Foto: David Bjorgen

Beirut. Jag låg vaken och svettades i det tunna lakanet. Klockan var 04.00 och ur högtalaren från den höga minareten hörde man den morgontidiga uppmaningen till bön. Konstigt eftersom mitt hotell ändå inte låg så nära Martyrplatsen och Mohammad al-Amin-moskén i centrala Beirut kommersiella distrikt, tyckte jag. Men nu så här tidigt på morgonen, hade jag nya funderingar kring det. Egentligen är detta en underbart vacker moské med en himmelsblå kupol och tornande höga minareter.

Jag ligger och tänker på dåtidens Beirut och en så’n himla skillnad mot idag är det inte. Staden är och har de senaste decennierna alltid befunnit sig i ett förvirrande kaos som skakat Libanons så redliga samexistens både internt och externt med andra länder omkring. Innan kriget, på 1970-talet, kallades Beirut för Mellanösterns Paris. Och det är den staden som jag minns så väl. Det finns mycket jag älskar med Beirut. Mina vänner självklart, men också det brokiga livet och maten, där varje måltid är en festmåltid, ibland bestående av ett ysternyster av smårätter. Och vinerna inte minst. Så goda!

Mat & Vin

Levanten, som detta område kring Medelhavets östkust kallades förr, var en känd politisk metropol, men också ett kärnområde för mat och vin. Ordet Levanten som omfattar Syrien, Libanon, Israel och palestinska området, kommer förmodligen från italienskans ord ’levante’ som betyder soluppgång.

I denna region av Medelhavet formade vinet tillsammans med den digna matkulturen ett kök i världsklass. Landet har en mat- och vinhistoria som sträcker sig tillbaka i tusentals år. Under mitten av 1800-talet kom jesuiter från Frankrike och började odla franska druvor här.

Det finns nog inget annat kök i världen som passar så utmärkt tillsammans med de inhemska vinerna som i Libanon. Både vin och mat är fulla med färg och djärva smaker. Allt från rökig baba ganoush, vitlök, kryddiga falafel, mynta, koriander, tahini, lite mer vitlök, krämig hummus och couscousrätter. Mat med varierande textur som matchas med medelhavsdruvor som exempelvis Cinsault, Carignan och Syrah eller vita druvor som Chardonnay, Muscat, Sauvignon Blanc och Sémillon.

Vårt libanesiska vin Cave Kouroum Petit Noir (12501) kommer från Bekaadalen norr om Beirut som är Libanons största vinregion. Nästan 90% av landets vin produceras här och odlas på en höjd mellan 1000 och 1200 meter. Jordmånen består av kalksten med blandning av lera, stenar och grus. Just i Bekaadalen ligger många av Libanons bästa vingårdar. Det är synd att vi inte vågar turista i Libanon idag, för här finns allt: Medelhavet, härliga människor, fantastiska restauranger, vingårdar. I Libanon äter man alltid. Många vingårdar erbjuder förutom ett besök i vinkällaren även en matpaus med ett mycket gott regionalt kök. Tänk om alla kunnat uppleva den enorma gästfriheten som finns. Så vi får nöja oss med hemlagad couscous och ett gott vin.

Många tror att Pinot Noir är en druva, men det är en druvsammansättning. Just i vårt röda vin spelar druvorna Syrah, Carignan, Grenache, Cabernet Sauvignon och Cinsault huvudrollen och ger Cave Kouroum Petit Noir en underbart mjuk fruktighet av körsbär och björnbär med lite heta kryddor och ett stänk av lakrits. Detta är fortfarande ett ungt vin, men ändå så välbalanserat och med en fin syra. Det är saftigt, aromatiskt och har en harmonisk avslutning. Lagra något år eller två och det blir bara bättre.

Det är inte konstigt alls att Cave Kouroum Petit Noir är ett vin som mottagits mycket väl på den svenska marknaden men även kammat hem internationella utmärkelser.

Couscousgryta lätt och utan recept

Medan du öppnar flaskan och låter vinet andas, kan du laga en god couscousgryta så här lätt och helt utan recept:

  • Sautera grova bitar av en lök och 2 hackade vitlökar. Bryn lite nötkött skuret i tärningar.
  • Släng i en buljongtärning och spä med ½ liter vatten.
  • Krydda med peppar, salt, koriander, ingefära, gurkmeja, en röd chili.
  • Lägg nu i grönsakerna: morotsslantar, zucchini- och selleristavar, tomatklyftor, bitar av potatis, en burk kikärtor och en burk krossade tomater.
  • Håll nu ögonen på grytan. Alla grönsaker ska koka tillsammans med köttet och eventuellt behöver du spä på med mera vatten.
  • I en separat kastrull kokar du couscous enligt förpackningen.
  • När allt har kokat klart, lägger du först upp couscous på ett fat. Slevar upp köttgrytan med grönsakerna och lägger på. Till slut hackar du lite persilja som du fördelar ovanpå.

Svårare än så är det inte att få ihop en äkta libanesisk gryta med couscous. Och nu är vinet klart för att hälla upp!

Similar Posts