… är det inte riktigt ännu, men när jag sitter och skriver i vår blogg så här fredagen innan jul, så är det bara 5 dagar kvar till julafton, men 4 dagar kvar till uppesittarkvällen, den 23:e… och pssst! … jag tycker att den kvällen är roligare, för då kan man hitta på bus. På julafton måste man ta sig i kragen när tjocka släkten kommer, för vem vill köra en dålig parodi av en annars ganska bra julfilm ”Tomten är var till alla barnen”…. inte jag, i alla fall.

Jag menar, 24 timmar kan inte göra en så himla stor skillnad. Halva Europa firar ju den 25:e så… I exempelvis Etiopien och Armenien firar man den 6 januari och i våra ny-gamla vinländer i öster, bland annat i Ukraina, Serbien och Georgien firar man den 7 januari. Så jag tycker väl inte att det är så noga, egentligen.

Vad gör du själv den 23:e på uppesittarkvällen?

Hemma hos oss äter vi en krämig lasagne, öppnar en flaska gott, vitt vin, knäcker vi nötter, tänder alla marschaller på tomten, provar min egen Limoncello och tuggar i sig en skiva av den tyska julstollen (recept finns längst ner) och kanske smaskar på en ostbit. Det har också hänt att vi delat ut några klappar på förhand. Hos oss har presenter aldrig stått i fokus utom för hundra år sedan, när barnen var små, förstås, så det är inte så noga om man öppnar en klapp eller två.

På senare år har vi druckit alltmer vitt vin och om du följer några kända vinentusiaster på sociala medier, så har du säkert inte unnat undgå att vårt vin Côtes de Jura Chardonnay (2292) är en succé! Jag blir så glad att se en duktig sommelier lägga upp en bild med recension på Instagram och berätta hur gott vinet är.

Det här är en klassisk terrior Chardonnay för den som vill dricka vitt i jul och det kommer från den lilla vinregionen Jura och området Côtes du Jura AOC. Vinet är gjort av producenten Frutière Vinicole d’Arbois och vinslottet Château Béthanie i Arbois. Den spännande producenten Frutière Vinicole d’Arbois är Frankrike äldsta vinkooperativ från 1906.

Detta är ett riktigt läckert vin, 100 %-ig torr Chardonnay med en mycket aromatisk och ren smak och som lyckats hålla sin populära stil i många år. Berömda Guide Hachette har gett superkritik i flera år. Också La Revue du Vin de France ger gett vinet ett bra utlåtande.

Côtes de Jura Chardonnay är ett elegant vin till mat eller prat. Enormt gott till fisk och skaldjur, förstås, men även kyckling och fläsk.

I vinet hittar du fina mineraliska toner med en mysig fatkaraktär och små, smöriga inslag och en frisk syra. Frukterna är en fröjd för näsa och gom. Här samsas krispiga vita blomblad gula och gröna äpplen med en gnutta citrus samt en ton av honung och valnötter tillsammans med mysiga franska örter. Lättdrucket, generöst och mycket trevligt matvin med ett fint, långt avslut.

Du kan duka fram en bricka med olika alpostar som den importerade hantverksosten Hirten Alpkäse från Allgäu, en grottlagrad Gruyère, en klassisk Appenzeller eller en Comté Juraflore som är lagrad någonstans kring 15 månader – testa! Det kan inte bli bättre, så vem behöver julklappar?  

Tysk julstollen

Själv har jag svårt för torkade citrusfrukter och korinter, så jag har uteslutit dessa ingredienser. Och jag bruka baka Stollen ungefär vid den här tiden, så den får stå till sig innan jul.

 • 500 gram mjöl
 • 5 tsk bakpulver
 • 2 dl strösocker
 • 1 msk vaniljsocker
 • nypa salt
 • 2 dl mandelmjölk, ungefär
 • 1 ägg
 • 100 g hasselnötter, grovhackade
 • 100 g mandel, grovhackade
 • 50 g torkade aprikoser
 • 200 g russin
 • nypa mald kardemumma
 • 250 g smör, rumstempererat
 • 2 cl rom
 • 100 g mandelmassa
 • 4 msk pudersocker

Värm ugnen på 175°. Ta ut en brödform. Smöra och bröa den. Låt smöret ligga framme i god tid.

Blanda alla torra ingredienser, tillsätt smör, ägg och häll i rommen. Riv i mandelmassan och tillsätt mandelmjök efter hand så mycket som du behöver och blanda ihop allt till en deg som håller ihop.  

Forma en limpa och lägg i brödformen som du gräddar upp och ner på en plåt med smörpapper.

Grädda allt ungefär 1 timme. Låt svalna och pudra över pudersockret.

Tack för det här året! 

Från oss alla på Concealed Wines till er alla – en riktigt God Jul

och ett Gott Nytt År!

Similar Posts