickarna är enkla. Jag tar inte med mig någon bärbar grill, men köper med mig riktigt goda frallor från kvartersbageriet, packar med lite ost, färsk frukt och grönsaker som passar de flesta. (Parentes: bageriet har förstås även specialmackor som du inte behöver göra själv).

En picknick är ett perfekt tillfälle att bygga en tradition och mamma vill egentligen vara komma ut och träffa alla i familjen, barnen, hundarna och alla vuxna, köra lite roliga lekar, goda mackor och lite gott vin, förstås!

Precis som med maten så tittar jag så brett som möjligt när jag väljer vin för att de ska passa alla. Därför kommer jag att ha med mig några flaskor av ett mousserande vin och några flaskor av ett gott rödvin. Läs min motivation till vinvalet:

Vin # 1: Castiôn Moscato d’Asti (SB 7873)

Det är svårt att inte falla för en god Moscato d’Asti och alla verkar gilla detta lite lyxiga vin som blir extra festligt för tillfället i fråga. Detta är möjligen också det mest prisvärda italienska mousserande vinet på Systemet idag och vinet har den där eleganta fizzen, en bonus som man får med bra Astiviner från Piemonte.

Prova detta härligt pärlande moscatvin, moget med sommarkrossad frukt som päron och fläder med krämig honung och syrlig lime. Detta vin har parfymerade toner av liljekonvalj med en tydlig sötma och en alkoholhalt på endast 5,5%. Perfekt för den som inte vill dricka så mycket och endast skåla. Passar utmärkt tillsammans med en ostsmörgås som en starkare ostskiva och lite grönsaker. Gott råd: Packa i en kylväska med mycket is! Läs mitt tidigare blogginlägg om vinet här >

Vin #2: District 7 (SB 6578)

Förmodligen en av våra populäraste viner och det inte utan en god anledning. Även detta vin mår av att packas lite kyligare så att inte solen ligger direkt på. District 7 Pinot Noir, från den mysiga vinfamiljen Scheid i Kalifornien, är ett ljuvligt och mycket prisvärt rött vin från Monterey, där den varma solen har fyllt druvorna med eleganta smaker som saftiga röda och mogna sommarfrukter: söta jordgubbar och hallon och stuffat med kryddiga toner av nougat, kanel och mustigt sandelträ. Detta är en mycket välutvecklad Pinot Noir med en subtil smakpalett, fin balans och lena tanniner som så många av oss favoriserar. Till ost och grönsaker är detta vin en riktig fullträff! Blir det mot förmodan någon flaska kvar efter picknicken så ta hem den till middagen. Läs mitt tidigare blogginlägg om vinet här>

Och hur gick det för Anna Jarvis…

…vår suffragett, som kämpade så hårt för en Morsdag? Hennes största sorg i livet var att hon aldrig blev mamma och fick några egna barn. Hon dog 1948 och begravdes bredvid sin mamma.

Similar Posts