tjejkväll

Nu när dagarna blivit lite kortare och svalare och nr jobbet satt igång på riktigt behöver man lite fritids-pepp. Så jag bjöd över tjejerna på en trevlig kväll för någon tid sedan, en kväll med vin och lite tilltugg. Kändes helt rätt nu, när man faktiskt kan få träffas igen och pandemin inte förespråkar zoom-möten och munskydd i alla lägen.

Men hur skulle jag planera för oss damer så att det blir bra för alla, både rödvinsälskare, vitvinsälskare och bubbelälskare? Hade jag tappat stinget för fest-arrangemang och middagar? Framför allt ville jag ju ha bra samtal, gott vin, lite gott i magen och en massa skratt!

Jag vet vad jag definitivt skulle välja själv för viner, och eftersom jag är druvnörd så kan jag direkt säga mestadels schyssta gröna druvor som Sauvignon Blanc, vissa Chardonnay viner och röda viner med druvorna Sangiovese i olika former och amarone-druvorna förstås, Corvina, Rondinella, Molinara … Men kanske det inte är så kritiskt, tänkte jag? Jag vet ju också att vin oavsett vilket, alltid smakar bättre tillsammans med goda vänner.

Sagt och gjort vi var 6 tjejer som samlades hos mig en fredagkväll för några veckor sedan för att fira vår långa offline-vänskap. Det är roligt att så många småproblem försvann helt spontant när i snackade med varandra och lyssnade på bra samtal om allt från affärer till karriärer och konst.

Jag höll mig till viss del till de vinpreferenser som jag hade och det blev faktiskt enormt lyckat. Dukade upp med lite snacks och ost, 4 röda, 3 vita viner och 1 bubbel – mycket vin kanske, men just in case. Jag beräknar alltid en flaska per man. Några dricker mer, andra mindre och det gör ju inget om de blir en flaska över.

Det tog mig mindre än 20 minuter att förbereda allt och efter den kvällen så kände jag mycket gladare och lite upprymd. Det är fantastiskt vad gott sällskap och lite vino kan göra! Med tanke på mängden vin och min plånbok så här valde jag till slut så här:

3 flaskor

Välkommen med lite bubbel!

Absolut och vem gillar inte lite fizz i glaset? Den goda Moscato gick åt och den valde jag för att den har en så läcker och livlig mousse. Och nu ska vi snacka druvor så är det ju en Muscat. Detta bubbel har en fräsch smakprofil av aromatiska aromer av äppelfrukter och e nyans av vita blommor. Ett behagligt bubbel och ja, den är lite söt, men du lugna alla med att sötma är naturlig och kommer från duvorna. Bra också att alkoholhalten bara är 5,5%.

Hitta här >> Castiôn Moscato d’Asti – 95 kr

Packat med snacks!

Jag vet hur det blir, man måste få prata av sig precis i början med alla, innan man typ sitter ner. Tugga snacks och dricka vin. Men röda och vita viner kan ändå redan korkas upp innan kexen, innan osten, innan fikonen….

Mina favoritviner just nu hittar man definitivt bland de vita sorterna och då vill jag gärna välja en druva som är smakfull och inte är något lätt och flygigt vin, men snarare ett lite mer komplext vin som passar till alla sorters ostar och ändå är lättdrucket. Det finns ett underbart vin från Friuli i Italien, en Sauvignon Blanc. Torrt, gyllene vin som är lika fräscht och krispigt som gott. Tänk gul grapefrukt, äpplen, vitpeppar och gräs. Mineraliskt till tusen!

Hitta här >> Ca’ di Rajo Sauvignon Blanc – 99 kr

Och fram med osten!

Den som älskar rödvin kommer inte att bli besviken när du dukar fram det här vinet! Jag valde vår Chianti som varit poppis i Sverige i över 2 år. Denna Chianti är alltid ett säkert kort, i alla lägen, för vem gillar inte ett solmoget rödvin med en sötsaftig smak av vilda mörka skogsbär en snygg, inbunden syra med en lätt pepprig och stram snits. En fyllig och stilren Chianti som vilar länge i gommen.

Hitta här >> Chianti il Drago e la Fornace – 99 kr

Kvar efter den kvällen fanns inget bubbel, 1 ½ flaska vitt och ca glas rött vin. Kan lugna alla med att ingen körde hem och jag blev endast av med 788 kr för vinet, så det var det verkligen värt!

Similar Posts