omslag chenin blanc

Vilken är din älsklingsdruva? Eftersom jag ofta pratar om druvorna i vinet, så är jag minst sagt lite druvfixerad, så den frågan för jag jämt. Men då tänker min hjärna först, rött eller vitt, rött eller vitt…?

Om jag nu tar min favoritdruva så måste det bli Chenin Blanc som gör supergoda viner och dessutom är en fascinerande druva!

Chenin Blanc, Steen, Pineau de la Loire eller Pinot blanco… kärt barn har många namn. Men detta är också en kär grön druva som ursprungligen kallades Pineau de la Loire och som man första gången pratade om redan år 845 när den odlades av munkarna i Glanfeuil, ett kloster i Anjou i Loiredalen. Vi känner druvan idag som Chenin Blanc och den odlas i många länder. Men det är i Sydafrika som druvan kommit till sin fulla rätt.

Lite sydafrikansk druvhistoria

Chenin Blanc tros ha varit bland de första vinstockarna som färdades till Kapregionen sådär på 1650-talet med det holländska Ostindiska kompaniet.

En holländsk skeppsnavigatör, Jan van Riebeeck, som började jobba Ostindiska kompaniet 1639 och gjorde många jobb för det företaget, bland annat som assisterande kirurg, var även lite av en nörd när det gällde fina viner. Det blev en av hans uppgifter, att plantera vingårdar i Sydafrika. Så det är nog tack vare honom som den lilla druvan Pineau de la Loire fann ett omtyckt hem. Det var 1655 som Jan introducerade de första vinerna av druvan i Kapregionen. 

Jan_van_Riebeeck
Så här såg han ut: Jan van Riebeeck

Tidig dokumentation hänvisar till att han planterade tre sorter: Groendruif (Semillon), Fransdruif och Steen. (’druif’ betyder druva på holländska). Steen var då det tidiga namnet på Chenin Blanc som fortfarande används. Det var först 1963 som universitetet i Stellenbosch matchade ihop vinbladen från Steen med den franska druvan Chenin Blanc.

På 60- och 70-talen var Chenin Blanc den främsta druvan i det man kallar för den sydafrikanska vinindustrins ”vita vinrenässans” då man införde modernare teknik, bland annat temperaturkontrollerade fermenteringskärl. Detta blev naturligtvis upptakten till de torra, vita och friska sydafrikanska vinerna som vi uppskattar så mycket! 

Vingårdar som började isolera äldre vinstockar av druvan kunde ganska snart visa upp riktigt fräscha viner, smakfulla av läckra aromer. Och sedan dess har man i princip förbättrat kvaliteten till att kunna erbjuda världen ett gäng av de absolut fräschaste vinerna som finns.

Därför är jag så förtjust i Chenin Blanc! Jag vill nu rekommendera en helt ny Chenin Blanc och en gammal favorit, båda kommer från samma vingård – två mineraliska bomber! Prova båda vinerna och jämför!

chenin blanc 2 viner

Nyheten!!!!   Lammershoek Mysteries Chenin Blanc 2019

En klassisk och modern 100%-ig karaktärstypisk och fruktdriven Chenin Blanc, aromatisk och med spänstig syra. Detta prisvärda och eleganta vin visar upp tropiska aromer av vita persikor och mogna plommon, toppat av färsk lime och melon. Känn en rik, krämig munkänsla med snygga fattoner i en elegant, balanserad finish. Sofistikerat vin, här märks en tydligare fatkaraktär, det har lagrats på ekfat och senare även på flaska.

Förutom kräftor och skaldjur, så passar den perfekt med en kycklingkebab och de flesta krämiga pastarätterna eller med rostad palsternacka och butternut! Lammershoek Mysteries Chenin Blanc 2019 finns i tillfälliga sortimentet på Systemet just nu till ett pris på 189 kr.

Gamla favoriten!!!  Lammershoek’s White Mysteries 2019

Denna populära Chenin Blanc finns sedan något år i Systembolagets fasta sortiment. Här är den dominerande druvan Chenin Blanc i en blandning med de klassiska franska druvorna Viognier, Chardonnay, Marsanne och ett stänk av den aromatiska, ungerska Hárslevelü, som är en röd druva! Jaja men sann, det blir inte bara fräscht av den kombon. Vinet har fått en personlig profil med toner av frisk citrus och exotiska frukter och ett och drag av kardemumma, honung och kex. Smakrikt och livligt vin som är en mångsidig matpartner! Pris: 199 kr.

Similar Posts