merlot omslag

Det är klart att du är! Mina kriterier för att gott rött julvin är 3! Förutom att vinet ska vara gott och smakfullt – och man behöver ju dessutom en reserv på några flaskor kring advent och jul – ska vinet dessutom:

 1. passa julmaten och olika läckra rätter
 2. passa så många som möjligt i smaken
 3. priset ska ha ett överkomligt pris

Nu har jag hittat ett sådant vin, Killer Red Merlot 2019, en jänkar-Merlot från Washington State i USA. Innan jag kommer in på en presentation om doft, smak och pris, så går mina funderingar när det gäller vin till julmat så här.

julmat wellington

Bordeaux-druvan Merlot har odlats i en massa länder och var en ganska trendig druva fram till 80-talet men tappade sedan lite av sin popularitet. Fast nu verkar det som om den tagit sig igen för att åter bli trendig. Inte minst i USA där 51% av världens Merlot-druvor odlas och i Chile är Merlot också den stora röda signaturdruvan.  

Om vi tittar på de 3 kriterierna igen, så ska ju vinet passa till julmaten, alla traditionella och otraditionella rätter, det allra viktigaste. Den generella vinstilen när det gäller Merlot är ypperlig för julens mat. Vi pratar övergripande om en medelfyllig Merlot som är syltiga viner koncentrerade fruktsmaker som fyller vinet till kanten med björnbärs- och körsbärssirap över varma, kryddiga ektoner. Bra balans, bra syra, lagom tanniner. Det kan inte bli bättre.

Till vad passar en lätt, kaxig Merlot då?

Merlot är ett flexibelt vin!  Merlot har ett av de bredaste vinerna när det gäller vinstil, så mångsidigt…. Eftersom många Merlots är medelfylliga så passar de ihop med rikt såsade rätter som biff i en rödvinssås (… eller till och med fisk!) eller med kassler, där ett rött, lagom tanniskt vin skulle vara ett superval. Merlot passar till.

 • allt kring-godis från aptitretare, paté och snacks som torkad frukt och nötter  
 • förrätter som sallader, pajer och ostar
 • torra och juliga kötträtter som kalkon, kyckling
merlot lite godis och ost
 • rökt fläsk, fläskfilé eller skinka
 • rostbiff, köttbullar eller en rejält grillad oxfilé
 • men också den som äter växtbaserat, exempelvis grillade grönsaker eller ett juligt långkok med rotfrukter
 • eller till de fruktiga efterrätterna…
merlot och fler rätter
 • och det bästa av allt, ett Merlot-vin passar till och med till mellandagarnas rätter när man är lite matrött och bara orkar laga en ost- och makaronilåda…
 • och kommer grannen in spontant och önskar jul kan du lätt servera en Merlot och prata bort en stund….
merlot makaroninilåda

Jo visst, kan man kombinera mer avancerat, med bubbel, vitt och olika druvor till olika rätter, men nu vill jag ha det enkelt och presentera ett rött vin som oslagbart bara passar till absolut allt!

Killer Red Merlot 2019 – lättillgängligt, drickbart och matvänligt!  

Passar mat:  Detta är ett ungt, medelfylligt vin som går att garanterat lagra 5 år, ett köttigt, smidigt och torrt vin. Du får ett glittrande ganatfärgat vin i glaset som eleganta och smakfulla aromer av körsbärssylt med toner av kryddnejlika och rosépeppar och nyanser av mörk choklad. Stämningsfullt och julvänligt med en murrigt skön doft av ekfat och inte för många tanniner (så vinet passar de flesta!) Killer Red Merlot har ett snyggt, långt avslut som dröjer sig kvar tills sista julklappen är öppnad. Killer Red Merlot har premiär den här veckan på Bolaget och finns i tillfälliga sortimentet.

merlt vinflaska

Passar alla: Lagom fylligt, lagom tanniner och supersmakfullt.

Och priset då? 159:- flaskan är prisvärt för detta häftiga julvin! 

Similar Posts