ekliptika

Varje år framåt hösten skeppas små partier av det sydafrikanska ikonvinet Longridge Wine Ekliptika ut på export till länder över hela världen: 5400 flaskor i begränsat parti har landat på Systembolaget. Och varje år väntar vinälskare som har en extra plats i hjärtat för gott biodynamiskt vin på just detta vin. Det kommer in i tillfälliga sortimentet men flaskorna brukar ta slut fort – så passa på … först till kvarn….

i vingården

Longridge Wine Ekliptika – godaste Bordeaux-blenden  

Longridge Wine Ekliptika ett fashionabelt vin för dig som är ute efter något alldeles extra och till ett bra pris. Dessutom är det smart att redan nu tänka på alla höstens och vinterns festligheter …. Det hår vinet kan lagras med besked, så köp hem några flaskor, du kommer garanterat inte att ångra dig! Den magnifika Bordeaux-blenden som består av Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot och Cabernet Sauvignon och har legat i ca 2 år på franska ekfat. Ekliptika är förstås ett perfekt matvin. Det mesta som du kan lägga på grillen kommer att smaka underbart till. Avsluta gärna med en bit lagrad hårdost. Eftersom vinet är veganskt och biodynamiskt så går det först också jättebra att äta en mustig och kryddad vegansk kikärtsgryta eller en polpette med vegetariska bullar i häftig tomatsås till pasta.

Longridge Wine Ekliptika – hur smakar det?

Resultatet blev ett mycket prisat ekologiskt vin, stiligt, medelfylligt och vackert mörkrött i färgen. I Ekliptika möter man en ståtlig fruktpalett av mörka, mogna frukter som bigarråer, björnbär, svarta vinbär och plommon. Lägg därtill toner mörk choklad, torkade franska örter Provençal, mjuka läckra tanniner och en fin fatkaraktär. Resultatet är ett välgjort, fint balanserat rödvin med en pigg, fräsch syra och en fantastisk snygg och njutbar finish.

ekliptika

Du hör att vi är ganska stolta över detta vin?

 Longridge Wine Ekliptika 2019 | Stellenbosch | Longridge Winery Estate | nr 92108 | 199 :-

Vi har en hel del ekologiska viner, men Ekliptika är mer än ekologiskt! Det är ett biodynamiskt vin skapt av den biodynamiske kultvinmakaren Jasper Raats i på Longridge Winery i Stellenbosch som vurmar för sofistikerade och eleganta viner i Bordeaux-stil och där de arbetar enligt stjärnkalendern och följer stjärnornas, planeternas och månens rotation runt solen med varje arbetsmoment i vinodlingen och i vinifieringen – från druva till flaska. Ekliptika är ett naturvin som tillverkas helt av druvor som aldrig besprutas med kemiska gödningsmedel, svamp-och ogräsbekämpningsmedel eller insekticider inte heller utsätts för GMO. Och man får endast använda nio olika specialiserade medel för att förbättra eller ”dynamisera” jorden. Ambitionen är genomgående att arbeta med ett biodynamiskt helhetstänk och en samverkan med naturen så långt det går. 

Jasper

Mer om producenten

Longridge Winery var redan ett jordbruk på 1800-talet men det var först 1992 som man började med att producera kommersiella och förstklassiga viner. Druvor odlas på sluttningarna av berget Helderberg Mountain. Longridge Wine Estate är spritt över 50 hektar mark, varav hälften är planterade med vinstockar. De viktigaste druvsorterna här är Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Cinsault, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage och Cabernet Franc.
Ekliptika är poppis i internationell vinmedia. Vinet har tagit hem ett och annat pris under åren, bland annat 5 stjärnor i Platter’s Wine Guide och Tim Atkin gav tidigare årgångar hela 94 poäng av 100. Longridge Wine Ekliptika finns i ett välfördelat tillfälligt parti i systembutiker runt om i landet.

Frågor och svar

Är biodynamiskt vin detsamma som ekologiskt?

Biodynamiska viner liknar ekologiska viner, förutom att de har gått flera steg längre och skapat ett helt bördigt ekosystem runt vingården. I huvudsak börjar biodynamiska viner från jorden som druvorna växer i. Liksom ekologiska viner används ingen syntetisk intervention för att skapa den perfekta avkastningen för druvor.

Hur vet man om ett vin är ett naturvin?

Hur kan du identifiera ett naturvin när du skannar hyllorna i din lokala vinbutik? Ibland, särskilt i den nya världen, kan producenter lista ledtrådar om hur vinet har gjorts på etiketten. Leta efter fraser som ”minimal intervention”, ”naturlig vinframställningsteknik” och ”ofinerad/ofiltrerad”.

Ger naturvin dig baksmälla?

Naturvin tenderar att vara lättare i stilen än industrivin, så generellt sett har det mindre alkohol, vilket gör att du kan dricka mer utan att bli bakfull.

Vad är skillnaden mellan organiskt och biodynamiskt?

Biodynamisk liknar ekologisk odling genom att båda sker utan syntetiska kemikalier, men biodynamisk odling innehåller idéer om en vingård som ett helt ekosystem, och tar även hänsyn till sådant som astrologiska influenser och måncykler.

Varför betyder biodynamisk?

Biodynamisk är ett holistiskt, ekologiskt och etiskt förhållningssätt till jordbruk, trädgårdsskötsel, mat och näring. Biodynamik har sina rötter i filosofen och vetenskapsmannen Dr Rudolf Steiners arbete, vars föreläsningar för bönder 1924 öppnade ett nytt sätt att integrera vetenskaplig förståelse med ett erkännande av ande i naturen.

Lär mer om ekologiskt och biodynamiskt:

Similar Posts