Idag ska vi titta på Bordeaux och ett särdeles gott vin, det röda La Dame de Malescot som kommer från det anrika slottet Château Malescot-St-Exupéry, en av de vackraste egendomarna i Bordeaux.

Slottet är ett 3ème Cru Classé Margaux (AOC Margaux) och har en festlig historia som går tillbaka till 1600-talet. Över åren började slottet bli ganska nergånget och – ja, fallfärdigt nästan. Ägarna var många.

Château Malescot-St-Exupéry

1616 överläts slottet till solkungen Ludvig den XIV:s advokat Simon Malescot och där förblev det fram till den franska revolutionen.

Nästa ägare, Mosieur Fourcade, ändrade inte namnet men väl etiketten på varje flaska, där det kom att stå Semper Ad Altum på varje etikett vid tidpunkten för 1855-klassificeringen då vinslottet blev en 3ème Grand Cru Classé.

Antoine de Saint Exupéry

1870 byggdes det underbara slottet om av nästa ägare, visionären Monsieur Boissac och det var han som ritade och byggde det slott som finns idag. Långt senare köptes hela egendomen av Jean-Baptiste Exupéry, farfar den berömda författaren Antoine de Saint Exupéry, han som skrev ”Lille Prinsen”. Det var Jean-Baptiste som tillfogade sitt efternamn och slottet kom att heta Château Malescot-St-Exupéry.

Därefter såldes det på auktion, sedan kom kriget och det intogs av tyska ägare Seignitz-familjen, sedan ägdes det av en brittisk vinfirma, Chaplin and Co, för att slutligen 1955 köpas av familjen Zuger, som fortfarande äger vingården.

Stackars slott i med- och motgång för tankarna till Victor Hugos roman Samhällets olycksbarn eller Les Misérables!

Då fanns det bara 7 hektar vinstockar kvar på 50-talet, men redan 12 år senare, så hade man i stor utsträckning återplanterat näsan 80% av ytan. Man planterade inte enbart vin utan familjen Zuger rustade upp slottet ordentligt också.

Jean-Luc Zuger som med sin familj idag driver och äger egendomen sedan 1994 och hans team är otroligt kvalitetsmedvetna. På varje etikett står fortfarande orden Semper Ad Altum, och det har verkligen blivit vingårdens motto. Druvorna skördas fortfarande för hand och läggs försiktigt i små korgar, därefter tar moderna produktionsmetoder över men man använder sedan 1870 fortfarande gravitationen vid jäsning i vinkällaren. Så skapas kvalitetsviner som sedan exporteras över hela värden. Totalt finns här 23,5 ha i bland annat Margaux, Cantenac, Soussans and Avensan och cirka 6,5 ha i AOC Bordeaux Superieur.  

Jean-Luc Zuger

I Sverige marknadsför vi på Concealed Wine sedan några år slottets ”andra vin”, det torra, granatfärgade La Dame de Malescot (nr 5491) som består av en härlig druvtypisk Bordeaux-blandning av 50% Cabernet Sauvignon, resten är Merlot och Cabernet Franc. Detta är också ett vin som är medelfylligt, stramt och har en den rätta Bordeaux-stilen med ett överflöd av komplexa mörkröda aromer av björnbär, plommon, moreller och svarta vinbär.  

Men det finns också en utpräglad mjukt rostad fatkaraktär och du hittar läckra nyanser av kaffe, kardemumma, choklad, eukalyptus, blommig vanilj och cederträ. La Dame de Malescot har en harmonisk struktur och välrundade, släta tanniner. Lång eftersmak med en välsmakande finish.

Detta är en ljuvligt multidimensionell och mycket lagringsduglig Margaux och med en lång, något köttig finish. Vinet har lagrats på franska ekfat i mellan 14 till 16 månader före tappning. Detta är verkligen ett finvin som passar bra till viltkött som hjort, vildsvin, nötkött och lamm. Och är du bjuden som gäst och vill du imponera på värdinnan så är detta också det rätta vinet ta med sig till bjudningen!

Kanske inte så konstigt att La Dame de Malescot har funnit gehör hos vinkritikerna både internationellt och i Sverige och fått en och annan guldmedalj. Just denna årgång 2014 har fått välförtjänt beröm och tog bland annat hem 2 stjärnor i prestigefulla Le Guide Hachette des Vins.

Men slottet då? Fler förbättringar är på gång. Familjen Zuger investerar förstås kontinuerligt för att utveckla sina kvalitetsviner. Ett omfattande arbete med fler vinstockar, bättre lägen och bättre dränering.

”Släck ut din törst, så rent och sött” skrev Vitor Hugo i Les Misérables. Det tycker jag du ska göra och njuta av en trevlig helg!

Similar Posts