omslag pinot gris

Den fantastiska vitvinsdruvan Pinot Gris kommer från Alsace i Frankrike men den är kanske inte lika känd och populär som sin blåa släkting Pinot Noir, men oj, en så god druva detta ändå är, du får bara inte missa den! Samtidigt… ett gott vin kräver också lite god mat, och det är lite så som veckans inlägg är tänkt att inspirera till. Men först lite mer om själva druvan.

Pinot Gris är en druva som skiftar i färg och på fransk betyder ordet ’gris’ = grå. Den är inte mörkt blå men heller inte en grön vitvinsdruva. Den skiftar lite mellan rött och mörkrosa i skalet och har en grå nyans. På italienska kallas druvan för Pinot Grigio. Det är samma druva som finns i de där italienska vita, torra, krispiga vinerna. Pinot Gris används framför allt till vitt vin, ibland till rosévin och orange viner. Tokay Pinot Gris görs man söta ungerska vita viner av som ibland är ädelrötade. 

Pinot Gris hör till Pinot familjen där också Pinot Noir, Pinot Meunier och Pinot Blanc ingår. Pinot Gris odlas i Europa förstås, och i gamla delarna som Slovenien där de är duktiga att göra goda viner av Pinot Gris. I nya världen som i USA och i Nya Zeeland i synnerhet i Marlborough för man en hel del häftiga Pinot Gris viner som vi tycker att du ara måste prova. Här är ett sådant vin!

Pinot_Grigio

Varifrån?

Wairau River Pinot Gris 2020 kommer från boutique-vingården Rose Family Estate i kända regionen Marlborough på Nya Zeeland och anses vara en av områdets bästa vinproducenter som planterade sina första vinstockar för sådär 40 år sedan. Idag är hela familjen på ett eller annat sätt engagerad i vinmakeriet. Mottot är att producera exklusiva och eleganta viner, där familjen har total kontroll från vinstock till flaska. Det underbart fina och varierande klimatet har de naturligtvis fått på köpet för Wairau River är en unik och utmärkt plats för att odla dessa druvor, förmodligen den bästa jorden, så man kan producera några av de bästa vinerna som Marlborough har att erbjuda. Druvorna till denna årgång av Wairau River Pinot Gris 2020 var en av de mest exceptionella skördarna som man någonsin haft i detta område.

Hur smakar vinet?

Cool Pinot Gris som är ett elegant och lättdrucket vin, full av fräscha aromer och till 100 % tillverkat av Pinot Gris och gamla vinstockar. Då får vinet en klassiskt fransk rik, torr smakprofil fast med hela nya världens fruktighet. Bra kombo! Fräsch och vital Pinot Gris med en fruktig, druvtypisk doft i en vitblommig och elegant bouquet med saftiga skarpa toner av gröna äpplen och päron. Smaken är mjuk, silkeslen med rena toner och med en uppfriskande citronzest i en härlig fruktkompott av kiwi, ananas och honungsmelon, allt snitsigt toppat med franska örter. Ett mineraliskt vin som upplevs som ambitiöst och man förnimmer ett litet inslag av fat med fin rondör som slutar i en aromatisk, snygg och smakrik balanserad finish. 

Vi äter Flammekueche!

La Flammenkuche Alsacienne kommer precis om druvorna också från Alsace. Tänk en som en tarte. Här lagas en enkel och höstig variant av Flammenkuche eftersom det är fredag kväll.

Flammekueche

Flammekueche med Gruyère, kålrot och rosmarin

Använd höstens rotfrukter som palsternackor, kålrot, rotselleri eller kålrabbi…  Jag hyvlade en kålrot på en tortilla som bas, eftersom jag vill att det ska gå snabbt en fredag kväll. Du kan förstås också lägga på lite stekt schalottenlök om du vill…

  • 1 liten kålrot skalas, delas och hyvlas på tvären
  • 1 stort tunnbröd eller tortilla
  • 1 msk olivolja
  • 2 -3 msk cream cheese naturell
  • 3-4 dl riven lagrad Gruyère
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • salt och svartpeppar

Värm ugnen till 175 °. Lägg tortillan på bakplåtspapper en ugnsplåt. Pensla den tunt med olivolja och bre sedan tunt med cream cheese över botten. Ta den tunt hyvlade kålroten och fördela den något omlott och runt om på tortillan. Strö över riven Gruyére och ta några ta med salt och pepparkvarnen och riv av bladen från rosmarinen. Grädda i 20-25 min tills kålroten är mjuk och genombakad.

Similar Posts