Italien. Piemonte. Det är en lång varm dag och ännu några timmar kvar innan det är dags att äta middag. Magen suger lite. På piazzan ser jag överallt att folk skrattar, sitter och tuggar i sig allahanda smårätter.  Och sedan dricker de sin berömda aperitivo som ofta kan vara en populär gratis-buffé eftersom dealen på många ställen är att du köper en drink och får en massa tilltugg som krispiga crostini, fyllda oliver, salta nötter, smakfulla ostar eller en bit pizzette på köpet – allt för en billig peng.

Aperitivo är den italienska ritualen som upprepas varje eftermiddag på uteserveringarna och dricker man inte den lokala spumanten, så har man allt som oftast en Vermouth i glaset, populärt starkvin som är gjort av malört och det lokala vinet. Någon sa nyligen att en italienares egen bar bestod av 60% vin, 30% Grappa och 30% Vermouth. Kan det stämma?

Att använda malört för att aromatisera vitt vin är inget nytt, det gjorde man redan i det antika Grekland och man bedyrade samtidigt att den bittra örten var bra för hälsan och framförallt för magen. Legenden förtäljer att en italiensk handelsman, Antonio Benedetto Carpano, var på resa i Tyskland 1786 och fann drycken Wermut (tyska för malört) och han blev stormförtjust. Han tog med sig några prover hem och Vermouth blev så populärt att hans spritbutik på Piazza Castello i Turin var tvungen att hålla öppet 24 timmar om dygnet. När sedan de fashionabla kaféerna i Turin också började servera Vermouth, så blev den snabbt hela Italiens älskade Aperitivo.

I vårt sortiment finns den ljusa härliga Vermut Extra Dry (8605) tillverkad i Piemonte av den familjeägda producenten La Canellese. Det här är en modern version av traditionellt ”malörtsvin”, ett aromatiserat vitt vin, förstärkt med sprit och sötad med socker.

Idag destilleras Vermouth främst i Piemonte. Många familjeägda destillerier har, precis som familjen Sconfienza på La Canellese, tillverkat Vermouth sedan 1800-talet. Familjereceptet har gått i arv från generation till generation, ibland har det förädlats men det förblir alltid en mycket väl bevakad hemlighet. Men vi får berätta att det i La Canelleses Vermut finns massor av aromatiska örter och kryddor förutom malört, bland annat ingefära, salvia, nejlika, citron och kanel.

De flesta torra Vermouth är vita eller är ljust gula, men inte alla är torra. Ju sötare Vermouth, desto mörkare färg. Sägs det. Den brandgula, nästan röda Vermouthen har fått sin färg från att man använder vissa örter och kryddor samt tillsätter mer rött vin.

Vermouth tycker om att man fjäskar lite för den. Medan en flaska konjak gladeligen kan stå öppnad på hyllan i fler månader, så ska man ställa in Vermouth i kylskåpet när man öppnat den. Visst, den håller lite bättre än en öppnad flaska vanligt vin, men Vermouth kan förlora lite av sin smak inom några månader eller ibland till och med inom några veckor. Det sägs att den gör det eftersom den känner sig försummad, helt ensam och bortglömd på hyllan. Men ta’t lugnt! Som italienarna kommer du förmodligen att upptäcka att Vermouth är den bästa aptitretaren, så flaskan kommer nog att gå åt snabbare än vad du tror. Cincin!

Similar Posts