I södra Rhône sträcker sig vinregionen Côtes du Rhône Villages AOC över Rhônes kuperade, böljande gröna slätter. Där ligger mängder av små pittoreska vinbyar och alla byar har en egen personlighet med typiskt personliga namn som exempelvis Rousset-les-Vignes, Rochegude, Saint-Pantaléon-les-Vignes, Sablet eller Saint-Gervais. C’est magnifique!

Grenache
Plan de Dieu 

Men det är inte helt enkelt att få ett grepp om regionen. Tittar man lite noga om det så verkar det faktiskt vara 95 små byar om samsas på ett område som är totalt 5,500 ha. Här råder strikta regler och här är det druvan Grenache som är kungen! Och i varje flaska vin döljer sig just den byns själ och berör våra sinnen.

Appellationen har bestämt måste det röda vinet ha en alkoholhalt på minst 12,5%. Druvan Grenache måste användas till minst 50% tillsammans med 20% av antingen Syrah och/eller Mourvèdre och högst 20% någon annan druvsort. Men då får man också fram mycket generösa och eleganta röda viner som blir utmärkta och mycket flexibla matviner och som passar bra med kalvkött, grillat fläsk, Magret de Canard, Navarin av lamm, ragu Provençale, fyllda grönsaker, goumetsallader och alla möjliga typer av ostar. Jag frågar dig: hur många andra viner är lika mångsidiga när de ska matchas med mat?

Vi ska lära känna ett av dessa fantastiska Rhôneviner, det eleganta, ekologiska och mycket matvänliga vinet Domaine des Pasquiers Plan de Dieu (2298).

Producenten Domaine des Pasquiers grundades av familjen Lambert 1935. Godset och vingårdarna har nu ägts av familjen i 3 generationer och sedan 1999 drivs företaget av bröderna Jean Claude och Philippe Lambert. Vingårdarna sträcker sig över flera appellationer: 40 ha i Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu, 25 ha i Côtes du Rhône Villages Sablet; 25 ha i Côtes du Rhône & IGP och 1ha u Gigondas. Vinodlingarna blev organiskt certifierade 2013 där den varma solen i Provence och den bördiga röda leran är som klippt och skuren för att odla goda viner.

Några omdömen

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu odlas i vingården med samma namn ”Plan de Dieu – Guds plan”, en vingård som är 30 år gammal. Vinet är förstås framställt av den giriga druvan Grenache, den finessrika mer komplexa Syrah, den fylliga Cinsault och den fruktiga Carignan. Vilken härlig blandning av druvor! Och så typiska för Côtes du Rhône Villages AOC! Det tycker inte bara jag, men även Hachette Wine Guide, Wine-Searcher som valde vinet till en av de 10 bästa Côtes du Rhône Villages vinerna, Gilbert och Gaillard och många, många andra renommerade vinkritiker.

Plan de Dieu är precis ett sådant generöst vin som man förväntar sig. Fylligt och aromatiskt och med bra balans. Vinet har en gentil fruktkorg av svarta plommon, mogna moreller och vilda hallon allt väl sammansatt med förnämliga kryddor som lagerblad, lakrits och svartpeppar. Det ger ett trevligt nyanserat rikt, köttigt doftande vin både i näsan och i smaken. Stramt och med en fullt graciös finish med lena tanniner. Långt över reglerad minsta nivå för alkoholhalt, hela 14,5% har detta vin.

Tänk dig nu att du serverar detta vin tillsammans med lite kallskuret, några franska korvar kanske, en vitlök eller två och lite franska kryddor som du smular  över smöret som du brer på det nybakade brödet … hmmm, gudomligt gott!

Fransmännen kan det där med kryddor, i soppor, i grytan, på de grillade grönsakerna eller som rubb på grillbiffen. Och vips blir det gott! Om du börjar idag så har du en fransk arom i köket hela året om, oavsett när på året du väljer att korka upp ditt vin.

På Concealed Wines har vi vår egen franska kryddblandning: rosmarin, timjan, mejram, basilika, salvia, lavendel, lagerblad och dragon. Kanske har du tur och plats att odla dina egna kryddor som du kan torka eller så passar du på att handla nu under kryddsäsongen.

Här är våra tips för hur du torkar kryddor och örter för att bäst bevara färg och arom. Du behöver varken ugn eller torkmaskin om du gör så här:

 • Har du egen trädgård så skördar du på morgonen när daggen har torkat.
 • Om kryddorna är lite jordiga måste de tvättas noggrant, men bara om de är smutsiga.
 • Lägg dem sedan på en handduk och låt torka ordentligt.
 • Att lufttorka kryddor och örter är det bästa och enklaste sättet för att bevara en fin smak och arom.
 • Bind ihop en bunt av varje sorts krydda med snöre.
 • Använd gärna ett snöre som du kan dra åt efter hand, eftersom buntarna krymper när de torkar.
 • Gör buntarna små så undviker du röta och mögel.
 • Häng buntarna upp och ner i en varm men mörk vrå, inte i solljus, då bleks en fina gröna färgen.
 • Att lufttorka i buntar tar lite längre tid, kanske några veckor, men resultatet blir att du behåller färg, arom och smak.
  När kryddorna är knastertorra smular du ner dem i en lufttät glasburk.

Så bevarar du sommarens smaker och aromer hela året om!

Similar Posts