Señorio de Broches: utsikt över Malaga

Omslagsbild: Jonas Denil

Många åker gärna på en helgtrip till Barcelona men egentligen är det Málaga som är en perfekt stad att spendera sin weekend i. Málaga är den största staden på Costa del Sol och här finns massor av aktiviteter att göra, besöka häftiga konstmuseer, shoppa, bada, gå till vinmuseet, se gamla historiska platser, äta god mat och drick gott vin, förstås!

Señorio de Broches: bild på Picasso
Pablo Picasso i vax – Madame Tussauds, tagen i Bangkok, Thailand

Málaga är ju också känt för att Pablo Picasso föddes här 1881 i huset Casa Natal, på Plaza de la Merced. Det ligger prick mitt i staden Málaga. I huset kan man se en liten samling av hans konstverk och några personliga saker. Lite som Strindbergsmuseet på Drottninggatan i Stockholm. Läser man om Picasso så upptäcker man snart att han var så mycket mer än en målare. Han var verkligen en allkonstnär som målade, skulpterade, jobbade i keramik, han var poet, dramatiker och designade scenen för en och annan pjäs.

Det sägs att han skulle ha varit väldigt förtjust i rött vin men också spanskt sött vin. Och just Málaga är sedan länge känt för sina söta starka viner som framförallt görs av druvorna Moscatel samt en druva som heter Pedro Ximenez, ursprungligen en spansk druva men som konstigt nog även odlas bland annat i Sydamerika och Australien. Antagligen är den suverän att göra sött vin på.

I Málaga-området så odlas dessa druvor främst i bergen och i pittoreska terrasserade vingårdar. Det viktigaste området är La Axarquia i bergen runt staden Velez Màlaga. Där frodas och trivs Moscatel som man gör vinet av men en del av druvorna som hamnar på utomhusbäddar och får torka ut i solen för att till slut bli de där goda Málaga-russinen. Orkar man vandra en stund så finns det fantastiska gamla bodegor i bergen där man både kan få autentisk andalusisk mat om man har tur men framförallt provsmaka de söta vinerna.

Men det var inte bara Picasso tyckte att vinet i Málaga var gott. Fenicierna, grekerna, romarna, morerna och långt senare även britterna njöt av Málagas söta viner och det gör vi än idag. Málaga har tre urspungsbeteckningar och DO:s (Denominaciones de Origen), två för viner och ett för livsmedel.

Señorio de Broches: vinflaskan Señorio de Broches
  • DO Málaga med söta vita viner
  • DO Sierra de Málaga stilla vita, röda och roséviner
  • DO Pasas de Málaga för sina goda russin

Vårt veganvänliga söta vin Señorio de Broches (6460) kommer från Málaga och är ett stiltypiskt sådant vin gjord på druvan Moscatel, ett populärt vin bland vinkritiker som tagit hem både guld och silvermedaljer.

Bodega Antonio Muñoz Cabrera är en familjeägd vingård och det är precis en sådan genuin pittoresk bodega som jag skriver om här. Man producerar Dimobe-viner hela nio olika söta viner, men även röda och torra vita viner. Redan på 1920-talet var man igång, då i liten skala med sju små ekfat och massor av soltorkade druvor som man gjorde goda viner av.

Druvan Moscatel de Alejandría som vinet Señorio de Broches innehåller handplockas på morgontimmarna och den växer just på bergen i La Axarquia. Sedan läggs druvorna i solen, i så kallade ’passeros’ så att de blir riktigt torka och mogna. Vinet är sött och då menar jag en fräsch sötma, eftersom man inte tillsätter något extra socker alls – det är alltså solen och druvorna som gör jobbet.

Señorío de Broches är ett Vino Dulce Natural med en fin, balanserad syra. Vinet är ljust gult och mycket mjukt i gommen men samtidigt ett härligt aromatiskt vin som varvar exotiska frukter som ananas, papaya och torkade fikon med ett stänk av söt crema di balsamico.

När jag smakade Señorio de Broches för första gången tänkte jag ’djupt och komplext’, fast inte så komplext så att vinet blir ’svårt’. Och sedan tänkte jag: jag borde verkligen dricka söta viner oftare. Jaja, vinterkvällar, juletid, är det kanske en självklarhet, men det här vinet fungerar jättebra även med grillad ananas i bersån! Eller som en schysst pigga-upp-mig drink när man som bäst behöver den. Söta viner som detta vin fungerar ju också bra med ej söta men kryddade rätter, särskilt inom det asiatiska köket. Och med ost, såklart. Just mer smakrik och lagrad en ost är, desto sötare bör vinet vara.

Prova vinet gärna tillsammans med karamelliserad ananas som är smartast att grillar i grillpanna och sedan bakar i ugnen, lägger på nötter, mynta och pressar lite lime över. Du kan ta vilka nötter du vill och rosta dessa först. Ställ undan nötterna och skär ananas 2 cm tjocka skivor och sedan i stavar.

Señorio de Broches: grillad ananas med mynta och lime
  • Rör ihop 1,5 dl råsocker med 50 g osaltat smör, 0,75 dl mjöl och 1 tsk av vardera kanel och kardemumma samt en nypa muskotnöt.
  • Sätt ugnen på 180° grill och ta fram en ugnsfast form. Lägg i smörblandningen så att den smälter.
  • Grilla ananasstavarna snabbt i grillpanna 2 minuter på varje sida.
  • Lägg dem i ugnsformen och fortsätt baka ananasen i 10 minuter till en kvart. Vänd emellanåt.
  • Känn med sticka, den ska vara mjuk men ha lite tuggmotstånd.
  • Ta ut ur ugnen, lägg på ett snyggt serveringsfat, garnera med dina rostade nötter och färska myntablad. Till sist: pressa en halv lime över alltihop.

Ha en solig helg!

Similar Posts