Rioja och flamenco

Vad sägs om att äta tapas, dricka Rioja och dansa flamenco?  Du svarar säkert inte nej. Ordet ”Flamenco” sägs komma från arabiskans ”Felah-Mengus” som tillsammans betyder ”vandrande landsmänniska”.

Det finns väl inget annat som är en så stor del av den spanska kulturen som just Flamencon som egentligen har ett eget språk med uttrycksfulla flamencotermer som dansarna ropar ut under dansen. Detta skapar känslor och temperament hos artisterna som till exempel passion, ilska, sorg, smärta, rädsla och glädje….

Men det finns något annat också, Rioja-vinet, som visar upp stor passion, ibland ilska och ibland sorg och kanske smärta, beror lite på ens eget humör den stunden då man häller upp ett glas. Men garanterat känner de flesta alltid en mycket smakfull glädje….

Rioja-gester-under-flamencodans

I Rioja har man gjort vin i århundraden

Rioja DOC är en av de äldsta vinregionerna i Spanien och i hela världen.

Som i nästan alla Europas vinregioner så drabbades man även här av vinlusen för några hundra år sedan. Men när vinrankorna återhämtade sig började en ny vinepok. Man började skapa fatlagrade viner av snygga Tempranillo-blends.

Vinregion har hela tiden utvecklats, den senaste tiden i synnerhet när det gäller druvor och Tempranillo, den mörkaste och mest kraftfulla druvan, blev den klassiska signaturdruvan. Och precis som i Flamenco så handlar det här om smak, temperament och kraftfulla uttryck. Så började man blanda in andra röda druvor Garnacha till exempel och Graciano för att ge vinerna mer karaktär, sötma, smakvariation och profil.

Men nu till de moderna Rioja-vinerna där man tillsätter vita druvor som sent skördade Viura eller Macabeo i små mängder till den så kraftiga Tempranillo. Man ger de torra, röda vinerna med saftig fruktsmak, men toner av örter, peppar och tobak… de får ytterligare en dimension: en fräschör och en friskhet som känns modern, nutida och trendig. Lär känna vår röda, läckra Rioja som finns i fasta sortimentet för under hundralappen!

Rioja heredad1

Joven Heredad De Berganzo 2020 | nr 2113 | 99:-

Detta unga vin är snyggt rubinfärgat med intensivare mörklila reflexer. Läckra balsamiska dofter när näsan och vinet har en tydlig aromatiskt doftande profil gör det så attraktivt och sedan mörka bär och frukter med fina inslag av björnbär och blåbär. De mysiga mörka bäraromerna ger en härlig, fruktig smak tillsammans med viol, ett stänk av vanilj och så lite kryddigt typ salvia och dragon.

Det hår r ett vackert vardagsvin som känns både modernt och fräscht eftersom man blandat den kraftfulla Tempranillo med lite, bar 10% av den gröna Viura , men det räcker för att mjuka upp de unga tanninerna och balansera den utpräglade syran fint. Du får ett lättare vin än det klassiska strama röda vinet. Du får ett vin med både elegans och balans men utan att kompromissa med den klassiska Rioja-karaktären som vi alla älskar!

Några ord om producenten i Rioja

Familjeproducenten Bodega Herederos Bello Berganzo har vingårdar med anor från 1700-talet och här har man en jorden som mestadels består av lera och kalk. Idag drivs av bröderna Angel, Juan Carlos och Jose Antonio Bello, medan pappan Marino, 94 år, fortfarande är väldigt aktiv i företaget.

lär känna Bodega Herederos Bello Berganzo och Familjen Bello i en kort film på någon minut:

Frågor och svar

Var exakt ligger Rioja?

I norra centrala Spanien, en timmes bilresa söder om Bilbao. Det är Spaniens mest prestigefyllda vinområde.

Finns det en druva som heter Rioja?

Nej, det är endast en vinregion och en vinstil. Signaturdruvan kan man nog säkert säga är Tempranillo sedan många generationer. Ofta blandat med lokala druvor, så vinstilen det röda Rioja har nog också varit Spaniens signaturvin nu i nästan tvåhundra år.

Kan man jämföra Rioja stilen med någon annan vinstil?

I närheten här ligger en annan vinregion, Navarra som också tillverkar röda viner av exakt samma druvsorter: Tempranillo och Garnacha. Men man tänker kanske också på franska Rhône, som använder druvan Grenache i sin GSM-blend.

När blev regionen DOCa?

År 1991 fick La Rioja den prestigefyllda ”Calificada” DOCa klassifikationen som första regionen i Spanien. DOCa står för Denominación de origen calificada (DOCa).

Finns det några underdistrikt?

Det finns 3 underregioner: Rioja Alta, Rioja Alavesa och Rioja Oriental alla med en egen unik terroir och viner med egen karaktär.

Våra spanska viner på Systemet:

Similar Posts