Ibland har man flyt! Jag blev så lycklig häromdagen. Jag hade fått i uppdrag av min gamle granne att handla några öl på Systembolaget på vägen hem. Jag stod där vid ölhyllan och försökte hitta de öl som han skrivit med namn på sin inköpslista. Då hörde jag en konversation mellan två killar som stod bredvid mig och en av killarna pratade om när han var i Berlin sist och hur gott det tyska ölet är. ”Jag gillar tysk lager”, sa han.

Döm om min förvåning när jag såg att han hade två av våra Koblenzer Kellerbier (SB 1436)  i famnen som han krampaktigt höll i. Jag sa inget, men jag blev barnsligt glad! Han fortsatte med att berätta för kompisen om det tyska renlighetsdekretet som kallas ”Reinheitsgebot” och hade utfärdats i Ingolstadt i Bayern, år 1516.

Men jösses, tänkte jag, var det över 500 år sedan?

”Man gjorde det för att stoppa bryggerier från att lägga till tvivelaktiga giftiga eller hallucinogena ingredienser för att konservera ölet eller för att det skulle smaka bättre.”

Vad han visste den här killen! tänkte jag för mig själv.

Sedan sa han: ” Den ursprungliga lagen begränsade ingredienserna till bara korn, humle och vatten. Idag är det mer uppluckrat.”

Och fortsatte: ”De flesta tyska öl kan passa in i en av två övergripande kategorier: toppfermentering och bottenfermentering.”

Men hallå! Vem var denne man? Han visste tydligen allt och hade kunnat köra tiotusenkronors-frågan i ämnet tyskt öl – och han hade förmodligen vunnit tävlingen!

Det är så härligt med entusiaster! Jag brukar träffa en del i jobbet. Kunniga människor som har byggt upp en enorm egen kunskapsbank om vin, öl, whisky eller någon annan av våra ädla drycker. Av rent intresse, bara sådär. Jag blir alltid lika imponerad.

Reinhetsgebot (Tyska Bryggeriföreningen)

Och jag funderade vidare.  Är tyskt öl verkligen så gott? Mitt alldeles personliga svar är ja. Och en sak är säker. Tyskarna är väldigt speciella när det gäller att brygga öl. Renhetsförordningen från 1516 genomfördes successivt i andra delar av södra Tyskland förutom Bayern och den blev så småningom lag i norr och därmed hela landet 1906. Tyska Bryggeriföreningen hävdar att Reinheitsgebot är den äldsta för närvarande gällande konsumentskyddslagen i världen.

Det är så lustigt för vårt Kellerbier är också filtrerat och opastöriserat och bryggt helt på tyskt manér precis som man gjorde för 500 år sedan och  jäst vid ganska låga temperaturer dessutom. Detta berättade jag dock för killarna innan jag lämnade Systemet och fick tummen upp från ”allvetaren”.

Kvällen slutade med att även jag öppnade en flaska av vårt Kellerbier från Koblenz i Rhendalen medan jag stekte läckra lammfärsbiffar med getost. Koblenzer Kellerbier är en läskande och uttrycksfull lager, speciellt när solen ligger på som värst över utegrillen. Den är mättande och något grumlig med en distinkt maltig, ganska fyllig med aromer av bröd och citrus. Den är härligt bitter i eftersmaken och väldigt lättdrucken.

Till lammbiffarna behövs:

  • 500 g lammfärs
  • 1 liten finhackad lök
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 ägg
  • 1 dl hackad persilja
  • salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser och forma till 1,5 cm tjocka burgare som du antingen grillar eller steker i c:a 6 minuter.

Lammbiffarna serverade jag mig själv med salta pommes tillsammans med en Kellerbier. Behöver jag berätta hur gott det blev?

Similar Posts