När jag kör på Damaskusvägen, från Beirut mot Bekaadalen, så kör jag på en väg kantad av små söta byar, vingårdar, grönsaksodlingar och härliga gamla ruiner. Jag korsar Dahr al-Baidars bergspass och då det är en tidig vårdag i april, så ligger det snötäckta berg framför mig. Vintern stannar sent däruppe på en höjd av sådär 1500 meter. Annars är Bekaadalen känd för att  ett mycket torrt klimat med svala nätter.

Men det är här vårt vilda och goda libanesiska vin Cave Kouroum Petit Noir (12501) hör hemma. Druvorna har odlats på vingårdar i Bekaadalen som är det största jordbruksområdet i Libanon.
Och när jag måste stanna bilen vid Mount Libanon för att släppa ett 50-tal getter över vägen, slår det mig att detta fantastiska land är fullt av spännande kultur och historia. En historia som inte alltid gynnat vinmakarna i Bekaaregionen. Just här gick en transportväg söderut från norra Syrien tidigare. De som flydde man ur huse, i bilar, på kärror, till fots, bort från otryggheten för att hitta till ett fredligt liv, de drog förbi just här. Stora delar av Libanon står idag ännu under Hizbollahs kontroll. Det är tidvis oroligt och har skapat en mycket svår situation för vinproducenterna.

Men kanske är det därför som det röda vinet Cave Kouroum Petit Noir smakar så magiskt och himmelskt. Druvorna har odlats på berget Barouks sluttningar, 1000 meter över havet. Jag undrar hur det var 1998, när vinmakaren Mr. Bassim Rahal började producera sitt första vin. Han skördade då som nu sitt vin för hand och kanske gjorde han det alltmedan raketer flög över odlingarna. Men Libanons tappra vinproducenter har aldrig slutat producera vin, utan med envishet och optimism har man fortsatt, oavsett hur det politiska läget sett ut och man lyckats utveckla landets gamla vintraditioner till en modern produktion, där Bekaadalen idag framställer 90% av Libanons vin.

Cave Kouroum Petit Noir har en för Libanon typisk druvsammansättning. Vad sägs om Syrah, Carignan, Grenache, Cabernet Sauvignon och Cinsault? Trots att druvorna kommer från Frankrike och Spanien – libaneserna och globala vinexperter som vet, kallar vinet som kommer härifrån för ’det vilda vinet’. Det har en fruktig doft av körsbär, björnbär och är kryddat med örter och lakrits. En ren smak som är otämjd och fri …. helt opåverkad av som händer omkring.

Vi är extra stolta att sedan den 1 juni i år kunna presentera Cave Kouroum Petit Noir i Sverige. Internationellt har vinet sedan flera år fått en rad prominenta utmärkelser och även i Sverige har recensenterna hittat vinet.

”Kul vin från Libanon som bjuder på torkade örter, tobak, körsbär, hallon och nyanser av solvarm jord. Bra bett i tanninerna. Klart fynd!” —- Tidningen Café

”Spännande vin med omedelbar ton av solvarm jord som leder mina tankar mot Château Musar. Doft och smak bjuder på mix av röda bär tillsammans med tobak, torkade örter och jordighet. På det stora hela fint balanserat och sammanhållet. Ett fynd runt hundringen.” —- SvD Perfect Guide

Det vore spännande om du hörde av dig när du provat vinet, så får vi veta vad du tycker!

Similar Posts